Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Kamioni rik na merdaru
FOTO: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

Pripadnici Kosovske policije priveli su večeras oko 22:30, na prelazu Merdare, koordinatora Republičke izborne komisije (RIK), Marka Jankovića i zaplenili kamione koji su prevozili izborni materijal za predstojeći referendum na KiM-u, saopštio je kasno večeras direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a potom i RIK. Kaže da je materijal na ovom prelazu trebalo da preuzme misija OEBS-a na Kosovu koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji, ali da je, navodno, koordinatora RIK-a, umesto OEBS-a, dočekalo 10 automobila Kosovske policije. KoSSev portal se večeras obratio Kosovskoj policiji i misiji OEBS-a na Kosovu povodom navoda Kancelarije za KiM, ali do objavljivanja vesti odgovori nisu stigli.

Kancelarija za KiM dostavila je večeras medijima više klipova na kojima se vide kamioni Pošte Srbije kako prilaze prelazu Merdare, te trenutak kada jedan od vozača razgovara sa policijskim službenikom. Na snimcima se ne vide hapšenje koordinatora RIK-a i vozača, ali ni pojačane snage Kosovske policije.

Dan pred održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije i dalje je neizvesno da li će se glasanje obaviti i na teritoriji Kosova.

Dok zvanični Beograd i međunarodna zajednica apeluju na Prištinu da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja „u skladu sa ustaljenom praksom“, Priština se ovome protivi i poručuje da će glasanje biti moguće jedino putem pošte ili Kancelarije za vezu u Prištini.

Petković, međutim, večeras navodi da se koordinator RIK-a uputio ka Merdaru kako bi predao referendumski materijal predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji, te da su o tome obavestili OEBS.

„Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije“, naznačio je Petković.

Podcrtava da je misija OEBS na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su, kako dodaje, obavestili Kancelariju u pismu od 22. decembra prošle godine.

„Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima“, kazao je Petković.

Kancelarija za KiM je nedavno u svom saopštenju saopštila da je OEBS spreman da organizuje referendum Srbije na Kosovu, ali da kosovske vlasti nisu dale „zeleno svetlo“.

U zasebnom odgovoru za KoSSev i OEBS je potvrdio da je dobio zahtev iz Beograda, prosledio ga kosovskoj vladi, ali ne navodeći kakav je odgovor, osim da će „pažljivo nadgledati situaciju na terenu“.

Direktor Kancelarije za KiM navodi u saopštenju da je hapšenje koordinatora RIK-a izvršeno bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela.

Naznačio je da se Janković nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal, te da je on odveden u nepoznatom pravcu.

U saopštenju se dodaje i da su pripadnici Kosovske policije, osim što su zaplenili dva kamiona koja su prevozila izborni materijal, ujedno priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

„O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača budu pušteni na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Kazao je i da je na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.

Predsednik RIK: Janković se prema poslednjim informacijama nalazi u mestu Lužane

U međuvremenu se oglasio i predsednik Republičke izborne komisije Srbije, Vladimir Dimitrijević, sa istim navodima kao i Kancelarija za KiM.

U saopštenju je naveo da je na 33. sednici RIK-a obavestio članove o privođenju koordinatora ove institucije, Marka Jankovića na Merdaru, te kazao da ga je o tome obavestio upravo Janković.

Izneo je i novi podatak – da se prema poslednjim informacijama, Janković nalazi u mestu Lužane, 15 kilometara od prelaza.

Takođe je potvrdio navode Kancelarije za KiM da su pripadnici KP zaplenili kamione koji su prevozili materijal za glasanje na referendumu na KiM-u i priveli vozače.

Pročitajte još:

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.