Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

knacelarija za kim OSCE
Foto: KoSSev

OEBS je spreman da organizuje referendum Srbije na Kosovu, ali kosovske vlasti nisu dale „zeleno svetlo“ – o ovome je Kancelarija za KiM obaveštena još 22. decembra, zbog čega se Beograd obratio Kvinti, Briselu i Lajčaku, sa apelom da se omogući održavanje referenduma na КiM. „Dosadašnje informacije iz Prištine o načinu glasanja srpskih državljana u potpunosti su netačne i maliciozne“, navela je ova Kancelarija.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da glasanja neće biti na Kosovu. RSE je ove nedelje objavila, pozivajući se na svoje izvore iz kosovske vlade, da će za referendum u Srbiji na Kosovu moći da se glasa ili putem pošte, ili preko Kancelarije za vezu Srbije u Prištini.

U jutrošnjem izveštaju za Glas Amerike, Kurtijeva politička savetnica, Rozafa Keljmendi, potvrdila je istu informaciju i dodala da im se iz Beograda niko nije tim povodom obratio.

Četiri dana pred održavanje referenduma Republike Srbije o ustavnim izmenama, Kancelarija Vlade Srbije za KiM podseća na dosadašnju praksu i Rezoluciju 1244 – zvaničan Beograd komunicira preko međunarodnih misija – OEBS i EU.

„Obraćajući se misiji OEBS sa ovim zahtevom, Кancelarija za Кosovo i Metohiju je postupila na identičan način kako je to činila godinama unazad u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na prostoru КiM, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine“, navela je Kancelarija u saopštenju za medije.

„Povodom održavanja referenduma u Republici Srbiji, Кancelarija za Кosovo i Metohiju
uputila je na vreme zahtev Misiji OEBS na КiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije u pokrajini“.

Odgovor iz OEBS-a je usledio 22. decembra.

„OEBS je u skladu sa poverenim mu mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Кosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale ‘zeleno svetlo’ za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Кosova i Metohije“, naveli su.

Кancelarija se potom obratila ambasadorima zemalja Кvinte, zvaničnom Briselu kao i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku za dijalog Beograda i Prištine, „sa jasnom molbom da se omogući održavanje referenduma na КiM“.

Istovremeno, Kancelarija za KiM navodi da dosadašnji odgovori iz Prištine predstavljaju „spinovanje“ i kršenje ljudskih prava, kao i da su tumačenja i poruke kosovskih vlasti „potpuno netačne i krajnje maliciozne“.

„Ove činjenice, utvrđene procedure i dugogodišnja praksa su dobro poznati i samoj Prištini koja i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na КiM, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244. Zato je apsolutno zlonamerna svaka plasirana vest od strane Prištine kako se Beograd po pitanju referenduma nije obratio Privremenim institucijama samouprave u Prištini koja spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na КiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja“.

Zadatak Kancelarije za vezu je da olakša komunikaciju, a ne da organizuje glasanje

Štaviše, Kancelarija za KiM tvrdi da je Kancelarija za vezu Srbije sa Kosovom „izmišljeno institucionalno telo“.

„Podvlačimo da takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara. Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine“.

OEBS: „Misija će pažljivo nadgledati situaciju na terenu“

Da je srpska vlada uputila zahtev OEBS-u da se na Kosovu organizuje prikupljanje glasova za referendum 16. januara, potvrdila je za KoSSev i zamenica portparola OEBS-a, Edita Bucaj.

Oni navode da su zahtev iz Beograda dobili 20. decembra.

„Ova misija je obavestila kosovsku vladu i ponudila da sprovede ovu aktivnost pod istim uslovima, kao što je to urađeno za srpske parlamentarne izbore u junu 2020. Ovi uslovi uključuju saglasnost obe strane“, navedeno je u pisanom odgovoru OEBS-a za naš portal.

U odgovoru iz OEBS-a, međutim, nije navedeno da li je OEBS dobio odgovor vlade u Prištini i koji.

„Misija će pažljivo nadgledati situaciju na terenu“, naveo je OEBS.

Kampanja za referendum nije do sada bila vidljiva u Srbiji, a posebno nije ni u većinski srpskim sredinama na Kosovu. Štaviše, za razliku od centralne Srbije, gde je izvesno glasanje – 16. januara, Srbi na Kosovu nemaju zvaničnu informaciju da li će im se omogućiti to pravo.

Član predsedništva SNS Igor Mirović posle sednice tog tela pozvao je građane da u što masovnijem broju izađu na referendum u nedelju i da glasaju za ustavne promene. Uprkos snažnom protivljenju dela javnosti, u skupštini Srbije su u novembru izglasani Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakon o eksproprijaciji.

Glavna karakteristika Zakona je ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspešno sproveden referendum. Neće postojati obavezan minimimum kada je reč o broju glasača da bi odluka bila važeća. On budi veliku zabrinutost u delu stručne javnosti koja govori o mogućoj zloupotrebi volje građana, dok vlast negira ovakve tvrdnje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.