Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

„Integracija Kosovske policije i pravosuđa bila je toliko važna za održavanje i jačanje vladavine prava na Kosovu, kao i za zaštitu interesa nevećinskih zajednica“, ocenio je kasno sinoć šef misije OEBS-a na Kosovu, u istom danu kada su Srbi sa Severa odlučili da napuste ove, ali i druge kosovske institucije.

Majkl Devenport kaže da je zabrinut zbog novonastalih okolnosti i izjava koje, kako navodi, ugrožavaju integraciju.

Tvrdi da je zapravo integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga uz posredovanje EU, te da je ona donela koristi široj javnosti i svim zajednicama.

„Pozivam sve strane da ne dozvole da neslaganja oko aktuelnih pitanja ugroze ono što je postignuto poslednjih godina. I pozivam na proaktivno političko angažovanje Prištine i Beograda u cilju postizanja napretka ka punoj normalizaciji njihovih odnosa“, poručio je Devenport.

On je ujedno ukazao na to da je OEBS spreman da nastavi da podržava integraciju policije i pravosuđa, i da, u okviru svog mandata, podrži sprovođenje sporazuma iz dijaloga.

„Jače angažovanje u dijalogu je od suštinskog značaja za očuvanje interesa, kao i za bezbednost i sigurnost svih“, poručio je šef misije OEBS-a na Kosovu.

Kasno sinoć se kratkom porukom oglasio i francuski ambasador u Prištini navodeći da je sada vreme da svi budu odgovorni i uzdržani.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Dan nakon toga Srpska lista je najavila zasedanje s ciljem odlučivanja o tome da li će doći do napuštanja institucija.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova juče su i odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

Ujedno, za danas se najavljuje „najmasovniji protest“. Srpska lista potvrđuje da će on biti miran i demokratski, ali sa dozom rezerve.

Zvanični Beograd podržao je odluku Srba sa Severa, dok iz Kurtijeva vlast optužuju Beograd da „primorava“ Srbe da napuštaju institucije. Opozicija na Kosovu takođe optužuje Vučića, ali i kritikuje Kurtija zbog toga što je odbijanjem da posluša međunarodne zvaničnika doprineo ovoj situaciji.

Sa druge strane, iz Evropske unije su kasno sinoć pozvali na poštovanje preuzetih obaveza, odnosno Srbe – da se vrate u kosovske institucije, a Prištinu da odmah produži rok za tablice i krene sa formiranjem ZSO.

Reagovao je ujedno i KFOR, kao i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana, koji su poručili da prate situaciju, odnosno da su spremni da interevenišu ukoliko bezbednost bude ugrožena.

Pročitajte još:

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.