Gradonačelnik S.Mitrovice i odbornici Srpske liste podneli ostavke

Na hitnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, gradonačelnik te opštine Milan Radojević, upravo je podneo neopozivu ostavku. Za njim ostavke su podneli i odbornici stranke Srpska lista. 

Ostavke su jutros podneli i gradonačelnici Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, javljaju mediji.

Ostavke su usledile nakon što su juče politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, uz uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

„Upoznati ste sa tim da je ova opština jako dugo pokušavala da sačuva mir i stabilnost, dugo se radilo na izgradnji suživota sa svim zajednicama. Ovaj grad je pamtio teška vremena. Našim radom i radom prethodnog gradonačelnika uspeli smo da stabilizujemo situaciju i da se fokusiramo na razvoja grada“, kazao je Radojević danas u uvodnom delu sednice koja je trajala manje od pola sata.

Međutim, kako je nastavio, potezi Prištine u proteklom periodu „prete da uruše sve što se godinama gradilo“.

„Potezi Prištine doveli su do toga da se Briselski sporazum ruši. Samim tim, dovodi se u pitanje samo postojanje ove opštine i naše učešće u njoj. Problem je što na naše i vaše odluke pokušava da utiče Priština. Mislim da mi znamo šta je najbolje za nas“, dodao je.

Upravo te odluke su, prema njegovim rečima, dovele do toga da se juče održi sastanak predstavnika Srba sa Severa Kosova i gde je zajedno doneta odluka o napuštanju svih kosovskih institucija.

Potom je izlistao razloge odluke o napuštanju funkcije gradonačelnika grada.

„Više puta smo na ovim sednicama razmatrali aktuelnu bezbednosnu situaciju na Severu, apelovali, molili centralne vlasti u Prištini da ne pritiskaju Srbe i da nas ne dovode u nezgodnu situaciju. Međutim, situacija se iz dana u dan pogoršava, počevši od septembra prošle godine sa jednostranim odlukama. I tako se nastavljalo iz meseca u mesec, a to smo i međunarodnim predstavnicima na sastancima ukazivali, koji su nažalost dali apsolutnu podršu tim potezima“, kazao je Radojević.

Kaže da su i međunarodni predstavnici kasnije uvideli da Srbi nisu zainteresovani ni za preregistraciju, niti bilo koje jednostrane poteze, da nisu oduševljeni prisustvom Specijalnih jedinica i otvaranjem novih baza na Severu.

„Narodu je stvarno dozlogrdilo. Narod je tražio da preuzmemo odgovornost i da im pomognemo. S obzirom na to da institucionalno to nismo mogli, ono što možemo jeste da podnesemo ostavke“, kazao je Radojević i nastavio:

„Tako i ja kao gradonačelnik opštine Severna Mitrovica podnosim neopozivu ostavku na tu funkciju. Vraćam se među građane i naša borba tu ne prestaje. Ne odustajemo od borbe za slobodu, za suživot. Ali ako to institucionalno nismo mogli, nastavićemo borbu drugim putem“.

Radojević je potom pročitao tekst ostavke, a kako bi „izbegao razne interpretacije“.

Za gradonačelnikom su na današnjoj sednici ostavke podneli i odbornici stranke Srpska lista.

„Ostavka je naša moralna obaveza prema narodu“, kazao je predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nemanja Biševac.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Dan nakon toga Srpska lista je najavila zasedanje s ciljem odlučivanja o tome da li će doći do napuštanja institucija.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova juče su i odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

Ujedno, za danas se najavljuje „najmasovniji protest“. Srpska lista potvrđuje da će on biti miran i demokratski, ali sa dozom rezerve.

Zvanični Beograd podržao je odluku Srba sa Severa, dok iz Kurtijeva vlast optužuju Beograd da „primorava“ Srbe da napuštaju institucije. Opozicija na Kosovu takođe optužuje Vučića, ali i kritikuje Kurtija zbog toga što je odbijanjem da posluša međunarodne zvaničnika doprineo ovoj situaciji.

Sa druge strane, iz Evropske unije su kasno sinoć pozvali na poštovanje preuzetih obaveza, odnosno Srbe – da se vrate u kosovske institucije, a Prištinu da odmah produži rok za tablice i krene sa formiranjem ZSO.

Reagovao je ujedno OSCE i KFOR, kao i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana, koji su poručili da prate situaciju, odnosno da su spremni da interevenišu ukoliko bezbednost bude ugrožena.

Pročitajte još:

Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.