Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Uniforme policajci zvečan
FOTO: KoSSev

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili su ovog podneva da napuste kosovske institucije – vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje. I dok Beograd podržava odluku, vlast u Prištini negoduje i optužuje Srbiju da primorava Srbe na ovaj čin. Opozicija u Prištini, međutim, osim kritika na račun Beograda, ujedno šalje optužbe na račun Kurtijeve vlade – zbog donošenja odluka koje su u suprotnosti sa zahtevima Zapada.

Velja: Vučić pokušava da potkopa nove inicijative u dijalogu

Među prvima od onih koji su se oglasili nakon današnjeg sastanka u Zvečanu na kojem je doneta odluka o napuštanju institucija, bio je šef kabineta, Vjose Osmani, Bljerim Velja.

On je kazao upravo to da Srbija „primorava i podstiče“ kosovske Srbe da napuste posao u kosovskim institucijama.

„To takođe pokazuje da Srpsku listu proždire bilo koja agencija i da je tretira kao sredstvo za destabilizaciju Kosova od strane Vučićevog režima“, dodao je.

On takođe smatra da je „teranje“ Srba da napuste institucije pokušaj Vučića da „potkopa napredak i nedavne inicijative u vezi samog dijaloga“.

„Takvo zastrašivanje neće uspeti! Kosovske institucije će ostati multietničke i reprezentativne za sve zajednice“, naglasio je Velja.

Osmani: Jednostrano povlačenje Beograda iz Briselskih sporazuma u vezi sa gašenjem njenih nelegalnih struktura na Kosovu

Vjosa Osmani kao i drugi prištinski zvaničnici, izlazak predstavnika Srba sa Severa iz institucija povezuju sa „primoravanjem Srbije“.

Kaže da ovakve aktivnosti imaju za cilj destabilizaciju Severa Kosova.

„Povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade Kosova, Skupštine Kosova i Policije Kosova je akt protiv demokratije, vladavine prava. Ovakva akcija je napravljena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme srpskim građanima na Severu, koji se osećaju ugroženo delovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju“, poručila je Osmani.

Ona je ujedno najavila da će kosovske institucije preduzeti neophodne korake da obezbede nesmetan rad i javnu bezbednost u svim delovima Kosova i u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

„Primena zakona i reda ne predstavljaju pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture kojima Beograd diriguje, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region“, ocenila je.

Ona ujedno smatra da ovakav postupak Srbije predstavlja njeno „jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma u vezi sa gašenjem njenih nelegalnih struktura na Kosovu“.

„Ovaj postupak koji je podstakla Srbija još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli, da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog njenih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva. Međutim, Srbija neće moći da promeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbednost u Republici Kosovo“, podcrtala je Osmani.

Ona dodaje i da će se komunikacija i saradnja sa Srbima sa Kosova nastaviti, te da će institucije Kosova da obezbede da svaki građanin u svakom delu teritorije dobije neophodne usluge bez ikakvog prekida.

„Pozivamo Srbe na Kosovu da ne nasedaju na propagandu Srbije o njenim destabilizujućim interesima prema Kosovu i regionu“, poručila je Osmani.

Sa druge strane, kaže da Kosovo ostaje posvećeno miru i stabilnosti i jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu.

Kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku, reagovao je danas sa kratkom porukom „Živela Republika Kosovo“, što su prištinski mediji doveli u vezu sa odlukom o napuštanju institucija političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa Severa.

Prethodno se oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je pozvao Srbe da ne izlaze iz institucija. Optužio je Beograd da nije ni sačekao ni da istekne rok od tri nedelje, koliko traje period za uručivanje opomena, te da je već započeo „destabilizaciju na terenu“.

„Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene“, kazao je Kurti.

O tome šta je još Kurti kazao čitajte u posebnoj vesti.

Osim predstavnika vlasti, povodom odluke o napuštanja institucija oglasili su se i predstavnici opozicije u Prištini. Oni su, međutim, osim kritika na račun Beograda, ujedno slali optužbe na račun Kurtijeve vlade zbog donošenja odluka koje su u suprotnosti sa zahtevima Zapada.

Krasnići: Situacija se menja iz sata u sat i rizik od eskalacije je evidentan

Reagovala je PDK, odnosno predsednik ove stranke, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi).

Kaže da ono što se danas desilo na Severu Kosova predstavlja „akt bez presedana“:

„Ne samo narušavanje pravnog i državnog suvereniteta Republike Kosovo, već i narušavanje javnog reda, koji je osnov za bezbednost života svih građana tog područja, bez razlike“, poručio je.

Kaže i da je „izuzetno zabrinut“ razvojem događaja, te naglašava da je u okolnostima kada nema jasnog epiloga, obaveza vlasti da građanima razjasni šta se tu događa.

