Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Srbima na Kosovu biće omogućeno da putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija o ustavnim promenama u pravosuđu, potvrdila je za Glas Amerike portparolka Vlade Kosova Rozafa Kelmendi. Ona je navela da kosovska vlada nije od Srbije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom.

Pojedini mediji objavili su u ponedeljak tu informaciju pozivajući se na neimenovane zvaničnike Vlade Kosova.

Rozafa Kelmendi, koja je i politička savetnica premijera Kosova, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma.

„Nemamo nikakav zahtev Srbije o pitanju referenduma. Naš principijelni i velikodušni stav je sledeći: Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu. Građanima Srbije nismo odbijali pravo da učestvuju na izborima u Srbiji. Ipak, mora se napraviti razlika između referenduma o isključivo unutrašnjem pitanju jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju, Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uređenja Srbije, odnosno o sistemu pravosuđa, kao tendencija Vučića da Srbija izgleda kao demokratska i moderna država. Kako se veze između ilegalnih struktura i kriminalnih grupa sve više pojavljuju i jačaju, posebno na severu, radimo na integraciji kosovskih Srba u institucije Republike Kosova. Imamo dobru upravu koja ne diskriminiše i koja integriše“, navela je Rozafa Kelmendi.

Glavni urednik RTV Kim, Goran Avramović, kaže da ga ovakva odluka Vlade Kosova nimalo ne iznenađuje.

„Kosovo još jednom pokušava da potvrdi svoju državnost i dozvola kosovskim Srbima da glasaju putem pošte, odnosno u Kancelariji za vezu Republike Srbije je impliciranje i podržavanje onoga što bi se desilo u bilo kojoj drugoj državi gde se Srbi tretiraju kao strani građani i imaju pravo da glasaju u svojoj ambasadi, odnosno da glasaju putem pošte“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Omogućavanje Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, je rezultat pritiska međunarodne zajednice na Prištinu, smatra predsednik Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

„Kurti je samo pre tri nedelje bio jasan da neće dozvoliti održavanje referenduma, čak je rekao da neće biti nikada više organizovani ni lokalni ni parlamentarni izbori, ali očigledno je veliki međunarodni pritisak na njega i verovatno na Ministarstvo spoljnih poslova Kosova učinilo svoje“, naveo je Šeholi.

Avramović i Šeholi za Glas Amerike navode da ih iznenađuje izostanak reakcije predstavnika Srba u kosovskim institucijama u vezi sa održavanjem referenduma i na Kosovu.

„Ono što čudi je ova vrlo glasna tišina srpskih prestavnika koji obično reaguju i na krađe u kokošinjcu recimo u okolini Kline, a ne reaguju još na ove vesti koje smo juče dobili iz Prištine“, rekao je Avramović, dok je Šeholi naveo:

„Ono što je za mene veoma zagonetno i čudno je da ni u jednom trenutku nigde nisam video da jedina politička partija Srba na Kosovu – Srpska lista, nije se oglasila nigde da li je protiv ovoga što Kurti i Vlada Kosova i političke stranke Albanaca govore da ne može biti održan referendum“.

Glas Amerike zatražio je danas komentar i od predsednika Srpske liste Gorana Rakića u vezi sa najavama da će Srbima na Kosovu biti omogućeno glasanje na referendumu putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, ali odgovor nisu dobili.

Glas Amerike

Povezane vesti: 

RSE: Srbi sa Kosova će moći da glasaju na referendumu Srbije putem poštePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.