Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Sastanak Zvečan institucije
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Sada već bivši politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili su danas da napuste kosovske institucije – vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje. Ovu odluku pozdravili su pojedini srpski politički predstavnici i aktivisti sa Kosova, kao i zvanični Beograd. GI Srpski opstanak i GI Za Zubin Potok, međutim, ujedno traže od Vlade Srbije da finansira one koji su izašli iz institucija, od Srpske liste – da „ne izvode nikakve političke trikove“, a od građana – da „ne dozvole stvaranje anarhije na Severu“. Podrška, kao i razumevanje, stižu i iz Beograda, odnosno Kancelarije za KiM.

„Polazeći od pune opredeljenosti političkih i dosadašnjih institucionalnih predstavnika srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije da odbrane Briselski sporazum i sve ostale sporazume dogovorene u okviru Dijaloga, upućujem punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu“, naveo je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Naši čestiti Srbi i Srpkinje koji žive na Kosovu i Metohiji su ne jedanput pokazali svoju odlučnost da jedinstveno i snažno brane svoje pravo na ljudsko dostojanstvo, ne ugrožavajući nikoga, već samo štiteći ono što im pripada prema svim aktima međunarodnog prava kao i Briselskom sporazumu

Petković kaže da je jasna namera koja je iskazana da se stane u odbranu zaštite ZSO pokazala da je „mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i gaženje svih briselskih sporazuma jedini mogući odgovor“.

„Naš narod je sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji. To što smo sve vreme međunarodnoj javnosti ukazivali na kršenje osnovnih ljudskih prava Srba u južnoj pokrajini od strane vlasti u Prištini, nažalost nije sprečilo Aljbina Kurtija da na svoje nezakonite i jednostrane poteze, odgovori novim još gorim potezima, poput protivzakonite smene Nenada Đurića, dojučerašnjeg direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever“, naglasio je Petković.

Kaže i da je izjavama – da Prištinu ZSO ne interesuje, Kurti „do potpunog besmisla doveo proces normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vreme insistira“.

„Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku“, kazao je ujedno Petković.

Srpska premijerka je u međuvremenu takođe ocenila da su odlukom da suspenduju svoje učešće, Srbi stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma.

Podršku je uputio i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić kratkom porukom na Tviteru.

„Puna podrška našoj braći sa severa! Već duže vreme upozoravamo na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima. Ukoliko vlast u Prištini ne prestane sa svim pritiscima na Srbe ne vidim razlog da više budemo deo kosovskih institucija“, potučio je Jevtić.

Dveri traže od Orlića da raspiše lokalne izbore na Kosovu

I Pokret Dveri podržao je Srbe koji su napustili kosovske institucije, te je ujedno pozvao predsednika Skupštine Srbije, Vladimira Orlića, da raspiše izbore u četiri opštine na severu Kosova, ali i svim drugim opštinama.

„Do novih lokalnih izbora po srpskom ustavu i zakonima, privremeni organi svih opština na Kosovu i Metohiji treba da budu sastavljeni prema trenutnom sastavu novog saziva Skupštine Srbije“, navodi se u saopštenju Dveri.

U tom pokretu smatraju da trenutnu situaciju ne sme da rešava samo predsednik države ili vladajuća partija, već da je potrebno vanredno zasedanje skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, kao i nova posebna sednica parlamenta koja bi „što pre trebalo da bude održana u Kosovskoj Mitrovici ili Raški“.

Dveri smatraju i da aktuelna situacija ne sme biti iskorišćena za potpisivanje bilo kakvih novih sporazuma sa Prištinom, „a posebno ne francusko-nemačkog predloga koji sadrži prihvatanje Srbije da lažna država Kosovo udje u UN“.

Novi DSS poziva aktiviste da se priključe sutrašnjem protestu

„Apsolutnu podršku“ šalje i Novi DSS Kosova i Metohije.

„S obzirom na okolnosti i na ogromne pritiske i torturu koju godinama doživljava naš narod na Kosovu i Metohiji, ovaj potez srpskih političara, sudija, tužioca, policajaca… je bio jedini moguć“, naveli su.

Ujedno poručuju da se nadaju da će u danima koji slede „preovladati razum“, ali i da situacija neće eskalirati.

„Mi ćemo kao državotvorna stranka kao i uvek stati uz svoj narod, šta god da se desi“, poručili su.

