KP potvrdila da je glasački materijal iz Srbije zabranjen na Kosovu, njegovo prevoženje zaustavljeno na Merdaru

Na Merdaru je zabranjeno unošenje materijala za referendum u Srbiji, oglasila se jutros Kosovska policija.

Da su trojica vozača kamiona Pošte Srbije sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma i koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković, privedeni sinoć na Merdaru, a glasački materijal zaplenjen, saopštio je iste večeri direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Jutros je u Jutarnjem dnevniku RTS saopštio i da su koordinator i vozači pušteni nakon intervencije oficira za vezu Dejana Pavićevića, ali i da je materijal i dalje na Merdaru.

Petković tvrdi da je OEBS trebalo da sačeka glasački materijal za referendum kao i ranijih puta kada se glasalo, ali kojem se kosovske vlasti sada protive. Međutim, naveo je da se OEBS „nije pojavio“, već umesto njih „10 različitih policijskih vozila Kosovske policije koji su zaplenili mobilne telefone lišili slobode naše ljude i zaplenili izborni materijal“.

Sada je svoju verziju događaja iznela Kosovska policija:

„Dana 14.01.2022.godine, u 21:40 časova, na granični prelaz Merdare koji povezuje Srbiju sa Republikom Kosovo (RKS), na ulaz u našu zemlju, došla su tri vozila (jedno vozilo i dva kamiona) srpskih registarskih oznaka, u kojima je bilo šest lica. Policijske jedinice su tokom sprovođenja zadataka i procedura-kontrola koje se primenjuju na graničnim prelazima, uočile da je kamion bio natovaren materijalom za koji se sumnjalo da će biti korišćen za ‘referendum’ koji se očekuje u Srbiji. Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak u RKS ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva prevozna sredstva (kamiona) su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom. Slučaj će se i dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima“.

Kosovska skupština vanredno zaseda danas u 14 časova upravo na temu referenduma koji organizuju srpske vlasti, te zahtevima koji su stizali, kako iz Beograda, tako i od međunarodnih predstavnika, da se on, uprkos protivljenju Prištine, sprovede u srpskim sredinama na KiM. Sednica bi, prema najavama, trebalo da rezultira usvajanjem rezolucije.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta u Prištini Gljauk Konjufca oglasili su se juče zajedničkim saopštenjem u kojem su se još jednom usprotivili referendumu i ponovili da će Srbima na Kosovu biti omogućeno da glasaju samo putem pošte i Kancelarije za vezu u Prištini, što Beograd odbija.

Ovom saopštenju prethodio je sastanak ambasadora zemalja Kvinte i EU na Kosovu sa kosovskim zvaničnicima a nakon zajedničkog saopštenja kojim su apelovali na Prištinu da omogući Srbima sa Kosova da glasaju na predstojećem referendumu „u skladu sa ustaljenom praksom“.

Beograd i Srpska lista sada insistiraju na referendumu za srpske državljane na Kosovu. Srbija je prvo od OEBS-a zatražila da organizuje glasanje, a potom kada, od kosovske vlade „nije stiglo zeleno svetlo“, pokrenula diplomatske aktivnosti preko Brisela.

Dan pred održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije i dalje je neizvesno da li će se on i kako održati i za srpske državljane na Kosovu.

Na Kosovu je danas centralna vest obeležavanje godišnjice Račka.

Opširnije o svemu čitajte u:

Petković potvrdio da su vozači i koordinator RIK-a pušteni i krenuli za Beograd, ali da je glasački materijal zaplenjen

Priština: U 14h vanredna sednica, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.