Lazarević: Događaji na terenu su Vučićev odgovor na francusko-nemački predlog

Vrlo je opasna situacija sakrivati sadržaj francusko-nemačkog dokumenta za Kosovo, dok su na terenu odvijaju događaji sa velikim potencijalom za krizu, kazala je urednica KoSSev portala za jutarnji program TV Nova S.

Ocenjuje da su događaji na Severu zapravo posledica onoga što se događa za visokopolitičkim stolom, te da se upravlja sa emocionalnim nabojem ljudi – „lojalnosti i ljubavi za Srbiju“.

„Ne bih isključila mogućnost da ovo što se na Severu dešava jeste zapravo svojevrsan odgovor Aleksandra Vučića za visokim pregovaračkim stolom sa predstavnicima Evropske unije, sa onim što se vezuje kao francusko-nemački predlog“, kazala je.

Ukazujući na nedostatak informacija u javnosti o tome šta sadrži predlog koji su letos u Beograd i Prištinu doneli savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Lazarević je dodala da je sa druge strane na terenu situacija nestabilna, te da ovakav raskorak situaciju čini još opasnijom.

 „To priznaju i najviši međunarodni zvaničnici, a sa druge strane su tvrdoglavo na liniji da se ne otkriva sadržaj dokumenta. To je veoma opasna situacija. Međunarodni predstavnici potvrđuju da je tema osetljiva, da je to još uvek pitanje o kojem se razgovara. Mislim da se pravi ista greška kao i 2013. godine„.

U nedostatku jasnog odgovora o sadržini dokumenta, Lazarević dodaje da na osnovu izjava političkih predstavnika kako u Beogradu, tako i u Prištini i EU, može da se ipak pretpostavi deo sadržaja, poput onog da se predviđa ulazak Kosova u UN.

Šta se zapravo dešava sa francusko-nemačkom inicijativom, postoji li taj papir, šta u njemu stoji, dokle se stiglo sa tim predlogom i kakav je odgovor najviših predstavnika u Beogradu i Prištini

Sa druge, podsetila je na izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je rekao da dok je on predsednik neće da prizna nezavisnost Kosova i da dozvoli ulazak Kosova u UN.

Srbi svih ovih godina moneta za potkusurivanje

Govoreći o izlasku Srba iz kosovskih institucija, urednica KoSSev portala kaže da se za ovakav potez pripremalo godinama unazad i da na terenu „sve deluje uigrano“.

„Ovaj potez svakako uključuje i emocionalni element – da je i neizgovorena želja da Srbi ne budu deo kosovskih institucija. Sa druge strane, to uključuje neku vrstu pripreme i operativnih koraka“, dodala je Lazarević.

Urednica KoSSev portala, međutim, poručuje da među građanima na Severu Kosova postoji unutrašnji sukob između onoga što je ljubav prema Srbiji i „racio“.

„Kada kažem racio, ne mislim na priznavanje kosovske državnosti, već priznavanje stvarnosti – da su zapravo sami Srbi svih ovih godina moneta za potkusurivanje Beograda i Prištine i međunarodnih aktera, i da su svesni da to što je danas ceo Sever u bojama srpske trobojke i to što je svaki dom dobio srpsku trobojku, može da bude vrlo kratkotrajnog efekta, odnosno da se sa neke visoke adrese čestita mir i da se ponovo igrica obrne“, poručila je Lazarević.

„Da se ponovo vrati Jovo nanovo – čak i da se iste osobe koje su juče rekle da su dale neopozivu ostavku vrate u institucije kao da se ništa nije dogodilo“, dodala je.

Lazarević precizira da je to realan scenario, ali i da ostaje da se vidi da li će on da se dogodi.

Pored velike ljubavi i lojalnosti za Srbiju postoji taj utisak gorke istorijske pilule da sa jedne strane postoje pritisci, a sa druge strane popuštanje

Jakšić: I da se vrati Igor Simić, sudije sigurno neće

Nekadašnji odbornik GI SDP, Marko Jakšić, koji je takođe sve do juče radio u sudu na Severu Kosova, u istoj emisiji je, sa druge strane, kazao da je ubeđen da nema povratka u institucije.

Onaj ko bude rešio da se vraća nazad govoriće o sebi i svom obrazu, delima i budućnosti ovog naroda

On je optužio kosovskog premijera da je svojim delima doveo do današnje situacije, te kazao da je njegova reakcija zakasnela, odnosno poziv Srbima da se vrate u institucije.

