Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Foto: Kabinet kosovske predsednice

Srbija želi da iskoristi referendum kao sredstvo za prostiranje svog suvereniteta nad Kosovom; Pozivamo međunarodnu zajednicu da se u odnosu sa Kosovom primenjuju isti standardi kao i sa svakom drugom državom – oglasili su se u zajedničkom saopštenju kosovski premijer, predsednica i predsednik kosovske skupštine. Saopštenje stiže nakon jutrošnje izjave i sastanka ovih zvaničnika sa ambasadorima zemalja Kvinte koji su zatražili od Prištine da omoguće Srbima sa Kosova da glasaju na predstojećem referendumu „u skladu sa ustaljenom praksom“.

Prištinski zvaničnici poručuju da bi „otvaranje srpskih centara za glasanje na teritoriji Kosova predstavljalo jasnu povredu Ustava i kosovskih zakona, kao i međunarodnih praksi“.

Štaviše, kako tvrde, takav postupak predstavlja „povredu teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo“.

Poručuju da njihovo protivljenje nema veze sa OEBS-om kojem je Beograd uputio zahtev da organizuje proces glasanja, već sa ulogom Srbije i „njenih paralelnih i ilegalnih struktura na Kosovu“.

„Jer, pre nego što OEBS prikupi glasove, održaće se u potpunosti ilegalan proces otvaranja centara za glasanje i glasačkih kutija na teritoriji Republike Kosovo, za referendum druge države, dakle Srbije, a taj proces će organizovati ilegalne srpske strukture na Kosovu“, poručili su.

Precizirali su da je dosadašnja praksa povodom glasanja na izborima koje je organizovala Srbija od 2012. bila protivustavna, kao i da ne obavezuju sadašnje kosovske institucije.

Još jednom su poručili da će Srbi na Kosovu imati pravo da glasaju na referendumu putem pošte ili Kancelarije za vezu u Prišitni.

Celo saopštenje prištinskih zvaničnika pročitajte u nastavku:

Institucije Republike Kosovo su na zajedničkom sastanku sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU predstavile njihov koordinisani i zajednički stav u vezi sa održavanjem referenduma Srbije na teritoriji Republike Kosovo.

Pored toga što je ponovo istaknuto da će srpski građani na Kosovu sa dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju u skladu sa međunarodnim standardima i praksama, dakle putem pošte ili Kancelarije za vezu, institucije su dale do znanja da bi otvaranje srpskih centara za glasanje na teritoriji Kosova predstavljalo jasnu povredu Ustava i kosovskih zakona, kao i međunarodnih praksi.

Štaviše, takav postupak je povreda teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo. Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da se u odnosu sa Kosovom primenjuju isti standardi kao i sa svakom drugom državom, budući da je nezavisnost naše države, ne samo priznata od strane većine demokratskih država širom sveta, već je i zapečaćena od strane MSP-a.

Ustav Kosova, primenjivi zakoni na Kosovu, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo nekoj državi da realizuje referendume na suverenoj teritoriji druge države.

Stoga, dosadašnje prakse, koje su primenjivane od 2012. godine su bile protivustavne, i kao posledica ne obavezuju sadašnje institucije Republike Kosovo, koje su proizišle jasnom voljom građana koja je izražena 14. februara 2021. godine. Tim pre, kada su ove prakse rezultirale samo jačanjem ilegalnih struktura Srbije na Kosovu.

Štaviše, kosovske institucije su istakle da pitanje nije uloga OEBS-a, nego uloga Srbije i njenih paralelnih i ilegalnih struktura na Kosovu. Jer, pre nego što OEBS prikupi glasove, održaće se u potpunosti ilegalan proces otvaranja centara za glasanje i glasačkih kutija na teritoriji Republike Kosovo, za referendum druge države, dakle Srbije, a taj proces će organizovati ilegalne srpske strukture na Kosovu.

Kao što je i dokazano u pismu koje je poslato OEBS-u od strane srpskih organa, razlog zbog kojeg Srbija insistira da otvori glasačka mesta na Kosovu jeste i taj što smatra Kosovo delom svoje teritorije. Stoga i želi da iskoristi referendum kao sredstvo za prostiranje svog suvereniteta nad Kosovom.

Shodno tome, stav kosovskih institucija nema uopšte veze sa OEBS-om, već sa osporavanjem ove konstantne tendencije Srbije, koja dokazuje jasne teritorijalne navode prema Kosovu.

Kosovske institucije su zahvalne državama Kvinte i svim ostalim demokratskim državama koje su priznale nezavisnost Kosova, i izražavaju zahvalnost što je i danas na sastanku ponovo potvrđena njihova podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

S obzirom na to, kosovske institucije su pozvale sve demokratske države da podrže Kosovo u njegovim naporima i da spreče konstantne postupke Srbije koji miniranju suverenitet, teritorijalni integritet i državnost Kosova.

Štaviše, ova praksa Srbije koja prati ruski model, ima potpunu podršku Ruske Federacije, dokazujući tako da su njihove tendencije da brzo destabilizuju region i ponište uspehe koje su Kosovo i region postigli u partnerstvu sa prijateljskim demokratskim zemljama.

Neodržavanje srpskog referenduma na suverenoj teritoriji Republike Kosovo je neophodan korak u našoj zajedničkoj bici protiv autokratija i u unapređenju demokratskih praksi, predanost koju je Kosovo ukazalo skoro i na Samitu za demokratiju koji su organizovale Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte još:

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.