Albanci iz Preševa i Bujanovca ne odustaju od pripajanja cele „Preševske doline“ Kosovu, protive se razmeni teritorija „makar ostali pod Srbijom“

Preševo

Nakon predsednika opštine Bujanovac, Šaipa Kamberija, koji se izjasnio da se zalaže za pripajanje „celokupne Preševske doline Kosovu, a ne za korekciju granica sa nekim manjim delovima“, i predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi, preko društvenih mreža poručio je da „neće dozvoliti podelu Preševske doline“. Promena granica koju je predstavio predsednik Kosova Hašim Tači pitanje je o kojem se može razgovarati, ali to ne podrazumeva i razmenu teritorija, smatra Arifi.

Kako prenose lokalni mediji u Preševu, Arifi je kratko naveo da je „referendum od 1. i 2. marta 1992. godine, na kome su se Albanci (iz Preševa, Bujanovca i Medveđe) izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju, sa pravom priključenja Kosovu, validan dokument koji se odnosi na celu Preševsku dolinu“.

„Podela Preševske doline je loša ideja. Mi to nećemo dozvoliti,“ napisao je Arifi na svom Fejsbuk profilu.

Arifi je i za kosovske medije izjavio da su politički predstavnici tri opštine na jugu Srbije protiv razmene za Sever Kosova, makar morali da „i dalje ostanu pod Srbijom“.

„Mi želimo snažno Kosovo, i da sever bude njen deo i ako to bude račun za naše ostajanje pod Srbijom,“ rekao je Arifi za kosovsku TV Dukađini.

Gotovo svi albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca su se od sredine jula izjasnili da očekuju od Vlade Kosova da zastupa njihove interese tokom pregovora u Briselu, ali i da se zalažu da, ukoliko dođe do priključenja ovih opština Kosovu, to treba da se odnosi na sva mesta u kojima žive Albanci, odnosno na cele opštine, a ne na „manju korekciju granica“.

U očekivanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, i šta će on doneti Albancima koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, politički lideri Albanaca iz ovih opština kao argument za svoje želje navode da „zvanični Beograd Albance u Preševskoj dolini tretira kao nepoželjan element“.

Takvu ocenu izneo je u sredu predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi tokom razgovora sa sekretarom ambasade SAD u Beogradu, Adamom Šikom, koji je boravio u poseti Bujanovcu i Preševu.

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) iz Preševa Ragmi Mustafa je prilikom razgovora sa zvaničnikom ambasade SAD ocenio da „žitelji Preševske doline ne mogu da prihvate status građana drugog reda u Srbiji“, kao i da je „ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom legitiman zahtev još od referenduma koji je održan u martu 1992. godine, čije je realizovanje apsolutni prioritet za Albance u Preševskoj dolini“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.