Miting u K.Mitrovici: Poziv Prištini da ispuni uslove, pozdrav za „brata Milana“ i zahvalnost Vučiću

Protest u Mitrovici (18)
FOTO: KoSSev

U centru Kosovske Mitrovice nešto pre podneva uz himnu „Bože pravde“ počeo je najavljeni miting. Skupu u blizini spomenika Knezu Lazaru prisustvovalo je više hiljada ljudi. Na ulicama grada primetni su bili transparenti ispisani raznim porukama, a vijorile su i zastave Republike Srbije. Neposredno pre početka protesta Kosovska policija saopštila je da je zadužena da protest protekne nesmetano i bez incidenata. A za vreme mitinga u Bošnjačkoj mahali, postavljane su albanske i kosovske zastave. Uživo prenos gledajte ovde.

Srpsku himnu za početak, kako je naglašeno, mirnog i demokratskog protesta izveo je crkveni hor “Branislav Nušić”.

Građani su u centru počeli da se okupljaju već u jutarnjim satima, a pristizali su i tokom samog trajanja mitinga.

Većina njih nosila je u rukama srpske zastave, a vidni su bili i transparentni ispisani porukama „Ovo je Srbija“, „Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM“, „Nikad više 2004.“, „Dosta je više Kurtijevog terora“, „UN 1244 HELP“ i ostalo.

Neposredno pre ovog okupljanja, Kosovska policija saopštila je da je obaveštena o današnjem velikom okupljanju na Severu i da za to ima poseban operativni plan – „koji za cilj ima da obezbedi da protest prođe mirno i bez incidenata“. Stoga su i pozvali građane da mirno protestuju i „ne nasedaju na moguće provokacije ma koje one prirode bile“.

Na današnji miting pozvala je juče Srpska lista, a nakon suspenzije komandira Kosovske policije regiona Sever, Nenada Đurića, koji je prethodno poručio da srpski policajci na Severu neće primenjivati odluku kosovske vlade o preregistraciji.

Nakon njegove suspenzije, Srbi su juče dali ostavke u svim kosovskim institucijama na Severu.

Na samom početku mitinga govorili su čelnici obrazovnih i zdravstenih institucija pri sistemu Republike Srbije.

Tako su se okupljenima obratili direktor KBC-a Kosovska Mitrovica, Zlatan Elek, zatim Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Nebojša Arsić, kao i dekanica Ekonomskog fakulteta, prof. dr Tanja Vujović.

Tanja Vujović
FOTO: KoSSev
Elek: Uz podršku Vučića i naše Vlade, mi smo ostali dostojanstveni

Elek je govorio u ime svojih kolega lekara, svih medicinskih sestara i medicinskih tehničara i svog medicinskog osoblja iz zdravstene ustanove kojom rukovodi, a koja pripada sistemu Republike Srbije.

„Zdravstvo je stub opstanka i ostanka svih Srba na teritoriji Kosova i Metohije. Vi dobro znate da smo se mi uvek trudili da pružimo prvu pomoć, da lečimo sve naše građane na teritoriji Kosova i Metohije bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost“, poručio je Elek.

Elek
FOTO: KoSSev

Govoreći o pomoći koju je, kako kaže, država Srbija uložila i dala za napredak bolnice u Mitrovici, poručio je da nasuprot tome, postoje prištinske vlasti koje „vrše raznorazni teror nad srpskim narodom na teritoriji KiM“.

Podsetio je na nedozvoljavanje vakcinacije protiv kovida, odnosno uvoz vakcina iz Srbije, zaustavljanje sanitetskih vozila i, kako je kazao, privođenje u policijske stanice.

„I pored svega toga uz podršku nešeg rukovodstva, prevashodno predsednika Aleksandra Vučića i naše Vlade, mi smo ostali dostojanstveni i na visini zadatka i odgovorni prema svakom našem pacijentu i našem građaninu bez obzira na njegovu nacionalnu i versku pripadnost“, naglasio je.

U ime svojih radnika poručio je da žele mir, rad u normalnim uslovima i da neće da neko oduzima to osnovno ljudsko pravo.

