Jedan od preostala dva odbornika u SO S.Mitrovica: Osećam se kao crna ovca, građani više osvešćeni od nas političara, nadam se da će kolege da se vrate

„Osećao sam se odvojeno od kolega sa kojima sam biran da branimo prava svih građana, bez obzira na naciju, veru… Mitrovica je multietnički grad i jedini u pravom smislu reči na Kosovu, ali verujem da će situacija polako da se počne da se vraća u normalu“, optimista je zamenik predsedavajućeg opštine Severna Mitrovica, Skender Sadiku koji je sada, nakon ostavke odbornika Srpske liste, jedan od ukupno dva odbornika koji su ostali u opštini Severna Mitrovica.

Nakon što su juče politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili da napuste kosovske institucije na Severu, danas su u četiri opštine, među kojima je i Severna Mitrovica, održane hitne sednice na kojima su gradonačelnici i odbornici Srpske liste i zvanično podneli neopozive ostavke.

Skupština opštine Severne Mitrovice broji 19 odbornika, od kojih su 17 iz Srpske liste. Druga dva odbornika dolaze iz GI Mitrovica koja okuplja albanske političke partije i koaliciju Vakat.

Na današnjoj sednici je bio samo jedan predstavnik GI Mitrovica, Skender Sadiku, koji kaže da se sada oseća kao „crna ovca“.

Nakon što su odbornici Srpske liste dali ostavke, Sadiku kaže da je sada blokiran rad skupštine opštine.

On tvrdi da ne bi voleo da se ponovo ide na izbore i nada se da će se pronaći rešenje usled kog će se odbornici Srpske liste vratiti u skupštinu.

„Ne bih voleo da se to desi (ide na izbore). Verujem da će odluke u Briselu, Beogradu i Prištini krenuti ka tome da ovo bude samo jedna mala priča neuspeha i da ćemo naći rešenje“, poručio je Sadiku.

Kaže da veruje da će sve ostati na nivou „političke akcije“, odnosno da građani neće ispaštati.

„Političarima ide u prilog svašta da se radi. Građani su na boljem nivou i bolje su osvešćeni od nas političara. Verujem da to neće da utiče na svakodnevni život građana“.

Podsetio je i na to da je osim odbornika i gradonačelnika, juče u Zvečanu odlučeno da se napusti sudstvo i policija.

„Administracija bi trebalo da radi kako bi se zadovoljile dnevne potrebe građana, kako bi dobili dokumenta… Nije dobro da to utiče na život građana. A političarima neka je to na čast. Političari mogu da se vrate. Ne verujem da će to imati nekog uticaja na obične građane“, poručio je Sadiku.

Siti smo heroja i žrtava, na kraju krajeva, treba da se dođe do normalizacije, ako ništa drugo, barem zbog dece i ljudi koji ovde treba da žive

Ovaj odbornik je međutim, optimista i veruje da su Beograd i Priština blizu dogovora.

Iskoristiću sportski žargon – mi smo već pred kraj utakmice, a nadam se da i u politici, kao i sportu, treba da bude fer pleja

„Red bi bio da se kosovska vlada i vlada u Srbiji dogovore kao komšija sa komšijom, ali u ovu priču upleten je i treći i četvrti i peti – koliko već izaslanika rade na ovom delu“, rekao je Sadiku, kaže da bi trebalo da procesi koji su u toku dovedu do normalizacije.

„Verujem da je došlo vreme da se stvari promene na dobro“.

Podseća na izjave međunarodne zajednice koja traži mir i stabilnost, te poručuje – „tome i mi težimo“.

„Naša teritorija je pet kilometara kvadratnih. Ne bi trebalo da bude toliko napetosti u ovom malom prostoru. Verujem da neka rešenja koja se ne tiču nas, utiču puno na naše stvari i da će da se rešavaju. Postoje naznake da će doći do dogovora i taj dogovor doneće mir i stabilnost za sve“, zaključuje Sadiku.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Dan nakon toga Srpska lista je najavila zasedanje s ciljem odlučivanja o tome da li će doći do napuštanja institucija.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova juče su i odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

Ujedno, za danas se najavljuje „najmasovniji protest“. Srpska lista potvrđuje da će on biti miran i demokratski, ali sa dozom rezerve.

Zvanični Beograd podržao je odluku Srba sa Severa, dok iz Kurtijeva vlast optužuju Beograd da „primorava“ Srbe da napuštaju institucije. Opozicija na Kosovu takođe optužuje Vučića, ali i kritikuje Kurtija zbog toga što je odbijanjem da posluša međunarodne zvaničnika doprineo ovoj situaciji.

Sa druge strane, iz Evropske unije su kasno sinoć pozvali na poštovanje preuzetih obaveza, odnosno Srbe – da se vrate u kosovske institucije, a Prištinu da odmah produži rok za tablice i krene sa formiranjem ZSO.

Reagovao je ujedno OSCE i KFOR, kao i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana, koji su poručili da prate situaciju, odnosno da su spremni da interevenišu ukoliko bezbednost bude ugrožena.

Pročitajte još:

Gradonačelnik S.Mitrovice i odbornici Srpske liste podneli ostavke

Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.