Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Ambadori zemalja Kvinte sastali su se ovog podneva sa najvišim prištinskim zvaničnicima, a nakon jutrošnjeg poziva koji su uputili Prištini – da se omogući Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu koji organizuje Srbija. Ishod sastanka nije poznat, ali su se u međuvremenu kosovski premijer, predsednica i predsednik skupštine obratili javnosti saopštenjem, dok je Kurti za sutra najavio održavanje vanredne sednice kosovske skupštine. Za to vreme i opozicija i vlast na Kosovu su jednoglasni – referendum Srbije na Kosovu ne može da se održi – glasanje je moguće putem pošte i kancelarije za vezu u Prištini.

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Kancelarija Evropske unije na Kosovu oglasili su se ovog jutra povodom predstojećeg referenduma koji organizuje Srbija.

Oni su pozvali Prištinu da omogući Srbima na Kosovu da „ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom“ i sa žaljenjem konstatovali da kosovska vlada nije dozvolila OEBS-u da prikuplja glasačke listiće.

Isti ambasadori sastali su se u međuvremenu sa najvišim prištinskim zvaničnicima, javili su prištinski mediji.

Oni su razgovarali sa kosovskom predsednicom, premijerom i predsednikom skupštine, tj. Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem i Gljaukom Konjufcom.

Sastanak je trajao nešto više od sat vremena, međutim, ambasadori nisu hteli da se obrate medijima nakon sastanka, javila je Koha.

Sa druge strane, kako je kosovski premijer, Aljbin Kurti i najavio njegova kancelarija, kancelarija Vjose Osmani i Gljauka Konjufce, u međuvremenu su se obratili javnosti zajedničkim saopštenjem.

Kurti je ujedno najavio da je uputio zahtev predsedniku kosovske skupštine za održavanje vanredne sednice sutra u 14.00, a na kojoj bi se raspravljalo o referendumu Srbije.

I dok Kurti najavljuje sednicu, predstavnici vlasti i opozicije na Kosovu jednoglasno poručuju da ne prihvataju održavanje referenduma na teritoriji Kosova.

Pravo glasa nije uskraćeno nijednom građaninu Srbije na Kosovu, međutim, ovo pravo se ne može manifestovati narušavanjem suvereniteta Kosova, kazao je danas zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Krešnik Ahmeti.

Ahmeti je podsetio na ponudu kosovske vlade povodom glasanja na referendumu – da će Srbi moći da iskoriste svoje pravo putem pošte ili Kancelarije za vezu u Prištini.

„Svaki dodatni zahtev Srbije samo je izgovor za eventualnu destabilizaciju zemlje i regiona“, poručio je ovaj zvaničnik.

Kaže da je Kosovo ravnopravno sa svojim susedima u regionu „tako da moramo da sagledamo i njihove prakse u odnosu na srpske manjine i ovaj proces glasanja“.

„Štaviše, cilj nam je članstvo u EU, a trebalo bi da se osvrnemo i na praksu država članica u kojima postoje srpske manjine“, poručio je Ahmeti.

Kaže i da priznavanje nečijeg prava, „ne treba da se vrši na račun tuđeg prava“.

On, šta više, ocenjuje da Srbija zahtevima za glasanje na referendumu samo teži da „legitimiše eventualnu destabilizaciju severa Republike Kosovo i regiona“.

„Stoga se ovi nerazumni zahtevi Srbije ne mogu legitimisati dosadašnjom praksom kojom je narušen suverenitet zemlje“, poručio je Ahmeti.

Savetnik kosovskog premijera, Jeton Zulfaj, poručio je ambasadorima zemalja Kvinte da je „ustaljena praksa“ bila „loša praksa na osnovu koje je stranim ilegalnim strukturama bilo dozvoljeno da slobodno deluju u našoj zemlji“.

Oglasili su se i predstavnici opozicije.

Lider LDK, Ljumir Abdidžiku je kazao da je neprihvatljivo održavanje „bilo kakvog referenduma druge države na teritoriji Kosova“.

„Ustav, kosovski zakoni i međunarodna praksa su jasni u tom pogledu. Stoga očekujemo i podržavamo potpuno poštovanje ovih normi“, poručio je Abdidžiku.

On je takođe kazao da svi Srbi na Kosovu imaju mogućnost glsanja na referendumu putem Kancelarije za vezu u Prištini ili putem pošte.

Ujedno, lider PDK, Memlji Krasnići, smatra da bi održavanje referenduma na Kosovu bilo neustavno i da bi predstavljalo „flagrantno kršenje suvereniteta“.

„Postoji suštinska razlika između izbora i referenduma, pa je neprihvatljivo dozvoliti glasanje na Kosovu za referendum u susednoj državi“, naveo je Krasnići.

AAK Ramuša Haradinaja takođe se protivi referendumu i navodi da „delovanje Srbije u tom pravcu predstavlja atak na ustavni integritet države“ te „pokušaj ostvarivanja nacionalnog suvereniteta nad Kosovom“.

„Stoga ohrabrujemo i podržavamo sve one koji se oštro protive organizovanju ovog referenduma. Kosovo je suverena i nezavisna država i na njenoj teritoriji se ne mogu organizovati referendumi drugih država, niti referendum Srbije, koji je samo pokušaj ostvarivanja nacionalnog suvereniteta Srbije nad Kosovom“, navodi se u reakciji ove stranke.

Podsetimo, u fokusu javnosti prekjuče je napokon izbilo pitanje (ne)učešća na referendumu srpskih državljana i kako izgleda, pokušaju Srbije da preko međunarodnih misija i diplomatije, ubede Kurtija da dozvoli glasanje Srbima u mestima u kojim žive.

Tako su srpski predsednik i kosovski premijer o tome odvojeno razgovarali sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Kurti je još jednom poručivao da neće da dozvoli održavanje referenduma, te da će Srbi moći da glasaju poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini. Sa druge strane predsednik Srbije uz zahtev za održavanje referenduma poručuje – ne budu li srpski državljani dobili pravo da u nedelju na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, posledice će biti veće i dalekosežnije nego što Albanci i Kvinta pretpostavljaju.

Dan ranije, a nakon razgovora sa Kurtijem i Vučićem, oglasio se i Džozef Borelj, koji je takođe poručio da bi ljudi trebalo da imaju mogućnost da iskoriste svoje pravo da glasaju.

Kancelarija za KiM je prethodno u svom saopštenju iznela iste navode kao i Kvinta – da je OEBS spreman da organizuje referendum Srbije na Kosovu, ali da kosovske vlasti nisu dale „zeleno svetlo“.

U zasebnom odgovoru za KoSSev i OEBS je potvrdio da je dobio zahtev iz Beograda, prosledio ga kosovskoj vladi, ali ne navodeći kakav je odgovor, osim da će „pažljivo nadgledati situaciju na terenu“.

Kampanja za referendum za ustavne promene nije do skora bila vidljiva u Srbiji, a posebno nije ni u većinski srpskim sredinama na Kosovu. 

Kurti je stav da neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova izneo još na godišnjoj konferenciji za medije 29. decembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.