Priština urušava briselski sporazum

Mitingu su prisustvovali i sada već bivši politički predstavnici Srba sa Severa, ali i policije i sudstva.

Pored predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, koja je poručila da je „briselski sporazum toliko urušen da je postao mrtvo slovo na papiru“, te da Priština ruši sve ono za šta su se Srbi u kosovskim institucijama borili godinama, građanima su se obratili predsednik i potpredsednik Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić.

Rakić je poručio da srpski narod želi samo mir, optuživši takođe Prištinu da svojim postupcima urušava Briselski sporazum.

Protest u MItrovici (8)
FOTO: KoSSev

„Našim ostavkama mi branimo briselski sporazum i međunarodno javno pravo. Svesni ste činjenice da Kurti, Osmani i drugi ponavljaju da za njih ne postoij briselski sporazum i da nikada neće biti Zajednice srpskih opština. Oni su time praktično poništili briselski sporazum i pljunuli u lice EU, koja je garant sprovođenja tih sporazuma, garant nama da nećemo biti prevareni“, poručio je Rakić.

Nismo remetilački faktor i nećemo nikome da pretimo

Bivši ministar u kosovskoj vladi potom je ukazao na sve što je, kako kaže, Priština činila tokom proteklih godina – od zabrane da se na Kosovu održe srpski izbori, preko optužnica bez dokaza, policijskih baza na Severu, otimanja vozila i vakcina itd.

Potom je poručio: „Dosta je! Dosta gaženja Briselskog dogovora i prava srpskog naroda“.

Kaže da mirne savesti danas govori pred narodom i uveren da je učinjeno sve da se problemi srpskog i albanskog naroda reše, pozvavši potom građane da ne nasedaju na provokacije.

„Molim vas da ne nasedate na provokacije. Mi ćemo svoju borbu nastaviti mirnim i demokratskim sredstvima. Nismo remetilački faktor i nećemo nikome da pretimo. Samo želimo da se ono što je potpisano i primeni, da se formira ZSO i ispune sve obaveze onako kako je dogovoreno u Briselu“, poručio je.

Rakić je sa današnjeg mitinga ponovo pozvao Prištinu da primeni potpisano i formira ZSO, ali i da povuče sve „jednostrane odluke koje se tiču registarskih tablica“.

Pozdrav za brata Milana – „onog koji nosi najveći teret“

Da Priština odbija da primeni ono što je potpisala u Briselu, pomenuvši takođe Zajednicu srpskih opština, naglasio je i bivši poslanik u kosovskoj skupštini i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić. 

Ujedno, Simić je pozvao okupljene da gromoglasnim aplauzom pozdrave „iskrenog patriotu, velikog Srbina koji nikada nije podlegao pritiscima i ucenama – našeg brata Milana Radoičića“. 

„To je čovek koji nosi možda i najveći teret u poslednjih nekoliko godina, samo zato što voli i brani srpski narod i svoju državu Srbiju“, poručio je između ostalog Simić.

I dok je miting na Severu bio u toku, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, obišao je novoizgrađene baze specijalnih snaga Kosovske policije na Brnjaku i Donjem Jasenoviku – na Severu. 

Istovremeno, tokom samog trajanja mitinga, u drugom delu grada odnosno na par stotina metara od centra grada – multietničkom naselju Bošnjačka mahala, pred nekolicinom medija mahom na albanskom jeziku, okačene su albanske i kosovske zastave.

Pročitajte još:

K.Mitrovica: Veća grupa policajaca srpske nacionalnosti razdužila uniforme

Bivši komandir KP u poetskom nadahnuću: Ispred sebe vidim najlepše polje božurova slavnih

U centru miting pod srpskim zastavama, a u Bošnjačkoj kače kosovske i albanske

Policajcu iz Leposavića noćas zapaljena štala

U Mitrovici miting Srba, Svećlja na Brnjaku

Jedan od preostala dva odbornika u SO S.Mitrovica: Osećam se kao crna ovca, građani više osvešćeni od političara

Gradonačelnik S.Mitrovice i odbornici Srpske liste podneli ostavke

Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.