Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Manje od četiri dana do održavanja referenduma Srbije za ustavne promene, u fokusu javnosti je napokon izbilo pitanje (ne)učešća srpskih državljana na Kosovu i kako izgleda, pokušaju Srbije da preko međunarodnih misija i diplomatije, ubede Kurtija da dozvoli glasanje Srbima u mestima u kojim žive.

Gotovo istovremeno o tome su večeras govorili i srpski predsednik i kosovski premijer, premda kratko – Vučić u nekoliko rečenica u intervjuu za RTS koji se upravo završio, a Aljbin Kurti na Tviteru, nakon telefonskog razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

„Preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini. Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa prihvatljiva za bilo koju demokratsku zemlju“, naveo je Kurti na Tviteru.

Ne budu li srpski državljani dobili pravo da u nedelju na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, posledice će biti veće i dalekosežnije nego što Albanci i Kvinta pretpostavljaju, upozorio je večeras Aleksandar Vučić u studiju RTS.

„Nadam se da albansko rukovodstvo neće da pravi gluposti, kao što vole da ih prave, kao što uživaju u krajnje neodgovornom ponašanju“, naveo je, dodajući:

„Mi ćemo tu morati da se uzdržavamo i da Srbe na Kosovu molimo da se uzdržavaju sve što možemo da uradimo, jer za nas stabilnost i mir imaju najvišu cenu“.

Za kosovsku vlast i Kvintu, imao je poruku: „Da poštuju Briselski sporazum i sve što je unapred dogovoreno. To je moja molba i Kvinti i kompletnoj međunarodnoj zajednici – da svoje čedo koje toliko maze i paze, da to svoje čedo obaveste da moraju da poštuju sve sporazume“.

Danas se oglasila po prvi put i Kancelarija za KiM u vezi sa ovim pitanjem, a nakon izveštaja VOA i RSE, koji su, pozivajući se na izvore u Vladi Kosova naveli upravo ono što je večeras saopštio i Kurti: da će za referendum u Srbiji na Kosovu moći da se glasa ili putem pošte, ili preko Kancelarije za vezu Srbije u Prištini, te da od Srbije nisu dobili ionako nikakav zahtev.

Kancelarija Vlade Srbije za KiM je podsetila na dosadašnju praksu i Rezoluciju 1244 – zvaničan Beograd komunicira preko međunarodnih misija – OEBS i EU, te da zadatak Kancelarije za vezu u Prištini nije da organizuje glasanje, već da olakša komunikaciju Beograda i Prištine.

OEBS je spreman da organizuje referendum Srbije na Kosovu, ali kosovske vlasti nisu dale „zeleno svetlo“ – o ovome je Kancelarija za KiM obaveštena još 22. decembra, zbog čega se Beograd već obratio Kvinti, Briselu i Lajčaku.

U zasebnom odgovoru za KoSSev i OEBS je danas potvrdio da je dobio zahtev iz Beograda, prosledio ga kosovskoj vladi, ali ne navodeći kakav je odgovor, osim da će „pažljivo nadgledati situaciju na terenu“.

Kurti je stav da neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova izneo još na godišnjoj konferenciji za medije 29. decembra.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.