Predstavnici Preševske doline zahtevaju da se njihovo pitanje uvrsti u agendu dijaloga Beograd – Priština

Preševo

Politički predstavnici Preševske doline, odnosno Vranjske kotline, zatražili su od Evropske unije i predsednika Kosova Hašima Tačija da se pitanje ovog dela Srbije uvrsti u dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Portal koha.net piše da su predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafa, poslanik u Skupštini Srbije, Fatmi Hasani i gradonačelnik Bujanovca, Šaip Kamberi, u zajedničkom pismu EU i predsedniku Kosova zatražili da se to pitanje uvrsti u dnevni red i da oni budu deo delegacije Kosova.

„Budući da smo deo spora između Kosova i Srbije, pitanje Preševske doline treba da bude deo njegovog rešenja. Stoga mi zahtevamo uključivanje pitanja Preševske doline u finalnu fazu dijaloga čiji je cilj postizanje konačnog pravno obavezujućeg sporazuma,“ navodi se u pismu.

Pitanje uključivanja Preševske doline prvi je pokrenuo predsednik Kosova Hašim Tači, za šta je dobio podršku albanskih političkih predstavnika s juga Srbije. Tokom kasnog proleća, leta i jeseni je imao seriju javnih nastupa i poruka o otvaranju pitanja tri opštine s juga za prisajedinjenje sa Kosovom, a sa druge strane – duži izostanak reakcije srpskih zvaničnika.

Pregovarački tim danas prvi put u Briselu

U Briselu bi danas trebalo da dođe do susreta šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa novim pregovaračkim timom iz Prištine, za razgovor sa Beogradom.

Delegacija na čelu sa zamenikom kosovskog premijera Fatmirom Ljimajem i predsednikom opozicione Socijaldemokratske partije Špendom Ahmetijem otputovala je u ponedeljak za Brisel.

Ovu delegaciju je kosovska skupština formirala 15. decembra, i to na osnovu zakona za čije se usvajanje od strane kosovske skupštine još čeka, a koji je vlada odobrila. Delegacija ima mandat da vodi pregovore sa Srbijom.

Podsetite se šta je najavljivao Tači:

Tači: Korekcija granica podrazumeva pripajanje Preševske doline

Tači: Potpuno pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, izmenićemo i Ustav

I Tači najavio referendum, građani da se izjasne o pripajanju „Preševske doline“ Kosovu

Tači se do pre četiri meseca protivio bilo kakvoj ideji korekcije granica sa Srbijom

Kamberi Tačiju: Ako u razmenu ne bude uključena cela Preševska dolina biće ozbiljnih posledica

 Stranke protiv Tačijeve ideje o korekciji granica. Haradinaj: Promena granica jedino odgovara Putinu

Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova, šanse za konačni sporazum male, Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova

Tači: Ako postignemo dogovor, Preševska dolina se ujedinjuje sa Kosovom

Tači: Kroz dijalog o zahtevu za ujedinjenje Kosova i „Preševske doline“. Haradinaj: Izjave o podeli su samo spekulacije

 Tači na konferenciji za medije: Nema podele Kosova, takve izjave su „lažne vesti“ ali: „Ima korekcije granice sa Srbijom“

„Kosovo u Briselu zahteva prava za Preševsku dolinu, ne ujedinjenje“

 Koha: Tači ne poriče mogućnost razmene teritorija, nije govorio o Gazivodama

Tači siguran: Neće doći do podele. Mustafa: Preševska dolina želi ujedinjenje sa Kosovom

Predsednik opštine Preševo: Za Albance neprihvatljiva razmena teritorija

Albanci iz Preševa i Bujanovca ne odustaju od pripajanja cele „Preševske doline“ Kosovu, protive se razmeni teritorija „makar ostali pod Srbijom“

Priština: U subotu marš za pripajanje Preševske doline, gradonačelnik Bujanovca traži podršku

Marš „ujedinjenja albanskih zemalja“ – Od Čamerije do Doline

Hodžaj: Preševo da bude deo dijaloga Srbije i KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.