Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

FOTO: Insajder

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević kazao je sinoć za Tanjug da je RIK tehnički spreman da na 140 biračkih mesta na teritoriji Kosova i Metohije organizuje glasanje na referendumu, ali je podsetio da to zavisi od obaveštenja u vezi sa bezbednosnim uslovima. 

„Takva je bila praksa i ranije. Mi još čekamo obaveštenje od nadležnih državnih organa o tome da li su ispunjeni svi bezbednosni uslovi za održavanje referenduma. Očekujemo da odmah po dobijanju obaveštenja preduzmemo sve radnje“, rekao je Dimitrijević odgovarajući na pitanje članova RIK-a da li postoji plan da se građanima na teritoriji KiM omogući glasanje.

Za to vreme Aljbin Kurti potvrđuje posle razgovora za Boreljom o ovom pitanju ono što je kazao i 29. decembra: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“.

„Preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini. Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa prihvatljiva za bilo koju demokratsku zemlju“, naveo je kosovski premijer sinoć na Tviteru nakon telefonskog razgovora sa šefom evropske diplomatije.

Ne budu li srpski državljani dobili pravo da u nedelju na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, posledice će biti veće i dalekosežnije nego što Albanci i Kvinta pretpostavljaju, upozorio je sa druge strane, takođe sinoć Aleksandar Vučić u studiju RTS.

„Nadam se da albansko rukovodstvo neće da pravi gluposti, kao što vole da ih prave, kao što uživaju u krajnje neodgovornom ponašanju“, naveo je, dodajući:

„Mi ćemo tu morati da se uzdržavamo i da Srbe na Kosovu molimo da se uzdržavaju sve što možemo da uradimo, jer za nas stabilnost i mir imaju najvišu cenu“.

Za kosovsku vlast i Kvintu, imao je poruku: „Da poštuju Briselski sporazum i sve što je unapred dogovoreno. To je moja molba i Kvinti i kompletnoj međunarodnoj zajednici – da svoje čedo koje toliko maze i paze, da to svoje čedo obaveste da moraju da poštuju sve sporazume“.

Po prvi put se juče oglasila i Kancelarija za KiM: OEBS je spreman da organizuje referendum Srbije na Kosovu, ali kosovske vlasti nisu dale „zeleno svetlo“ – o ovome je Kancelarija za KiM obaveštena još 22. decembra, zbog čega se Beograd već obratio Kvinti, Briselu i Lajčaku.

U zasebnom odgovoru za KoSSev i OEBS je potvrdio da je dobio zahtev iz Beograda, prosledio ga kosovskoj vladi, ali ne navodeći kakav je odgovor, osim da će „pažljivo nadgledati situaciju na terenu“.

Kampanja za referendum za ustavne promene nije do skora bila vidljiva u Srbiji, a posebno nije ni u većinski srpskim sredinama na Kosovu. 

Član predsedništva SNS Igor Mirović posle sednice tog tela pozvao je građane da u što masovnijem broju izađu na referendum u nedelju i da glasaju za ustavne promene. 

Uprkos snažnom protivljenju dela javnosti, u skupštini Srbije su u novembru izglasani Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakon o eksproprijaciji.

Glavna karakteristika Zakona je ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspešno sproveden referendum. Neće postojati obavezan minimimum kada je reč o broju glasača da bi odluka bila važeća. On budi veliku zabrinutost u delu stručne javnosti koja govori o mogućoj zloupotrebi volje građana, dok vlast negira ovakve tvrdnje.

Glasanje se organizuje tačno na dan ubistva Olivera Ivanovića, a opozicija koja je podeljena između toga da se referendum bojkotuje i da se na glasanje izađe i zaokruži „ne“, najavljuje protestnu šetnju za srpskog lidera sa Kosova.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.