Srpske sudije i tužioci i zvanično podneli ostavke, kolege Albanci preuzeli hitne predmete

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

14.50 – U međuvremenu, Sudski Savet Kosova potvrdio je da je danas deset srpskih tužilaca iz Osnovnog suda u Mitrovici podnelo ostavke. Ujedno, potvrdili su i da su to učinili i administrativni radnici u ovom sudu.

„Očekuje se da će Tužilački savet Kosova, u vezi sa stvorenom situacijom, održati sednicu na kojoj će se blagovremeno izjasniti o postupcima koje će preduzeti“, navodi se u saopštenju.

Pljušti talas ostavki Srba u kosovskim institucijama na Severu. Sada su to učinile i sudije, tužioci i ostalo sudsko osoblje. Iako je predsednica suda u obraćanju medijima kazala da se Sudski savet trudio da postavljenjem predsedavajućeg Zogaja u određenim pitanjima pomogne, preostalo je većinsko narušavanje primene briselskog sporazuma o pravosuđu.

„Ovo je realizacija one najave koju sam dao pre dva dana. Danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku sudskom savetu Kosova, to učinile putem zvaničnih imejlova. U sudu ostaju da rade naše kolege Albanci i administrativni radnici, a svi Srbi administrativno osoblje i sudije podneli su ostavku i sad samo jednostavno čekamo način na koji ćemo da se razdužimo sa predmetima i sa opremom koju smo zadužili i kancelarijom. U svoje ime govorim, ja se ne vraćam, a ostalo prepuštam političarima“, kazao je sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini i član sudskog saveta u Prištini, Nikola Kabašić.

„Sve što sam imala ja sam rekla juče, a što se tiče organizacije posla, mi smo se čitavo jutro sa našim kolegama dogovarali i napravili dobar plan da ne propustimo nijedne rokove, da sve bude u skladu kako treba. Naše kolege Albanci su preuzeli naše predmete, predmete koji su hitne prirode i mislim da u ovom trenutku oni imaju veliki problem kako će sve to da organizuju“, kazala je Ljiljana Stevanović, predsednica Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Dodaje da joj je žao, ali su se potrudili da pomognu koliko su mogli.

„Mi sa našim kolegama nismo imali nikada nijedan jedini problem. Radili smo posao lepo, profesionalno, družili smo se, sarađivali i danas neće da bude nikakvog problema.  Njima će biti samo malo teže da sve to organizuju i ja ih razumem. Koliko god smo mogli, jutros su sve kolege pomogle, napisale datume. Na kraju, mi samo želimo svim ljudima sa kojima smo radili da se zahvalimo. Mi smo najbolji sud. Ovo je jedini multietnički sud na Kosovu i ovo je sud koji je zaista i najbolji u rezultatima“.

„Danas smo se lepo dogovorili sa kolegama i izvršili primopredaju i to je to. Svi su prestali da rade i ostali su samo kolege Albanci da rade“, naglasila je sudija.

Na pitanje da li bi se vratila u sud da radi, Stevanović odgovara da je pitanje „neprimereno u ovom trenutku“.

„Ne bih se oko toga izjašnjavala i to su stvari koje trebaju svima nama da se slegnu. Otkada smo ovde mi smo upozoravali na neke stvari gde se Briselski sporazum krši“.

I policajci su jutros razdužili opremuSada već bivši policajci na razduženje u stanicu u Mitrovici, koja se nalazi u neposrednoj blizini suda, dolazili su u manjim grupama, ali i pojedinačno. Na ulicama od jutros nema policajaca, niti patrola. Otkaze su dali i Srbi zaposleni kao spoljno obezbeđenje EULEX-a.

U međuvremenu 10 poslanika Srpske liste konačno je jutros predalo svoje mandate Skupštini Kosova. Posle više najava o izlasku, uz konkretne rokove koji su probijani, oni su tako konačno ispunili ono što su tokom godina i obećavali.

Svi politički i institucionalni predstavnici Srba, uključujući policiju i pravosuđe odlučili su da napuste sve kosovske institucije na Severu. Premda je više zvaničnika i službenika kazalo da podnose neopozive ostavke, postavljena su dva uslova za povratak – da kosovski premijer povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu do 21. aprila. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, odnosno zahtevajući povratak tzv. statusno neutralnih KS tablica.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan, nakon čega je usledilo masovno napuštanje institucija.

O najnovijoj krizi sa tablicama, čitajte u:

Policajci na Severu od jutros razdužuju opremu

Ambasada SAD: Ukinuti kazne za vlasnike KM registarskih tablica, odmah započeti pregovore za Zajednicu

Vučić: Amerikanci da kažu da KFOR i EULEX obavljaju policijske poslove, dolazak Albanaca „vodi u katastrofu“

Mehaj: „Vojska Republike Kosovo je sa vama“, jedina pretnja Srbima „kriminalne grupe u režiji Beograda“

Zasedala kosovska vlada, Kurti ponovo pozvao da se ne napuštaju institucije

K.Mitrovica: Nakon policajaca kolektivni otkaz dali i Srbi zaposleni kao spoljno obezbeđenje EULEX-a

Kurti: Napori Srbije da destabilizuje Kosovo će propasti

Kristofer Hil: Srbi da se vrate u institucije, a Kosovo da poštuje obaveze

Lazarević: Događaji na terenu su Vučićev odgovor na francusko-nemački predlog

KP potvrdila: Policajci iz srpske zajednice podneli ostavke; tvrdi da imaju kapacitet da upravljaju situacijom

Miting u K.Mitrovici: Poziv Prištini da ispuni uslove, pozdrav za „brata Milana“ i zahvalnost Vučiću

K.Mitrovica: Veća grupa policajaca srpske nacionalnosti razdužila uniforme

Bivši komandir KP u poetskom nadahnuću: Ispred sebe vidim najlepše polje božurova slavnih

U centru miting pod srpskim zastavama, a u Bošnjačkoj kače kosovske i albanske

Policajcu iz Leposavića noćas zapaljena štala

U Mitrovici miting Srba, Svećlja na Brnjaku

Jedan od preostala dva odbornika u SO S.Mitrovica: Osećam se kao crna ovca, građani više osvešćeni od političara

Gradonačelnik S.Mitrovice i odbornici Srpske liste podneli ostavke

Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.