Tači siguran: Neće doći do podele. Mustafa: Preševska dolina želi ujedinjenje sa Kosovom

Izvor: Klan Kosovo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Neće biti podele Kosova, a sporazum između Kosova i Srbije biće sporazum između dve države – izjavio je predsednik Kosova, Hašim Tači, nakon sastanka sa svim albanskim političkim predstavnicima iz Preševske doline, sa kojima je razgovarao o položaju Albanaca u Srbiji, izveštava Kljan Kosovo.

„Šanse za postizanje konačnog sporazuma su veoma male. Nadam se da će se dogoditi čudo. Međutim, mi ćemo razmotriti kakav je interes Kosova u ovom sporazumu.“

Vesti „gore-dole“ o podeli države je predsednik nazvao neistinitim, dodajući da je na Kosovu da se bavi problemima Albanaca u Srbiji i to ne bi trebalo da plaši bilo koga – čak ni Beograd.

„Predsednik Kosova i sve kosovske institucije – imamo obavezu ne samo da pažljivo obraćamo pažnju na glavne probleme koji preopterećuju Albance u Preševskoj dolini. Kosovo je uspešno navršilo 10 godina državnosti i sada, više nego ikada ranije, mora da preuzme odgovornost koje mu pripada za Albance iz Preševske doline,“ izjavio je Tači i dodao:

„Podela ili razmena teritorija nije opcija za Vladu Kosova“

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kabinet kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, isključio je mogućnost razgovora i pregovora o podeli Kosova ili razmeni teritorija sa susednim zemljama.

„Podela teritorije Kosova, razmena teritorije ili bilo koja opcija koja ima za cilj promenu granica – nije opcija za Vladu Kosova, to je crvena linija koja ne može da se pređe,“ rekao je savetnik premijera Haradinaja, Avni Arifi, za Radio Slobodna Evropa.

„Znači, ovo je za nas linija koja ne može da se pređe,“ naglasio je on.

„Oni koji pokušavaju, misle da promene granice (razmenom teritorija), donoseći takve teme za sto u ovom obliku, ti ljudi zaista ciljaju da Balkan pretvore u mrak,“ rekao je Arifi.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova neće ni na koji način ući u proces promene granica na Balkanu.

Komentari Arifija usledili su posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da je za Srbiju „bolje sve nego ništa“.

Podelu Kosova je u nekoliko slučajeva javno pominjao ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

„Kosovo poštuje teritorijalni integritet Srbije, ali ne može zauvek zatvarati oči pred nepravdom. Srbija, isto kao i svaka druga država, ima obavezu da poštuje i afirmiše prava drugih grupa, ali, na žalost, Srbija je i dalje veoma daleko od ispunjavanja ovih standarda.“

„Nije tajna, nema ničeg neobičnog i niko ne treba da se plaši legitimnog interesovanja institucija da razgovaraju i rešavaju stvarne probleme Albanaca u Preševskoj dolini“.

„Kosovo i državne institucije će iskoristiti svako legitimno i demokratsko sredstvo za zaštitu i unapređenje nacionalnih prava Albanaca u Preševskoj dolini. Želim da verujem da će vlasti u Beogradu pozdraviti naše interesovanje, kao što mi poštujemo interesovanje Srbije za srpske građane – državljane Kosova.“

„Evropska unija ne može postupati dvostrukim standardima,“ dodao je.

„Preševska dolina želi ujedinjenje sa Kosovom“

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Demokratske partije Albanaca, Ragmi Mustafa, rekao je da je legitimno pravo Albanaca iz Preševske doline da odluče o svojoj sudbini, naglašavajući da su to pokazali referendumom 1. i 2. marta 1992.

„Mi Albanci smo se referendumom, 1. i 2. marta 1992., izjasnili da smo za političko-teritorijalnu autonomiju sa pravom na ujedinjenje sa Kosovom. Možda će to biti istorijski trenutak mirnog rešavanja problema, kao poseban primer u svetu, priznavanjem nezavisnosti Kosova, a kao njenog dela i Preševske doline.“

Nakon sastanka sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, bivši predsednik opštine Preševo izjavio je da je neophodno uključiti pitanje Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu u završnu fazu pregovora između Kosova i Srbije. 

„Već dugo održavamo sastanke o problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini. Ovo je još jedan sastanak od sastanaka u nizu sa predsednikom Kosova kako bi se još ubedljivije objasnila potreba i neophodnost rešavanja problema Preševske doline. Beograd na sva zvona razglašava da se bliži rešavanje problema između Kosova i Srbije. Mi moramo reći da Albanci imaju politički kapital koji se može ostvariti. A uoči rešavanja problema između Kosova i Srbije zašto ne rešiti i Preševsku dolinu?“

„Zahtev Albanaca iz Preševske doline nije nešto novo. To je politički kapital čak i iz vremena velikog pritiska ‘balkanskog kasapina’, Slobodana Miloševića. Takođe, zato što je i ranije bilo deo Kosova i odvojeno je samo usled ugnjetavanja bivše Jugoslavije. Želimo da se vrate prethodne granice – da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu deo Kosova“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.