Kosovska skupština rekla „ne“ referendumu, usvojena rezolucija

Foto: Ekonomia onlajn

Sa 76 glasova „Za“, poslanici u kosovskom parlamentu usvojili su rezoluciju protiv organizovanja referenduma za izmenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

U parlamentu je u trenutku glasanja bilo 77 poslanika, a jedan je bio uzdržan.

Osim poslanika Samoopredeljenja, stranke koja je i predložila ovu rezoluciju, nju su podržali i poslanici LDK, Alijanse za budućnost Kosova, piše prištinska Koha.

Poslanici PDK nisu prisustvovali sednici, a kako prenose prištinski mediji, poslanici Srpske liste napustili su skupštinu nakon govora poslanika ove stranke, Igora Simića.

Simić je, kako prenose mediji, u svom govoru ocenio da je današnja rasprava „farsa“, jer je, prema njegovim rečima, odluka da se Srbima zabrani da glasaju na referendumu o promenama Ustava Srbije „već doneta“.

Istakao je da je sprečavanje Srba da izađu na referendum samo „jedna u nizu antisrpskih akcija“.

Kosovski premijer odgovorio je potom Simiću, rekavši da njegova vlada „nije antisrpska“.

„Naša vlada nije antisrpska, imamo ministra iz srpske zajednice, on je čak i predsednik Srpske liste, onda imamo i zamenika ministra i savetnika. Borba protiv kriminala i korupcije ne priznaje nacionalnu pripadnost, a policajci u borbi protiv korupcije ne poštuju naredbe Vlade već Tužilaštva“, poručio je Kurti.

Govoreći o razlogu za održavanje sednice o referendumu Srbije, tj. usvajanju rezolucije o njegovom neodržavanju na Kosovu, Kurti je kazao da bi bilo pogrešno da se o tome ne govori u parlamentu.

Rezolucija se sastoji od osam tačaka, i u njoj se između ostalog navodi da:

„Skupština Republike Kosovo, kao predstavnik građana Kosova, izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Republike Srbije na Kosovu krši Ustav i suverenitet Republike Kosovo i da je u suprotnosti sa Ustavom, kosovskim zakonima, normama i međunarodnom praksom“.

Rezolucijom Skupština ujedno traži od kosovske vlade i drugih institucija da preduzmu sve radnje „da spreče narušavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Kosovo održavanjem referenduma strane države na teritoriji Republike Kosovo“.

Takođe se navodi i da je skupština potvrdila pravo građanima Srbije na Kosovu, tj. kako se navodi „građanima sa dvojnim državljanstvom“, da ostvaruju svoje pravo glasa „u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom“.

„U ovom slučaju, svim državljanima Republike Kosovo koji imaju i državljanstvo Srbije, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini“, navodi se.

U rezoluciji stoji da je otvaranje „srpskih biračkih mesta“ na Kosovu, te „uključivanje ilegalnlih grupa i struktura u takvu organizaciju“ upravo kršenje kosovskog ustava.

„Skupština Republike Kosovo izražava svoje protivljenje kontinuiranim akcijama Srbije da instrumentalizuje i zloupotrebljava srpske građane Kosova u službi svoje neprijateljske politike prema Republici Kosovo“, navodi se.

Sa druge strane, kako se dodaje, Skupština pozdravlja „čvrst stav međunarodne zajednice o vladavini prava na Kosovu i očekuje podršku legitimnim pravima i principijelnom pristupu Kosova“.

„Samo ravnopravnim tretmanom svih zemalja regiona mogu biti zagarantovani stabilnost, demokratija i evroatlanski duh regiona“, poručili su.

Poslanici rezolucijom traže od kosovske vlade da nastavi koordinaciju sa strateškim partnerima Kosova „u interesu očuvanja ustavnosti i državnog suvereniteta“.

„Skupština Kosova ostaje posvećena da da svoj doprinos zaštiti suvereniteta i ustavnog poretka Republike Kosovo i ustavnih prava svih njenih građana, kao i unapređenju demokratije i evroatlantske agende u našem regionu“, navodi se u poslednjoj tački rezolucije koju su danas usvojili poslanici.

Pročitajte još:

Grupa Mitrovčana pozvala da se glasa NE na referendumu; Srbi sa KiM glasaju u Raški?

KP potvrdila da je glasački materijal iz Srbije zabranjen na Kosovu, njegovo prevoženje zaustavljeno na Merdaru

Petković potvrdio da su vozači i koordinator RIK-a pušteni i krenuli za Beograd, ali da je glasački materijal zaplenjen

Priština: U 14h vanredna sednica, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.