Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

FOTO: KoSSev

Par sati nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova saopštili da napuštaju Vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu reagovao je kosovski premijer, Aljbin Kurti, pozivajući Srbe da ne izlaze iz institucija. Optužio je Beograd da nije ni sačekao rok od tri nedelje, koliko traje period za uručivanje opomena, te da je već započeo destabilizaciju na terenu.

„Predstavnici Srpske liste su pre nedelju dana izjavili da će organizovati oštar otpor protiv novčanih kazni. Ipak, nisu sačekali 21. novembar: Beograd je započeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo“, poručio je Kurti u dvojezičnom saopštenju – na albanskom i srpskom, na Fejsbuku.

Kosovski premijer naveo je i da je srpski predsednik prevario Amerikance i Evropljane, te kazao da „Srbija postaje oruđe u rukama Kremlja“.

„Jasno je o čemu se radi: predsednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Evropljane; on se često sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne bivajući demokratska zemlja, postaje oruđe u rukama Kremlja. Isto tako, deluje kao da je glasnogovornik Miloševićeve partije, danas ministar spoljnih poslova Srbije, moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra za informisanje, danas predsednika Srbije. Ovo je njihova lična borba za vlast, ne radi se ni o građanima a niti o državnim interesima. Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova 9. juna 1999. godine, Kumanovskim sporazumom. Zbog toga, ne trebamo da gubimo vreme i da nastavljamo da kasnimo i u 2022. godini“. 

Podržavajući Miloševića i Šešelja pre četvrt veka, oprostili ste se od Kosova. Danas, podržavajući Putina i Lavrova opraštate se od Evrope

Izdate 843 opomene, 21. novembra kreće kažnjavanje

Iako su Srbi za povratak u institucije postavili Kurtiju dva uslova – osnivanje ZSO i povlačenje odluke o tablicama, Kurti je i sada potvrdio da se nastavlja sa sprovođenjem odluke o registarskim oznakama.

„Od 1. novembra počelo je izdavanje opomena prema onima koji upravljaju vozilima sa ilegalnim tablicama na teritoriji Kosova, tablicama koje su nasleđe Miloševićevog režima. Do danas, broj izdatih opomena je 843. Nije bilo nikakvih incidenata i nije registrovana nijedna žalba. Ovako nastavljamo do 21. novembra, kada započinjemo sa izricanjem novčanih kazni, u skladu sa zakonom. U međuvremenu, građani mogu zameniti ilegalne tablice KM, PR itd. onim službenim RKS, uz velike poreske olakšice“, naveo je kosovski premijer.

Kurti je potom pozvao Srbe da ne bojkotuju i napuštaju kosovske institucije, te da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir.

„Nemojte bojkotovati ili napustiti institucije Kosova. One služe svima nama, svakome od vas. Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, pravima i slobodama pojedinca i manjinskih zajednica, kao i političkog pluralizma“, naveo je u objavi na Fejsbuku.

Kosovski premijer poručio je Srbima i da nije protiv njih, već da je „Beograd protiv njega“.

„Ja sam premijer koji će Vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosova. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, veru ili poreklo“, zaključio je Kurti.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije, „sve do trenutka dok Priština ne povuče odluke o preregistaciji i formira ZSO“.

Ostavke su dali: predsednik Srpske liste Goran Rakić na mesto Ministra za zajednice i povratak, Igor Simić u ime poslanika Srpske liste u Kosovskoj Skupštini, sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini, Nikola Kabašić u ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini, administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici, gradonačelnik opštine Zvečan, Dragiša Milović, u ime gradonačelnika četiri opštine na Severu, kao i šef regionalne operative Mitrovica Sever, kapetan Aleksandar Filipović u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji.

Povezane vesti:

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.