Stejt Department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, fokusirati se na dijalog

Stejt Department
Foto: Klan Kosova

„Sjedinjene Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi EU“. Ovo je odgovor neimenovanog portparola Stejt departmenta na pitanja Glasa Amerike da pojasni da li je američka administracija promenila stav u odnosu na moratorijum koji je deo sporazuma iz 2020. godine, kako gleda na zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope posle čega je Srbija najavila nastavak kampanje protiv nezavisnosti, te da li želi da vidi primenu ostalih delova sporazuma.

„Ipak, Kosovo i Srbija su suverene zemlje sa pravom da same određuju svoje spoljnopolitičke prioritete. Za donošenje odluke o članstvu u ovim programima i organizacijama potrebna je saglasnost i odobrenje tih institucija i njihovih država članica“, dodaje se u novom odgovoru Stejt Departmenta.

Moratorijum na kosovsko podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama i srpsku diplomatsku kampanju na povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova, istekao je 4. septembra 2021. godine, ali je u to vreme Bajdenova administracija podstakla obe strane da nastave da ga primenjuju.

U odgovoru na raniji upit Glasa Amerike ove nedelje, Stejt department je međutim naveo da je moratorijum „bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis između Kosova i Srbije, za koji verujemo da je u strateškom interesu obe zemlje“, bez direktnog poziva da se on poštuje.

Kosovo je 12. maja podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu, Nikola Selaković, dan kasnije je najavio nastavak rada na povlačenju nezavisnosti Kosova. On je rekao da je posle odluke Kosova da se prijavi za članstvo u Savetu Evrope, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao četiri diplomatske note država koje su povukle priznanje Kosova i dodao da će note biti objavljene u javnosti ako bude potrebe.

Ministarka spoljnih poslova Kosova, Donika Grvala, je poručila da zvanična Priština nema informacije da su četiri države povukle priznanje nezavisnosti.

„Činjenica da samo nekoliko sati nakon podnošenja zahteva Kosova (za članstvo u Savetu Evrope) poručuju da je došlo do povlačenja priznanja, govori dve stvari: ili vest nije tačna, ili su oni dugo radili na povlačenju priznanja za razliku od onoga što javno govore“, rekla je Gervala na konferenciji za novinare u Prištini.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine potpisan je u Beloj kući 4. septembra 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova, Avdulah Hoti potpisali su dve verzije dokumenta koji, osim moratorijuma na dve suprostavljenje kampanje, sadrži i niz drugih obaveza – između ostalog diverzifikaciju snabdevanja energijom, izgradnju auto-puta mira od Niša do Merdara, primenu dogovora o železničkoj vezi Beograd-Priština, izgradnju železničke veze između Prištine i Merdrada i Niša i Prištine, pristupanje mini-Šengen zoni, razmenu informacija i ubrzavanje rada na pronalasku nestalih osoba.

Glas Amerike

O podnošenju kandidature za članstvo u SE od strane Prištine, reakcijama, te navodima Beograda o povlačenju priznanja, čitajte u posebnim vestima:

Vulin: Ne može EU da sedi na 2 stolice – da traži da se BG uskladi sa njenom politikom i podržava PR da bude član SE

Saracin podržao članstvo Kosova u SE: „Stav Nemačke je jasan“

Petković: Biće još povlačenja priznanja; Bisljimi ponovo optužuje Beograd za opstrukciju dijaloga

Francuska ambasada u PR: Kosovo ima suvereno pravo da se prijavi za članstvo u SE

Gervala: Nismo dobili nikakvu informaciju o bilo kakvom otpriznanju

Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u SE: Ne podržavamo jednostrane odluke

Nemački ambasador: Kosovo pripada Savetu Evrope; Iljir Meta: Sve institucije Albanije da daju podršku

Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova, predao sam note Vučiću

Stejt department: Srbija i Kosovo sami biraju spoljnopolitičke prioritete

 Harčenko: Sankcije neprijateljski korak, imam čvrstu i obrazloženu nadu da ih Beograd neće uvesti

 Suroi tvrdi Vučić „ima rok od Zapada još ovu nedelju da reši pitanje vlasništva

Zvanične reakcije na aplikaciju Kosova za SE

Stano: Protiv jednostranih poteza u vezi sa zahtevom Prištine za članstvo u SE

Kosovska Vlada potvrdila da je napravila prvi korak za apliciranje u Savet Evrope

Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sendica za nacionalnu bezbednost

Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

Petković i Bisljimi u petak o tablicama, nestalima i energetici – priprema za susret Vučića i Kurtija

Kurtijev savetnik: Prijavićemo se za članstvo u Savetu Evrope, obezbedili smo 2/3 glasovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.