U Mitrovici miting Srba, Svećlja na Brnjaku


U toku je miting u Kosovskoj Mitrovici, na kojoj je jedan od govornika i dojučerašnji direktor regiona Sever Kosovske policije. Dok je Nenad Đurić govorio o časti, kosovskim božurima, belom bagremu, i porukama patrijarha Pavla, ministar njegovog dojučerašnjeg resora, Dželjalj Svećlja poruke šalje sa Brnjaka, odnosno iz dve novoizgrađene baze specijalne policije Kosova u opštini Zubin Potok.

„Danas sam obišao pogranični punkt Brnjak, stanicu pogranične policije Brnjak i policijsku stanicu pogranične policije u Jasenoviku“, saopštio je Dželjalj Svećlja.

Premda je deo regiona Sever juče pred kamerama skinuo uniforme uz poruku kapetana Aleksandra Filipovića: „Dosta je bilo“, Svećlja sada poručuje:

„Svi pripadnici Kosovske policije predano ispunjavaju svoje službene dužnosti, obezbeđujući mirno okruženje i usluge za sve građane, kako na graničnim prelazima tako i na celoj teritoriji Republike Kosovo“.

Poručuje da Kosovska policija pripada „svim građanima Republike Kosovo“.

„Kao takva, nastaviće da obavlja svoju misiju sa punom spremnošću u službi svih naših građana bez ikakve razlike“, poručio je Svećlja.

I dok više zvaničnika na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, kao i juče na sednici javno govori protiv izgradnje novih baza specijalnih policijskih jedinica koje je Svećlja obišao danas, ali i koje obilazio i svih prethodnih meseci, taj se zahtev nije našao među uslovima koje je političko rukovodstvo na Severu postavilo juče kako bi se vratili u institucije. Svega su dva uslova – da Kurti povuče odluku o tablicama, i da se formira ZSO.

U opštini Zubin Potok, u prvoj polovini ove godine podignute su dve baze specijalne policije Kosova – u Donjem Jasenoviku i Brnjaku. Odlukom Vlade Kosova od 19. avgusta, eksproprisane su određene parcele u ovoj opštini.

Eksproprijacija privatnog zemljišta u opštini Zubin Potok, odnosno izgradnja više baza u zaseocima ove opštine, stvarna je briga njenih meštana, svedočili su proteklih meseci brojni građani, opisujući situaciju i kao „okupaciju“. Oni strahuju i da su baze predviđene da u budućnosti postanu vojne baze.

I dok se meštani žale na zastrašivanje, demonstraciju sile, pa čak i prekomernu upotrebu sile, iz Kosovske policije poručuju da njedna njihova jedinica nema nameru da stvara nesigurnost i provocira, već da su tu da osiguraju bezbednost svih građana.

Građani ZP se žale na ponašanje kosovskih specijalaca, policija tvrdi – glavni cilj red i bezbednost

Jedini odbornik opozicije u ZP: Specijalna policija Kosova nas okupirala dok vlast ćuti

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.