Petković potvrdio da su vozači i koordinator RIK-a pušteni i krenuli za Beograd, ali i da Srbi sa Kosova žele da glasaju „DA“

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je jutros za RTS da su kordinator RIK-a i vozači kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni i da se vraćaju u Beograd. Trojica vozača kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma i koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković, kako je sam Petković saopštio, privedeni su sinoć na prelazu Merdare, a glasački materijal zaplenjen.

Beograd je odmah poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića, vozači i koordinator RIK-a su oslobođeni i na putu su za Beograd, rekao je Petar Petković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, S druge strane, Srbi na Kosovu i Metohiji žele da glasaju, i to da glasaju da su za ustavne izmene u Srbiji, tvrdi Petković.

Još uvek se nije niko oglasio ni sa kosovske strane, niti od strane OEBS-a u vezi sa navodima iz Beograda o događajima na Merdaru sinoć.

Naglasio je da se zaplenjeni referendumski materijal još uvek nalazi na Merdaru, ali da OEBS još uvek može da ga distribuira kao što su pokazali spremnost u ranijoj komunikaciji krajem decembra, te da se materijal na Kosovu nalazio legalno i u skladu sa sporazumima.

Petković tvrdi da je OEBS trebalo da ga sačeka kako se događalo i ranijih godina, ali da se „nije pojavio“, već umesto njih „10 različitih policijskih vozila Kosovske policije koji su zaplenili mobilne telefone lišili slobode naše ljude i zaplenili izborni materijal“.

U svom ranijem saopštenju, Kancelarija za KiM navela je da je OEBS je spreman da organizuje referendum Srbije na Kosovu, ali i to kosovske vlasti nisu dale „zeleno svetlo“.

I OEBS je istog dana potvrdio za KoSSev da je srpska vlada uputila zahtev OEBS-u da se na Kosovu organizuje prikupljanje glasova. „Ova misija je obavestila kosovsku vladu i ponudila da sprovede ovu aktivnost pod istim uslovima, kao što je to urađeno za srpske parlamentarne izbore u junu 2020. Ovi uslovi uključuju saglasnost obe strane“, navedeno je u pisanom odgovoru OEBS-a za naš portal.

U odgovoru iz OEBS-a, međutim, nije navedeno da li je OEBS dobio odgovor vlade u Prištini i koji, već je samo navedeno: „Misija će pažljivo nadgledati situaciju na terenu“.

Beograd je od tada pokrenuo diplomatske aktivnosti kod međunarodne zajednice.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku rekao da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.

Petković je kazao da je važno to što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Kosovska skupština danas u 14 časova treba da donese Deklaraciju o zabrani sprovođenja referenduma, na šta je podsetio i Petković. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Dodaje da je to isto poručio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Podseća i da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze.

„Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prava i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima“, ističe Petar Petković.

Govoreći o potezima Srba, Petković je takođe naveo je u jučerašnjem razgovoru predsednika Aleksandra Vučića Srpskom listom, poručeno je da je potrebno da se obezbedi mir i da prestanu napadi na Srbe, ali i da će da glasaju:

„Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu“, dodaje Petković.

Petković je optužio kosovskog premijera još jednom da su se tokom mandata njegove vlade dogodila, kako je Kancelarija izbrojala, 133 incidenta.

Pročitajte još:

Priština: U 14h vanredna sednica, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.