KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Specijalne jedinice vozilo KP
FOTO: KoSSev / Vozilo Specijalne jedinice zaglavljeno u gužvi na putu, kod groblja u Rudaru

Nema angažovanja niti slanja specijalnih jedinica na Sever Kosova, saopštila je upravo Kosovska policija nakon navoda pojedinih medija u Prištini o slanju ovih jedinica. Sa druge strane, poručuju da prate situaciju na terenu, te da, prema potrebi i operativnim procenama, angažuju svoje osoblje, kako bi se očuvala bezbednost.

Više medija, među kojima je i Indeksonline, izvestili su skorije, a nakon odluke predstavnika Srba na Severu o napuštanju institucija, da su Specijalne jedinice otišle na Sever Kosova.

Drugi mediji, poput Insajderi, Reporteri, Paparaci, Koha, bili su oprezniji, odnosno, naveli su da su ove jedinice otišle u Mitrovicu, bez navođenja da li je severni ili južni deo u pitanju. Sa druge strane i oni su povezali kretanje ovih patrola sa napuštanjem institucija.

„Policijske jedinice javnog reda i granične jedinice po službenoj dužnosti kruže/kreću se u zavisnosti od obaveza i policijskih zadataka, ali nema angažovanja niti slanja specijalnih jedinica na Sever Kosova, kako je objavljeno u medijima“, poručili su upravo iz policije.

Ujedno dodaju da će, prema potrebi i operativnim procenama, angažovati svoje osoblje, radi obavljanja poslova i zakonskih ovlašćenja, kako bi se garantovala bezbednost.

„U vezi sa trenutnom situacijom i dešavanjima u zemlji, Kosovska policija kao institucija za sprovođenje zakona, na osnovu zakonskih i ustavnih akata, ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka Republike Kosovo, slobodno kretanje kao i očuvanje reda i mira javnosti širom zemlje“, navode iz Kosovske policije.

Poručuju da kontinurano prate dešavanja na Kosovu, uključujući i ona nedavna na Severu Kosova.

Naglašavaju da iznose profesionalne procene u skladu sa kojima preduzimaju „neophodne, razumne i zakonske mere za rešavanje bezbednosne situacije“, u slučaju narušavanja bezbednosti građana ili „ustavnog poretka“.

Demantij je u međuvremenu stigao i iz kabineta kosovske predsednice.

„Imajte na umu da informacije o raspoređivanju jedinica Specijalne policije na severu nisu tačne. Tu deluju redovne policijske jedinice“, poručio je šef kabienta, Bljerim Velja.

Pozvao je sve da se informišu na osnovu navoda i saopštenja Kosovske policije,

„Srbija koristi sveobuhvatne dezinformacije da poseje nestabilnost i izazove (re)akcije na severu Kosova“, naglasio je Velja.

Novinari KoSSev protala, međutim, uočili su nešto pre 11.00, odnosno pre sastanka u Zvečanu koji je rezultirao donošenjem odluke o napuštanju institucija, da je na ulazu u pravoslavno groblje u Rudare, došlo do zagušenja saobraćaja ukrštanjem autobusa, kamiona i jednog većeg vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Na vozilu su bila otvorena vrata, a jedan od policajaca koji je bio u njemu navodio je vozače kako da se uključe u saobraćaj. Ovo vozilo se potom iz Rudara udaljilo u pravcu Leposavića.

Specijalne jedinice vozilo KP
FOTO: KoSSev

Ujedno, Kallxo je danas uz objavljeni video klip izvestio da je tim specijalne jedinice Kosovske policije počeo da se okuplja u kampu u južnom delu Mitrovice.

„U ovom kampu su već raspoređena oklopna vozila i vozila sa vodenim topovima“, navodi ovaj portal.

O odluci predstavnika Srba na Severu o napuštanju institucija čitajte u posebnim vestima:

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.