Petković nakon rezolucije o referendumu: Kurti neće moći da zabrani Srbima da glasaju aprila

Vest je ažurirana

„Najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice“, ovako direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, vidi upravo usvojenu rezoluciju kosovske skupštine kojom je zabranjeno održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova. Srpska premijerka, poručuje da je ovakvim potezom Aljbin Kurti pokazao „da je izričito za opciju ne na referendumu“.

Ovom odlukom kosovska skupština je „ušla u fazu otvorene konfrontacije sa Srbima na Kosovu“, smatra Petković.

Kaže i da su rezolucijom „potpuno poništena najelementarnija politička i građanska prava Srba“, te da će to imati „nesagledive posledice“.

„Licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta su najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile“, smatra Petković.

Navodi i da je „obespravljivanje srpskog naroda“ zvanična politika „ekstremističke Kurtijeve vlade“.

Petković, međutim, kaže da ovo ne znači da Srbi neće moći da glasaju na KiM-u u budućnosti.

„Neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini“, dodaje Petković.

On ujedno tvrdi da predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već da su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće.

„Time je Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta“, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je podsetio da je Srbima na KiM, uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija.

„Zbog toga naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice“, ocenjuje Petković.

Na kraju poručuje da će zvanični Beograd zajedno sa predstavnicima Srba na KiM-u nastaviti da se bori za prava srpskog naroda „koje niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolicijama, koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine“.

Branabić: Kurti bi se obradiovao ako bi pobedila opcija „Ne“

O rezolucije kosovske skupštine večeras je za RTS govorila srpska premijerka, Ana Brnabić. Ona je kazala da bi se Aljbin Kurti izuzetno obradovao ako bi pobedila opcija „Ne“ na referendumu, jer je, kako kaže, jasno da bi Srbi na KiM glasali za „Da“.

„Aljbin Kurti je ovde pokazao da je izričito za opciju ne na referendumu. I mislim da bi to trebalo da znači našem narodu koji će izaći, ili još razmišlja i kako da glasa na referendumu. Zemlje Kvinte su pokazale da ne mogu ništa Aljbinu Kurtiju ili da ne žele ništa. Mislim da bi trebalo da se vratimo onom starom ‘u se i u svoje kljuse’, i da radimo sa našim narodom na KiM i radićemo sa njima do konačne slobode“, izjavila je Ana Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podsetimo, sa 76 glasova „Za“, poslanici u kosovskom parlamentu usvojili su ovog popodneva rezoluciju protiv organizovanja referenduma za izmenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova.

Osim poslanika Samoopredeljenja, stranke koja je i predložila ovu rezoluciju, nju su podržali i poslanici LDK, Alijanse za budućnost Kosova. Poslanici Srpske liste napustili su današnju sednicu nakon obraćanja njihovog poslanika, Igora Simića, koji je kazao da je sprečavanje Srba da izađu na referendum samo „jedna u nizu antisrpskih akcija“.

U rezoluciji se navodi da skupština izražava stav da se organizovanjem referenduma Republike Srbije na Kosovu „krši Ustav i suverenitet Republike Kosovo i da je to u suprotnosti sa Ustavom, kosovskim zakonima, normama i međunarodnom praksom“.

Takođe stoji i da je skupština potvrdila pravo Srbima na Kosovu da se na referendumu oglase putem pošte ili Kancelarije za vezu u Prištini.

Pročitajte još:

Kosovska skupština rekla „ne“ referendumu, usvojena rezolucija

Grupa Mitrovčana pozvala da se glasa NE na referendumu; Srbi sa KiM glasaju u Raški?

KP potvrdila da je glasački materijal iz Srbije zabranjen na Kosovu, njegovo prevoženje zaustavljeno na Merdaru

Petković potvrdio da su vozači i koordinator RIK-a pušteni i krenuli za Beograd, ali da je glasački materijal zaplenjen

Priština: U 14h vanredna sednica, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Petković: Priveden koordinator RIK-a na Merdaru, zaplenjeni kamioni sa materijalom za referendum

Rakić o referendumu: EU da ispuni obećanje, građani da što masovnije izađu

Prištinski zvaničnici nakon sastanka sa Kvintom: Dosadašnja praksa neustavna, ne obavezuje sadašnje institucije

Referendum: Kurti sa ambasadorima Kvinte, najavljena sednica, opozicija i vlast na Kosovu jednoglasno protiv

Kvinta o referendumu: Priština da dozvoli Srbima da glasaju u skladu sa ustaljenom praksom

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.