Neustavna odluka bivše srpske vlade o priznavanju fakultetskih diploma sa KiM-a stupila na snagu


Objavljivanje ove odluke u Službenom glasniku kasnilo šest meseci; iako je Ustavni sud u prošlosti proglasio više odluka neustavnim po pitanju KiM-a, a u vezi sa briselskim procesom, u praksi se ništa nije dogodilo da se odluke sprovedu u delo


Nakon šest meseci od odluke Ustavnog suda da je Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije Kosova i Metohije koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije – neustavna, ova odluka je posle polugodišnjeg odlaganja od strane samog Ustavnog suda da se objavi u Službenom glasniku – i zvanično stupila na snagu 31. oktobra, čime je svaka prethodna uredba prestala da važi. Međutim, ovo nije prva Uredba koja se tiče Kosova i Metohije, a koju je Ustavni sud proglasio neustavnom. Ustavni sud je početkom aprila proglasio neustavnom i odluku o raspuštanje SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina, a zatim početkom avgusta, usledila je i odluka ovog suda o neustavnosti Uredbi o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju, na osnovu koje je Vlada Srbije kopije zemljišnih knjiga za teritoriju KiM-a ustupila kosovskim institucijama. Ipak, ni jedna od ove dve odluke Ustavnog suda nije sprovedena na terenu. Štaviše, odluka o neustavnosti o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju doneta je tek šest meseci nakon što je u januaru deo katastarskih knjiga predat kosovskim instuticijama, dok je odluka Ustavnog suda Srbije da je bila neustavna odluka srpske vlade o raspuštanju pomenutih opština na Kosovu, doneta gotovo godinu dana nakon što su ove opštine i raspuštene. 

Poništena odluka i o razrešnju načelnika Kosovskomitrovičkog okruga, koji je prethodno smenjen, jer nije sprovodio politiku Vlade u vezi sa Briselskim sporazumom
 
Krajem oktobra je Upravni sud, odeljenje iz Niša, doneo presudu kojom je poništio razrešenje Radenka Nedeljkovića sa mesta načelnika Kosovskomitrovačkog okruga.
 
Nedeljković je tada izjavio da je razrešen sa mesta načelnika, jer nije sprovodio politiku Vlade u vezi sa Briselskim sporazumom, odnosno zakazanih kosovskih izbora za 3. novembar 2013. godine, istovremeno objasnivši kako je došlo do poništenja odluke o njegovom razrešenju:
 
"Kada me je Vlada Republike Srbije razrešila sa mesta načelnika Kosovskomitrovačkog upravnog okruga, pokrenuo sam upravni spor. Upravni sud, odeljenje iz Niša, doneo je presudu da se uvažava moja tužba. Presudu sam dobio 17. oktobra 2014. godine, kojom je poništeno rešenje Vlade Republike Srbije o mom razrešenju. U obrazloženju je navedeno da Vlada kao tuženi organ nije u obavezi da donosi novo rešenje, jer presudom suda ostaje na snazi rešenje o mom postavljenju iz 2010. godine. Kada je održana javna rasprava pred Ustavnim sudom Republike Srbije povodom ustavnosti Briselskog sporazuma, resorni ministar Nikola Selaković je u uvodnoj reči istakao da Briselski sporazum nije pravni, već politički akt. Postavlja se pitanje – kako sam ja smenjen ako je Briselski sporazum politički akt?"


Pročitajte još: 

Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju neustavna i nezakonita

Neustavno priznavanje diploma iz Prištine

"Utvrđuje se da Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije ('Službeni glasnik RS', broj 16/12) nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom," piše u najnovijem Službenom glasniku Republike Srbije.

Podsetimo, iako je Ustavni sud još 30. aprila doneo odluku o neustavnosti Uredbe o posebnom načinu priznavanja diploma visokoškolskih ustanova sa KiM-a koje ne funkconišu po propisima Republike Srbije, Ustavni sud je, istovremeno, na šest meseci odložio objavljivanje ove odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije", a od dana njenog donošenja, te je tako ova odluka sve do 31. oktobra bila van snage.

Uredbu koju je osporio Ustavni sud donela je bivša srpska vlada, na osnovu sporazuma između tadašnjih pregovarača iz Prištine i Beograda – Edite Tahiri i Borka Stefanovića.

Uredbom vlade Mirka Cvetkovića iz marta 2012. uređuje se poseban način priznavanja diploma i vrednovanja studijskih programa univerziteta na teritoriji AP KiM koji ne obavljaju delatnost po propisima Srbije, a radi utvrđivanja prava u pogledu nastavka obrazovanja, odnosno u pogledu zapošljavanja diplomaca sa KiM-a, za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini izdate na obrascu i sa pečatom UNMIK-a za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, nastavljaju da proizvode pravno dejstvo na čitavoj teritoriji Republike Srbije, predviđa osporena Uredba.

Ovo nije jedina Uredba, međutim, koja je doneta na osnovu Briselskog sporazuma, a koja je proglašena neustavnom. Nakon odluke o neustavnosti odluke o priznavanju diploma iz Prištine, Ustavni sud je doneo odluku i o neustavnosti i Uredbe o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju, na osnovu koje je Vlada Srbije kopije zemljišnih knjiga za teritoriju KiM-a ustupila Specijalnom predstavniku Evropske unije za Kosovo, to jest Prištini.

Međutim, Ustavni sud je odluku o neustavnosti ove uredbe doneo čak šest meseci nakon što je Republički geodetski zavod, 24. januara 2014. godine, specijalnom izaslaniku EU na Kosovu, Samuelu Žbogaru predao prvi deo katastarskih podataka opština sa Kosova i Metohije, te praktično ova odluka nije imala nikakvog uticaja na njeno sprovođenje na terenu.

Još jedna neustavna odluka u vezi sa Kosovom i Metohijom je odluka o raspuštanju SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina („Službeni glasnik RS”, broj 42/10) i formiranju privremenih organa ove opštine.

Ustavni sud je tako tek 3. aprila 2014, proglasio neustavnom i nezakonitom odluku o raspuštanju ovih opština i formiranju privremenih organa, koju je Vlada donela 5. aprila 2013. godine. 

Prema odluci Ustavnog suda i objašnjenju koji je sud priložio – predsednik Narodne skupštine Srbije je morao u roku od dva meseca, a od dana raspuštanja ovih opština, da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, što se nije dogodilo, a ulogu lokalne samouprave u ovim opštinama i dalje nose privremeni organi. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.