Srbi sa Kosova glasaće na referendumu u Kuršumliji, Vranju, N.Pazaru i Raški

Republička izborna komisije (RIK) saopštila je večeras da je donela Odluku o načinu na koji će glasači sa KiM-a moći da ostvare svoje pravo izjašnjavanja na referendumu o promeni Ustava Srbije. Srbi sa Kosova će glasati u četiri grada u centralnoj Srbiji. Ovo je praktično slučaj bez presedana u organizaciji izbora RS na KiM, a s obzirom na to da su svi dosadašnji izborni procesi Republike Srbije održavani na Kosovu.

Odluka o načinu glasanja građana koji žive na Kosovu doneta je na današnjoj sednici koja je počela oko 19.00, a samo nekoliko sati nakon što je kosovska skupština usvojila rezoluciju kojom se zabranjuje održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

Predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević, kazao je da će birači sa Kosova moći da glasaju na biračkim mestima u Kuršumliji, Novom Pazaru, Raški i Vranju.

Kako je naznačio, na ukupno 45 mesta biće dodata imena glasača sa KiM. Tvrdi da se na biračkim mestima glasovi neće odvojeno utvrđivati, već zbirno, biće jedna glasačka kutija, a izvodi iz biračkih spiskova „spojeni“.

Poručio je da je RIK bio prinuđen da donese ovakvu odluku zbog novonastale situacije.

Ovo je jedini način da se u ovom momenutu glasačima sa Kosova pruži šansa da učestvuju na referendumu, kazao je Dimitrijević.

Večernje Novosti u međuvremenu su izvestile detaljno o tome gde će tačno glasati građani u zavisnosti od prebivališta.

Glasači iz opština Vitina, Gnjilane, Kosovska Kamenica i Novo Brdo glasaće u Vranju. Birači iz opština Istok, Klina, Peć, Gora, Prizren i Orahovac glasaće u Novom Pazaru.

Glasači iz Kosova Polja, Lipljana, Prištine, Uroševca, Štrpca i Obilića glasaće u Kuršumliji, oni iz opština Vučitrn, Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić u Raškoj, pišu Novosti.

Biračka mesta otvaraju se sutra ujutru u 7, a zatvaraju u 20 sati.

KoSSev portal je ranije danas izvestio o tome da među Srbima na Severu Kosova, uveliko kruži informacija da će se sutrašnje glasanje, umesto na Kosovu, organizovati u Raški. Više sugrađana je posvedočilo našem portalu da su zaposleni u institucijama Republike Srbije na Kosovu dobili „radnu obavezu“, odnosno „molbu“ od svojih rukovodioca da organizovanim prevozom odu do pojedinih gradova u centralnoj Srbiji i glasaju „Da“.

Aleksandar Arsenijević, lider GI Srpski opstanak, ujedno je u izjavi za naš portal, potvrdio da je, prema informacijama koje on ima, sutra u 8 organizovan odlazak za zaposlene u institucijama Srbije na Severu Kosova za Rašku, kako bi glasali na referendumu.

Podsetimo, danas je kosovska skupština donela rezoluciju kojom se zvanično usprotivila i onemogućila organizovanje referenduma za izmenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

U rezoluciji se navodi da skupština izražava stav da se organizovanjem referenduma Republike Srbije na Kosovu „krši Ustav i suverenitet Republike Kosovo i da je to u suprotnosti sa Ustavom, kosovskim zakonima, normama i međunarodnom praksom“.

Takođe stoji i da je skupština potvrdila pravo Srbima na Kosovu da se na referendumu oglase putem pošte ili Kancelarije za vezu u Prištini.

Glasanje prvi put van Kosova

Ovo će biti prvi put da se za srpske državljane na Kosovu glasanje organizuje van teritorije KiM.

Svi izborni ciklusi Srbije su do sada na Kosovu održavani, a od početka briselskog procesa, uz posredovanje OEBS-a, na Kosovu nazivani „prikupljanje glasova“. Izuzetak je neodržavanje lokalnih izbora Republike Srbije od 2012, kada su odlukom Vlade Srbije raspuštene lokalne samouprave na KiM-u i to neposredno nakon tadašnjih izbora, tj njihovog formiranja. Po njihovom raspuštanju, opet odlukom Vlade Srbije, 2013. formirani su privremeni organi koji su ostali do danas.

Odluka o raspuštanju opština na Severu Kosova doneta je pred održavanje kosovskih lokalnih izbora koji su tada de fakto održani po prvi put u tom delu Kosova. Iako je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije predsednik Skupštine morao u roku od dva meseca od dana raspuštanja ovih opština da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, to se nije dogodilo.

U međuvremenu, Ustavni sud Srbije je odluku o raspuštanju SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečane, Prizren, Uroševac i Klina („Službeni glasnik RS”, broj 42/10) i formiranju privremenih organa 3. aprila 2014, proglasio neustavnom i nezakonitom.

Kosovski Srbi već godinama svoja prava, kao srpski državljani, kada je u pitanju izdavanje lične dokumentacije, vakcinacija, sudski procesi, ostvaruju u gradovima van Kosova – Raški, Nišu, Vranju i Leskovcu, Kuršumliji i u Beogradu, a takođe nemaju ni isti pasoš Republike Srbije kakav imaju i ostali građani.

Pročitajte još:

Srpski nacionalni forum: Izađi i glasaj ’ne’

Grupa Mitrovčana pozvala da se glasa NE na referendumu; Srbi sa KiM glasaju u Raški?

Petković nakon rezolucije o referendumu: Kurti neće moći da zabrani Srbima da glasaju aprila

Kosovska skupština rekla „ne“ referendumu, usvojena rezolucija

KP potvrdila da je glasački materijal iz Srbije zabranjen na Kosovu, njegovo prevoženje zaustavljeno na Merdaru

Petković potvrdio da su vozači i koordinator RIK-a pušteni i krenuli za Beograd, ali da je glasački materijal zaplenjen

Priština: U 14h vanredna sednica, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđe

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.