Grupa Mitrovčana pozvala da se glasa NE na referendumu; Srbi sa KiM glasaju u Raški?

„Zaokruži ‘Ne’ na referendumu, odbrani Kosmet i Ustav“ – nekolicina meštana Kosovske Mitrovice uputila je poziv građanima Srbije uoči sutrašnjeg referenduma za promenu Ustava. Za to vreme, zbog kontradiktornih informacija iz Prištine i Beograda prethodnih dana, ostaje neizvesno da li će i kako glasati Srbi sa Kosova, a najnovije nezvanične informacije ukazuju na to da su zaposleni u srpskim institucijama već pozvani da sutra glasaju u Raški.

Četvorica Mitrovčana – Nebojša Jović, Ivan Miletić, Igor Virijević i Nebojša Miletić, izašli su danas na šetalište gde su razvili transparent „Srbska Mitrovica poručuje sačuvaj Kosmet. Zaokruži ‘Ne’ na referendumu, odbrani Kosmet i Ustav“.

Nebojša Jović, koji je nedavno imenovan za glavnog poverenika Povereništva Pokreta za odbranu KiM na Kosovu, kazao je medijima da su danas izašli u svojstvu građana.

On objašnjava da je njihov stav u početku, nakon raspisivanja referenduma, bio da referendum ne bi trebalo da se održi ili da se odloži ukoliko Srbima sa KiM se ne dozvoli da glasaju.

Kaže da takav referendum ne bi bio legitiman, ni legalan.

Međutim, u međuvremenu je izmenjen Zakon o referendumu, tj. ukinut je cenzus neophodnog izlaska 50 odsto birača.

Usled toga, danas, uoči referenduma, pozivaju građane u centralnoj Srbiji da glasaju i zaokruže „Ne“.

„Kad smo videli da taj referendum ne možemo da sprečimo, onda kažemo, bolje izaći na referendum. Šaljem apel svima u centralnoj Srbiji, političkim faktorima, Udruženjima, pojedincu – zaboravite priču o bojkotu, glasajte za ‘Ne'“, objasnio je Jović.

Očekujte sledeći referendum o priznanju Kosova

Kao razlog navodi to da bi se izmenom Ustava, kako kaže, otvorila „Pandorina kutija“, koja bi jednog dana mogla da dovede i do priznanja Kosova.

„Kad se otvori ta Pandorina kutija, onda možete sve da očekujete. Pitanje je samo vremena, možda čak do kraja godine biće pitanje ‘Da li ste za sporazum sa Prištinom’, što bi značilo – ‘Da li ste za priznanje nezavisnog Kosova’, u bilo kojoj formi da bude uobličeno“, kazao je.

Ovaj referendum ne sme proći, molim braću u centralnoj Srbiji – izađite na referendum i glasajte protiv

U slučaju da se referendum ipak odloži, i omogući njegovo održavanje na teritoriji Kosova, Jović poručuje da bi trebalo omogućiti i onima koji nisu deo Srpske liste da imaju svoje kontrolore na izbornim mestima na Kosovu, kako bi nadgledali proces i brojanje glasova.

Glasanje u Raški?

I dok ovi Mitrovčani pozivaju građane Srbije da se glasa ‘Protiv’ na sutrašnjem referendumu, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, tvrdi da Srbi sa KiM-a, ne samo što žele da glasaju, već i da žele promene Ustava.

Juče je na glasanje iz Beograda pozvao i predsednik Srpske liste, potpredsednik kosovske vlade i ministar, Goran Rakić.

Sa druge strane, još uvek je neizvesno kako će i da li će Srbi sa KiM da glasaju na referendumu s obzirom na odbijanje Prištine da dozvoli bilo kakvo drugačije glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili preko pošte i odbijanje Beograda da pristane na ovakvu mogućnost.

Ključ problema je u pitanju suvereniteta. Za kosovske vlasti je neprihvatljivo da srpske institucije organizuju glasanje na teritoriji, kako ponavljaju Republike Kosovo, dok Beograd istovremeno ne priznaje kosovske vlasti. Između njih je Evropska unija, uz zemlje Kvinte koji su, sa jedne strane pozvale Prištinu da srpskim državljanima omoguće da glasaju, odnosno da se omogući „prikupljanje glasova“, ali, sa druge strane, priznaju kosovske vlasti, odnosno, nezavisnost Kosova.

Glasanje prvi put van Kosova?

Za to vreme, među Srbima na Kosovu, uveliko kruži informacija da će se glasanje umesto na Kosovu organizovati u Raški.

Aleksandar Arsenijević, lider GI Srpski opstanak, u izjavi za naš portal, potvrdio je ujedno da je, prema informacijama koje on ima, sutra u 8 organizovan odlazak za zaposlene u institucijama Srbije na Severu Kosova za Rašku, kako bi glasali na referendumu.

Arsenijević je inače, juče pozvao građane na Kosovu da sutra u podne izađu na protest zbog toga što, kako je još tada saopštio, na Kosovu neće biti dozvoljeno glasanje Srbima.

Ukoliko se glasanje za srpske državljane sa Kosova sutra bude organizovalo van teritorije Kosova, biće to prvi put.

Svi izborni ciklusi Srbije su do sada na Kosovu održavani, a od početka briselskog procesa, uz posredovanje OEBS-a, na Kosovu nazivani „prikupljanje glasova“.

Kosovski Srbi već godinama svoja prava, kao srpski državljani, kada je u pitanju izdavanje lične dokumentacije, vakcinacija, sudski procesi, ostvaruju u gradovima van Kosova – Raški, Nišu, Vranju i Leskovcu, Kuršumliji i u Beogradu, a takođe nemaju ni isti pasoš Republike Srbije kakav imaju i ostali građani.

Pročitajte još:

KP potvrdila da je glasački materijal iz Srbije zabranjen na Kosovu, njegovo prevoženje zaustavljeno na Merdaru

Petković potvrdio da su vozači i koordinator RIK-a pušteni i krenuli za Beograd, ali da je glasački materijal zaplenjen

Priština: U 14h vanredna sednica, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.