Zatražio je od Kurtija da građane informiše o ozbilnosti situacije, koracima koje će institucije preduzeti s ciljem očuvanja života ali i, kako je kazao, suvereniteta Kosova.

„Situacija se menja iz sata u sat i rizik od eskalacije je evidentan. Ovo treba izbegavati, a cilj treba da bude održavanje mira i bezbednosti“, naglasio je Krasnići.

Poslanica PDK, Ganimete Musljiu, prokomentarisala je konkretno odluku policisjkih službenika da skinu svoje uniforme nakon završenog sastanka u Zvečanu..

Kaže da bi njih trebalo trajno ukloniti iz policije, ali i da je bezbednost na Severu Kosova dovedena u pitanje.

„Uniformu državne policije ne treba zloupotrebljavati ni kao kompromis, ni kao oruđe političkog pritiska, ni kao oruđe bahatosti i sile. Kosovska policija mora biti oslobođena marioneta, ali i kauboja“, naglasila je Musljiu.

LDK: Kosovu potrebno „razborito rukovodstvo koje ne upada u destabilizujuće zamke Srbije

Još jedna opoziciona stranka – LDK, pozvala je danas Srbe na Severu Kosova da budu smireni, dok je od kosovskih institucija zatražila da blisko sarađuju sa SAD-om i evropskim saveznicima.

Kažu da je nakon nedavnih dešavanja na Severu, Kosovu potrebno „razborito rukovodstvo koje ne upada u destabilizujuće zamke Srbije“.

„Nekoordinacija sa našim međunarodnim saveznicima od strane institucija Republike Kosovo podstiče i služi destabilizujućim i provokativnim agendama na teritoriji Kosova. Posledice takve destabilizacije su nenadoknadive za zemlju“ – navodi se u reakciji ove stranke.

Hiseni krivi Kurtija i Osmani za događaje na Severu: Daju Srbiji Sever Kosova

Bivši kosovski ministar spoljnih poslova, Skender Hiseni, kaže da odluka o napuštanju institucija označava početak drugog, „mnogo opasnijeg poteza“.

„Na severu je danas političkim diktatom, preko Srpske liste, počela otvorena Vučićeva diverzija protiv institucija reda i mira“, kazao je Hiseni.

On podseća na upozorenja LDK o mogućim posledicama Kurtijevih odluka.

„Kurti i Osmani svojim političkim akcijama služe zločinačkim agendama i srpskim diverzijama na severu. Poštovanjem američkog i evropskog zahteva za odlaganje primene registarskih tablica bi se izbegla cela ova situacija, koja je sada u opasnosti da eskalira“, kaže bivši ministar spoljnih poslova Kosova.

On ističe da Kurti odbija bilo kakvu koordinaciju i saradnju sa partnerima, te kaže da „paradoksalno, najveća opasnost za Kosovo danas dolazi od njega, Osmani i „njihovih detinjastih političkih avantura“.

„Kurti i Osmani svojom kratkovidom politikom predaju Sever Kosova Srbiji i njenoj zločinačkoj politici“, zaključio je Skender Hiseni.

Haradinaj: Srbi sa Severa da ne nasedaju na „pogrešnu politiku“

Među onima koji su reagovali bio je još jedan predstavnik opozicije, predsednik AAK, Ramuš Haradinaj.

On je nakon sastanka sa predstavnicima svoje stranke kazao da su potvrdili rešenost da se zaštite nacionalni interesi Kosova i proamerička orijentacija.

On je, sa druge strane, pozvao građane sa Severa na smirenost, ali i da „ne nasedaju na pogrešnu politiku“.

„Kosovo je svačija država, a destabilizacija situacije nikome ne ide u prilog, osim onima koji prate ruske agende“, poručio je Haradinaj.

Posebnu poruku imao je za Kurtija.

„Ovo su poslednji trenuci da razmisli i zaustavi uništavanje zemlje, inače ćemo biti prinuđeni da ga zaustavimo, svim demokratskim sredstvima na raspolaganju“, kazao je Haradinaj.

Kurti bi trebalo da odustane od populističke politike, a Srbi da ne izlaze iz institucija

Sličnu poruku uputio je kosovskom premijeru i predsednik Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj (Limaj). On je pozvao Srbe da se uzdrže i vrate na svojim funkcijama, a dok je Kurtiju savetovao da odustane od „eksperimenata“.

„Neophodno je odustati od populističke i konfliktne politike i vratiti se saradnji sa međunarodnim faktorom, kako bi sva pitanja između Kosova i Srbije bila zaključena sveobuhvatnim sporazumom, za koji su kao nikada do sada posvećene SAD, EU, Nemačka i Francuska“, naveo je Ljimaj u reakciji.

Pročitajte još:

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.