„Nakon svega ovoga moraće da se razgovora o novom statusu i položaju Srba na Severu Kosova. Da li će biti u okviru francusko-nemačke inicijative ili nešto novo, to ne znam“, poručio je Jakšić.

Kaže da je Srpska lista ovog puta, a nakon više prethodnih najava o napuštanju institucija koje nije ispunila, morala da „isprati želju naroda kojeg predstavlja“.

„Mnogo puta su pretili praznom puškom“, poručio je Jakšić.

Sa druge strane, ocenjuje da i ukoliko se politički predstavnici vrate u centralne institucije, da „nijedan sudija sigurno neće“.

„Ja na osnovu onoga što znam, iz kontakta sa svojim kolegama, siguran sam da niko neće promeniti svoju odluku od juče, jer ona nije tako lako doneta“, poručio je Jakšić.

Jakšić tvrdi da je Briselski sporazum mrtav.

Biće onako kako odluči Vučić

Lazarević, sa druge strane, navodi da su Srbi duboko instrumentalizovani i da su pod stopostotnim uticajem srpskih vlasti.

Naglasivši da je srž briselskog sporazuma ukidanje institucija Republike Srbije, podsetila je da su srpske vlasti zapravo bile „garant“ da će se Srbi na Severu integrisati u kosovski sistem.

Ocenila je da i iza izlaska iz kosovskih institucija stoji uticaj Beograda.

„Ono što bude odlučila srpska vlast, Aleksandar Vučić, to će biti tako na terenu, sasvim sigurno. Van toga, nema drugog scenarija. Ukoliko se bude zaoštravalo, odnosno fingirala neka vrsta podele, veštački izlazak iz institucija, do trgovine za političkim stolom – trajaće taman toliko dugo koliko je to verovatno predvidela vlast u Beogradu“.

Sa druge strane, nisu isključeni ni drugi scenariji.

Na terenu ima građana koji veruju da će Srbija „postaviti liniju“ kod mosta na Ibru, odnosno da će se na Severu u potpunosti „povratiti“ situacija koja ni u čemu nije specifična u odnosu na ostatak Srbije, objasnila je Lazarević.

„Ukoliko je vlast u Beogradu predvidela odvajanje, to će biti takođe rizična situacija. Bitan akter je Aljbin Kurti, odnosno pritisak iz Beograda ka međunarodnoj zajednici, a iz međunarodne zajednice na Prištinu“, navela je Lazarević.

Da li je Briselski sporazum mrtav ili ne?

I dok Jakšić u više navrata ukazuje na nepovratni proces završetka primene briselskog sporazuma i toga da više nema povratka na staro, Lazarević primećuje da je u zahtevima Srba tokom jučerašnjeg dana postavljeno uspostavljanje ZSO, što je upravo deo Briselskog sporazuma; dok sa druge strane nije bilo onih koji poslednjih meseci muče srpski narod na Severu, poput negodovanja zbog izgradnje specijalnih policijskih baza.

„ZSO je trebalo da bude zamena za Republiku Srbiju. Trgovina manje za više iz ugla Srba. Ono što su građani na Severu verovali – da imaju Republiku Srbiju, da se taj sporazum u potpunosti primenio, to bi značilo verovatno i de jure, a de fakto sasvim sigurno – ukidanje Republike Srbije i zamena za ono što vide kao neku vrstu autonomije ili organizacije Zajednice opština sa srpskom većinom, u kojem bi trebalo da zadrže neku vrstu autonomije, ali u okviru kosovskog sistema u koji nisu hteli da idu“, poručila je Lazarević.

Pročitajte još:

KP potvrdila: Policajci iz srpske zajednice podneli ostavke; tvrdi da imaju kapacitet da upravljaju situacijom

Miting u K.Mitrovici: Poziv Prištini da ispuni uslove, pozdrav za „brata Milana“ i zahvalnost Vučiću

K.Mitrovica: Veća grupa policajaca srpske nacionalnosti razdužila uniforme

Bivši komandir KP u poetskom nadahnuću: Ispred sebe vidim najlepše polje božurova slavnih

U centru miting pod srpskim zastavama, a u Bošnjačkoj kače kosovske i albanske

Policajcu iz Leposavića noćas zapaljena štala

U Mitrovici miting Srba, Svećlja na Brnjaku

Jedan od preostala dva odbornika u SO S.Mitrovica: Osećam se kao crna ovca, građani više osvešćeni od političara

Gradonačelnik S.Mitrovice i odbornici Srpske liste podneli ostavke

Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.