Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Vučić SPC
FOTO: SPC

Nakon serije razgovora sa izaslanikom EU za dijalog, ali i troje ambasadora, predsednik Srbije, sastao se i sa patrijarhom SPC Porfirijem. Fokus i ovog razgovora bilo je Kosovo. Vučić je, kako je saopšteno, podelio sa Patrijarhom „zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na KiM i srpska država“.

„Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese“, poručio je Vučić na Instagramu nakon sastanka sa Porfirijem, kao i članovima Svetog Sinoda.

U međuvremenu se oglasila i Srpska pravoslavna Crkva navodeći da su sa Vučićem razgovarili u Patrijaršijskom dvoru mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi sremski Vasilije, bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotija.

„Predsednik Srbije je upoznao Njegovu Svetost i arhijereje sa ozbiljnim izazovima i pritiscima sa kojima se susreću naša država i narod na Kosovu i Metohiji“, poručili su i iz SPC.

Ujedno su naveli da su svi prisutni izrazili odlučnost da „zalažući se za mir, snažno i zajednički brane vitalne, nacionalne i državne interese“.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Predsednik Srbije razgovarao je danas ujedno i sa tri ambasadora. Glavna tema je bilo Kosovo.

Prvo se sastao sa ambasadorkom Kine u Beogradu, pa i sa ambasadorom Rusije.

Vučić je u ovim razgovorima izrazio zabrinutost zbog situacije koja je, kako je saopšteno, izazvana jednostranim potezima Prištine kao i nepoštovanjem Briselskog sporazuma.

Potom je usledio i telefonski razgovor sa američkim ambasadorom u Beogradu, Kristoferom Hilom.

Njemu je poručio da su Srbi „užasnuti“ smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever, kao i sa odlukom o tablicama, te da su „šokirani“, jer, kako je kazao, za Prištinu međunarodno pravo, Briselski sporazum i ZSO ne postoje.

Sa druge strane, iz Predsedništva Srbije je saopšteno da je Hil zahtevao od Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Sličnu poruku je sinoć Vučiću preneo i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Nakon višečasovnog sastanka on je poručio da nasilje treba izbegavati, kao i da računa na odgovorno ponašanje svih da pokažu uzdržanost za sigurnost i stabilnost.

Serija sastanaka srpskog predsednika usledila je par sati uoči, odnosno nakon što su politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili da napuste kosovske institucije – vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima pre dva dana saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Dan nakon toga Srpska lista je najavila zasedanje s ciljem odlučivanja o tome da li će doći do napuštanja institucija, što je učinjeno danas. Ujedno, za sutra se najavljuje „najmasovniji protest“. Srpska lista potvrđuje da će on biti miran i demokratski, ali sa dozom rezerve.

Pročitajte još:

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.