Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucije

Vest je ažurirana

13. 04 – Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije, „sve do trenutka dok Priština ne povuče odluke o preregistaciji i formira ZSO“. Sastanak je završen nakon samo pola sata. Predsednik Srpske liste pročitao je zaključke.

„Da budem jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven život, ostanak i opstanak, zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala sama EU“, poručio je Rakić.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj Vladi dao je ostavku na mesto Ministra za zajednice i povratak.

U ime poslanika Srpske liste u Kosovskoj Skupštini ostavku je dao Igor Simić.

U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini, administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici, ostavku je dao sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini, Nikola Kabašić

Gradonačelnik opštine Zvečan, Dragiša Milović, dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika četiri opštine na Severu.

Šef regionalne operative Mitrovica Sever, kapetan Aleksandar Filipović, ostavku je podneo u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku – „Dosta je bilo“.

Odluke su pozdravljene gromoglasnim aplauzom, a službenici Kosovske policije regiona Sever skinuli su svoje uniforme.

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Odmah nakon što su Srbi sa Severa izašli iz kosovskih institucija u Zvečanu su počele da se lepe srpske zastave uz natpis „Ovo je Srbija“ na bandere, a sve je više zastava i na trafikama, okačenih iznad ulica.

Ista situacija je i u severnom delu Mitrovice gde se zastave dele prolaznicima u gradu. Zajedno sa održavanjem sednice na vratima domova, ostavljene su spakovane nove zastave Srbije uz poziv da se trobojka istakne na vidno mesto. One su već istaknute duž puta i na ulicama, kao i na objektima.

12.35 – Upravo je počeo najavljeni sastanak političkih predstavnika Srba sa Severa Kosova sa predstavnicima svih kosovskih institucija na Severu. U Zvečanu će se, kako je najavljeno, odlučivati o izlasku iz kosovskih institucija.

Sastanak je počeo sa zakašnjenjem od 25 minuta, odnosno oko 12.30.

U sali zvečanske opštine prisutni su gradonačelnici opština na Severu, uz predsednika Srpske liste Gorana Rakića i potpredsednika ove stranke Igora Simića.

Pored njih sastanku prisustvuju najviši predstavnici Kosovske policije regiona Sever kao i drugih institucija na Severu. Sastanak je zatvoren za javnost, a predsednik Srpske liste obavestio je medije da će im se po završetku obratiti i iščitati donešene zaključke.

Potvđeno je da će se na sastanku, pored odluke o napuštanju institucija govoriti i o drugim stvarima.

Veliki broj medijskih ekipa došao je u Zvečan kako bi propratio ovaj događaj. Među prisutnim medijima su lokalne redakcije sa Severa Kosova, mediji koji izveštavaju na srpskom sa centralnog Kosova, a prisutne su i brojne medijske ekipe iz Beograda i Prištine.

Neposredno pre održavanja ovog sastanka, u Beogradu je održana sednica Vlade Srbije, na kojoj je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, podneo izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM, kao i celokupnoj situaciji. Vučić je nakon sednice kratko poručio – „ne odustajemo od odgovorne politike mira i stabilnosti“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima pre dva dana saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Najnovije poruke srpske strane tiču se najava o mogućem izlasku Srba iz kosovskih institucija. Srpska lista je na jučerašanjoj konferenciji za štampu najavila da će danas doneti odluku o tome. Od nedelje započinju i protesti, a Srpska lista potvrđuje da će oni biti mirni i demokratski, ali sa dozom rezerve.

Nakon jučerašnje konferencije predstavnika Srpske liste, u Beogradu se sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, sastao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Lajčak se oglasio ovog jutra na Tviteru navodeći da je sa Vučićem imao dugu i tešku, ali fer diskusiju, te je poručio da nasilje treba izbegavati, kao i da računa na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost za sigurnost i stabilnost.

Pročitajte još:

Dačić: Sastanak Vučića i Lajčaka trajao pet sati, novi razgovori sa SL; Lajčak: Nasilje treba izbegavati

Vučević sa Harčenkom, Ministarstvo odbrane Srbije: Ministar zahvalan na podršci Rusije Srbiji

Reakcije: Novi DSS, PKS podržavaju odluku Regionalne direkcije policije Sever da ne uručuje ukore

Od nedelje protesti, sutra odluka Srpske liste da li se izlazi iz institucija

Petković: Kurti svojim izjavama o ZSO i Nenadu Đuriću zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu

Prvi policajac Severa se razdužio, vratio oružje Kosovskoj policiji

Svećlja o Đurićevoj smeni: Odbijanje sprovođenja odluka ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova

Petković: Đurić suspendovan jer je stao u odbranu svog naroda; Rakić opet najavio napuštanje

Potvrđeno: Suspendovan Nenad Đurić

PIK predložio suspenziju komandira regiona Sever

Đurić potvrdio da policajci regiona Sever neće da izdaju opomene, poslate saobraćajne jedinice iz PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.