Kišnica: Incidenti svakodnevni, policijske zaštite nema

kišnica
FOTO: Kim

Dan nakon napada Molotovljevim koktelom na kuću Trajkovića, u Kišnici je mirno. Na ulicama nema mnogo prolaznika, a porodica koja je doživela brojne napade i provokacije više ne želi pred kamere. Predsednik Lokalnog saveta u ovom mestu kraj Gračanice Zoran Marinković kaže da je bezbednosna situacija veoma loša.

Nedavna tvrdnja komandira policijske stanice u Gračanici Bratislava Trajkovića da je „opština Gračanica najbezbednija opština na Kosovu“ demantovao je sinoćnji slučaj.

U Kišnici je zabeležen novi incident, a žrtve su ponovo članovi porodice Trajković koji su više puta napadani i provocirani.

Molotovljev koktel koji je prethodne večeri bačen, srećom nije napravio veću štetu, ali je iznova uneo nemir u ovu porodicu čiji članovi o napadima više ne žele ni da govore pred kamerama.

Da se Srbi koji žive u Kišnici svakodnevno suočavaju sa sličnim problemima od strane komšija Albanaca, za RTV Kim je potvrdio predsednik Lokalne zajednice Zoran Marinković.

O policiji, koja bi trebalo da ih rešava bezbednosne izazove, nema reči hvale.

„Policija ne reaguje. Dođu samo, naprave zapisnik i odu. Koliko je bilo incidenata do sada, nikada ni jedan slučaj nisu rasvetlili. Mi ovde nemamo zaštitu od policije“, kazao je on.

U izveštaju o sinoćnjem incidentu dostavljenom medijima Kosovska policija (KP) je navela sledeće:

„Žaliteljka lice ženskog pola je prijavila da je za sada nepoznato osumnjičeno lice bacilo jednu flašu za koju se sumnja da je molotovljev koktel ispred dvorišta porodične kuće žrtve lica muškog pola. Nadležne policijske jedinice su se odazvale slučaju. Nema izveštaja o povređenim niti o materijalnoj šteti. Sa slučajem je upoznat tužilac, istraga slučaja se nastavlja“.

Porodice Trajković i Krstić su već godinama na meti svojih komšija Albanaca, zbog čega je i postavljen video nadzor u njihovoj ulici, podsetila je predsedavajuća Lokalnog odbora za bezbednost Kišnice, Sušice i Badovca Snežana Jovanović.

„Ti napadi su nas naterali da ugradimo video nadzor. Ove dve porodice nisu napadane samo na ovakav način, na dnevnom nivou se oni napadaju verbalno. I ja sam isto žrtva tih verbalnih napada, što zvižduka, tako i nazivanja ’škinjom’, dok su psovke redovne. Jelena Trajković je u drugom stanju i ima dete od tri godine. Da na dnevnom nivou takav teror od strane komšija doživljava, to je stvarno sramota“, rekla je ona.

O sinoćnjem napadu na porodicu Trajković policiju je informisala upravo Snežana Jovanović. Ona je kazala da su policajci stigli brzo, ali ne i da su bili ljubazni.

Zoran Marinković još jednom podseća da KP nije do sada bila uspešna u rasvetljavanju napada na Srbe u Kišnici.

„Ovo je možda 20. napad na porodicu Trajković. Da se ni jedan slučaj ne rasvetli do sada, to je smešno. Da li neko neće da radi na tome ili nekom to odgovara, ja stvarno ne znam. To rade deca po naredbi njihovih roditelja. To mala deca ne mogu sama da urade i ne znaju da urade, ona su naučena od roditelja ili starije braće“, kazao je Marinković.

Nakon napada, porodicu Trajković je sinoć obišla gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

„Nije ovo samo pokušaj zastrašivanja, ovo je pokušaj povređivanja i možemo slobodno reći, pokušaj ubistva. Posle svih incidenata, ovo je prevršilo svaku meru. Najoštrije osuđujem ovaj vandalski čin. Ovde je trudna žena i malo dete, doživeli su veliki stres“, rekla je ona.

„Od ratnih sukoba na Kosovu je prošlo više od dve decenije, ali se odnosi između Srba i Albanaca nisu poboljšali“, navela je predsednica Lokalnog odbora za bezbednost Snežana Jovanović.

„Od 1999. godine pa do danas, ja svega sa nekoliko Albanaca mogu normalno da razgovaram, za sve ostale sam nepoželjna. Deca jednostavno ignorišu ili uglavnom popreko pogledaju. Ovo mesto je dovoljno veliko za sve nas da možemo da živimo u miru. Zašto oni nas, malo Srba, ne žele za komšije to je pitanje za njih, ali pre svega za međunarodnu zajednicu koja prstom nije mrdnula da mi ovde, Srbi u Kišnici, živimo mirno. Isto je pitanje i za policiju koja u jednom tako malom mestu ne zna da reši ovakve probleme“, zaključila je ona.

Pre ovog napada, u novembru 2020. godine Zorana Trajkovića napalo je osam Albanaca, a ove godine u junu na njihovoj ogradi ispisan je grafit „OVK“.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.