Pokrajinski odbor Novog DSS-a ujedno poziva sve svoje članove da se odazovu na „Veliki narodni zbor“, odnosno protest koji je zakazan za sutra u 12.00 časova u Kosovskoj Mitrovici.

„Takođe, pozivamo sve naše sunarodnike na jedinstvo i da u ovim teškim danima svi kao jedan stanemo u odbranu naših porodica, naših svetinja i prava na opstanak na srpskom Kosovu i Metohiji“, naglasili su iz Novog DSS-a.

Porukom na Tviteru oglasio se Aleksandar Jablanović ispred Partije kosovskih Srba.

„Otišli su Oslići – Srpska lista. Nadamo se da se više nikada neće vratiti. Srbi i Srpska lista nisu isto, uzalud se skrivaju iza naroda. Ovo je rezultat njihove politike i njihovog šefa Aleksandra Vučića“, poručio je Jablanović.

Srpska vlada da finansira one koji su izašli iz institucija

Oglasili su se i GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok.

Oni su takođe pozdravili, kako kažu, iznuđeni potez napuštanja kosovskih institucija sve dok se ne povuče odluka o preregistraciji i formira Zajednica srpskih opština.

Nismo verovali da će se ovo ikada desiti ― a posle desetina neostvarenih obećanja Srpske liste

Kažu da se građani osećaju nesigurno „pored nacionalističkih pretenzija vlade gospodina Aljbina Kurtija“, te da se „nalaze između dve vatre“.

„U više navrata smo izrazili čvrst stav protiv odluke vlade u Prištini i naveli da će upravo takva štetna odluka homogenizovati sve građane“, naveli su.

Sa druge strane, pozvali su zvanični Beograd da se izjasni povodom ove odluke stavljanjem na glasanje u Narodnoj skupštini predlog o izjašnjavanju o svim briselskim sporazumima, ali i da Vlada Srbije građanima koji izlaze iz institucija obezbedi adekvanta finansijska sredstva.

Ujedno traže revidiranje sporazuma o Zajednici srpskih opština, kako bi se tom organu vlasti dodelila izvršna ovlašćenja ― a ne „puni nadzor“.

„Nameće se pitanje kakva će sada biti uloga privremenih organa Republike Srbije i da li ćemo imati lokalne izbore po Izbornom zakonu Republike Srbije“, pitaju ove dve građanske inicijative.

Sa druge strane, zatražili su od građana da prate stanje na terenu, ali i da svojim ponašanjem ne dozvole „stvaranje anarhije na Severu Kosova“.

Pozivamo na mir i uzdržanost od nasilnih radnji

Apelovali su na međunarodnu zajednicu, Beograd i Prištinu, da hitno iznađu rešenja za novonastalu situaciju kako bi se stanje što pre stabilizovalo, ali i postavili pitanje – šta će biti sa Srbima i opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom južno od Ibra?

Na kraju poručuju da se nadaju da će Srpska lista stajati iza svojih političkih odluka i traže da ne „izvode nikakve političke trikove“.

“ Tražimo od njih da ovu odluku dodatno ne politizuju, stvarajući još veći razdor među građanima“, poručili su.

Od ove stranke ujedno traže da se „ograde od sprovođenja sporazuma o energetici i
telekomunikacijama ― koji bi mogli višestruko da naruše kvalitet života naših građana“.

Takođe traže i izvinjenje „zbog decenijskog sprovođenja politike štetne po građane!“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije, „sve do trenutka dok Priština ne povuče odluke o preregistaciji i formira ZSO“.

Ostavke su dali: predsednik Srpske liste Goran Rakić na mesto Ministra za zajednice i povratak, Igor Simić u ime poslanika Srpske liste u Kosovskoj Skupštini, sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini, Nikola Kabašić u ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini, administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici, gradonačelnik opštine Zvečan, Dragiša Milović, u ime gradonačelnika četiri opštine na Severu, kao i šef regionalne operative Mitrovica Sever, kapetan Aleksandar Filipović u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, u međuvremenu je pozvao Srbe da ne izlaze iz institucija, sa druge strane, optužio je Beograd da nije ni sačekao rok od tri nedelje, koliko traje period za uručivanje opomena, te da je već započeo destabilizaciju na terenu.

Pročitajte još:

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.