Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova, šanse za konačni sporazum male, Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova

Hašim Tači Odd ANDERSEN
Foto: Odd ANDERSEN

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare da će tokom pregovora u Briselu predložiti zahtev predstavnika Preševske doline za ujedinjenjem sa Kosovom, ali da zna da će taj zahtev biti odbijen. Navodi i da se time neće otvarati pandorina kutija i da podele, razmene teritorija i autonomije neće biti.

Kosovski predsednik kaže da su veoma male mogućnosti da će se Srbija složiti sa zahtevom Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

„Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimno istorijski zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu, kako će biti teška i Srbija će kategorički odbiti tako nešto. Lideri iz Beograda treba da se naviknu na istorijski pravičan zahtev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe“, kazao je Tači.

Na pitanje ukoliko tokom narednog sastanka sa Aleksandrom Vučićem u septembru bude predloga o razmeni Preševske doline za Sever Kosova Tači kaže:

„Ja poznajem odlučnost i činjenicu da je Aleksandar Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova, kao što to mogu da budu i drugi Srbi u Beogradu. Ali realnost je drugačija. Mislim da Aleksandar Vučić treba da nauči da sasluša legitiman, pravičan zahtev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pripoje Kosovu, svidelo se to njemu ili ne. To je u interesu Srbije kako bi išla napred prema učlanjenju u EU, ali i u postizanju mira i stabilnosti u čitavom regionu“, navodi kosovski predsednik.

Ističe i da podele, autonomije i razmene teritorija neće biti.

„Eventualni mirovni sporazum između Kosova i Srbije i ukoliko bude podrazumevao korekciju granica mirovnim putem nikako neće podrazumevati otvaranje Pandorine kutije i neće imati domino efekat“, navodi Tači.

Kosovski predsednik navodi da su šanse za postizanje konačnog obavezujućeg sporazuma male, ali da dijalog ima samo jedan cilj.

„To je postizanje međudržavnog sporazuma za normalizaciju, međusobno priznavanje, a sve to mirovnim putem. Pozivam sve aktere koji su obuhvaćeni ovim procesom da kada govore o dijalogu istaknu činjenicu da se sporazum može postići samo putem dijaloga, međusobnog razumevanja i mirovnim putem, ali nikako i ni u bilo kakvim okolnostima pretnjama ratom“, kazao je kosovski predsednik.

Kada je u pitanju Zajednica srpskih opština Tači navodi da određene i odgovorne institucije rade na tom pitanju, a da proces treba da bude tolerantan i u okviru zakona. Komentarišući izjavu albanskog ministra dijaspore o ukidanju granica između Albanije i Kosova, Tači je rekao da su te izjave više emotivne nego realne.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.