KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

KFOR Amerikanci SAD vojnici hameri Leposavić
FOTO: KoSSev

„Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu“, večeras se nakon odluke Srba sa Severa o napuštanju institucija, te podizanja novih tenzija, oglasila i misija KFOR-a na Kosovu.

Oni su pozvali sve da se pozabave neslaganjima i razgovaraju o njima u sklopu konstruktivnog dijaloga.

„Doprinesite napredak društvu! Izrazite svoje mišljenje mirno i tražite kompromise!“, poručili su iz misije KFOR-a na svojoj Fejsbuk stranici.

KFOR, međutim, nije odgovorio na upit našeg portala koji smo im putem mejla uputili ovog popodneva, a koji se ticao upravo ocene bezbednosne situacije na Severu Kosova.

Neposredno pre misije KFOR-a oglasio se i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana.

Kazao je da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog o napetoj situaciji na Severu Kosova.

„I Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju. KFOR ostaje na oprezu i spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena“, poručio je ovaj zvaničnik NATO-a.

Lajčak je potom prokomentarisao objavu zamenika sekretara NATO-a, navodeći da se u potpunosti slaže sa njim.

Ujedno je kazao da je zahvalan na odličnoj koordinaciji između Evropske unije i NATO-a, te ujedno i KFOR-a.

Večeras se oglasila i italijanska ambasada u Prištini prenoseći izjavu ministra spoljnih poslova ove zemlje, koji je takođe pozvao na uzdržanost i razgovore.

„Zabrinjavajuće su rastuće tenzije između Srbije i Kosova. Zamolio sam naše ambasadore u Beogradu i Prištini da pozovu na umerenost i dijalog kako bismo postigli pravedan kompromis. Italija je posvećena stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, poručio je Antonio Tajani.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Dan nakon toga Srpska lista je najavila zasedanje s ciljem odlučivanja o tome da li će doći do napuštanja institucija.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova danas su i odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

Ujedno, za sutra se najavljuje „najmasovniji protest“. Srpska lista potvrđuje da će on biti miran i demokratski, ali sa dozom rezerve.

Pročitajte još:

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.