Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Gradonačelnici Sastanak Zvečan Rakić Simić
FOTO: KoSSev

Sada već bivši politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili su danas da napuste sve kosovske institucije, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje. Pozvali su na poštovanje međunarodnog prava, briselskih sporazuma, te ujedno zatražili povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština. 

U nastavku prenosimo tekst zaključaka koji je nakon završenog sastanka u Zvečanu pročitao predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Zaključci:

1. Priština konstantno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa KiM pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN uz posredovanje EU.

2. Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je neprestanom i kontinuiranom teroru i svakovrsnom nasilju institucija u Prištini i nezakonitim jednostranim aktima počevši od nebrojanih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada Specijalnih jedinica na Sever KiM, izgradnja četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona i progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja… do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanja lekovima Srba sa prostora KiM što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, zatim naše svetinje i naše grobove.

3. Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum i sve ostale sporazume postignute u dijalogu odlučili smo da napustimo sve političke institucije – Skupštinu, Vladu i četiri opštine na Severu Kosova ali i da napustimo učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije na Severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na Severu Kosova. Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu što konkretno znači – dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta ZSO.

Pročitajte još:

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.