Tači: Kroz dijalog o zahtevu za ujedinjenje Kosova i „Preševske doline“. Haradinaj: Izjave o podeli su samo spekulacije

Kosovski premijer i kosovski predsednik
Kosovski premijer i kosovski predsednik

Izvor: Koha/Klana Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas je posetio kamp Bondstil, gde se sastao sa komandantom ovog kampa, Nikom Dučićem.

Tači: Kroz dijalog pokrenuti pitanje ujedinjenja Kosova i Preševske doline

KoSSev: I dok kosovski premijer poručuje da su navodi o podeli spekulacije, kosovski predsednik, Hašim Tači, danas ponavlja svoju jučerašnju poruku – da je podela neprihvatljiva, ali i onu o „korekciji granica“. Takođe navodi da bi upravo „u okviru korekcije granica“ trebalo da se u dijalogu pokrene pitanje zahteva „Preševske doline“, kako kosovski zvaničnici nazivaju opštine na jugu Srbije – da se ona ujedini sa Kosovom.

Nakon razgovora sa predsednikom Akademije nauka i umetnosti Kosova, Nedžatom Dacijem, Tači je naveo:

„Jedino ujedinjeni možemo da ostvarimo naše ciljeve: uzajamno priznavanje Kosova, mesto u UN-u i članstvo u svim drugim međunarodnim organizacijama. Navodi Srbije o podeli Kosova uvek će da budu neprihvatljivi, ali u okviru korekcije granice zahtev i pravo Preševske doline – da se priključi Kosovu – moraju da se pokrenu u procesu dijaloga.“

Ovu poruku je Tači uputio dan nakon što je iz njegovog kabineta poručeno i da Kosovo neće zahtevati ujedinjenje sa „Preševskom dolinom“.

Pročitajte još:

Vučić: Demantovao sam sve tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, nikad neće

Scenario dogovorenog incidenta na Severu za podelu Kosova? Sava Janjić: Politički lideri da odbace navode i obavežu se na dijalog

Tači na konferenciji za medije: Nema podele Kosova, takve izjave su „lažne vesti“ ali: „Ima korekcije granice sa Srbijom“

Tači siguran: Neće doći do podele. Mustafa: Preševska dolina želi ujedinjenje sa Kosovom

Šef izvršne vlasti, zahvaljujući se američkim vojnicima na doprinosu Kosovu, rekao je da je izjava srpskog sveštenika da postoje planovi za podelu Kosova – neosnovana i da su to samo spekulacije.

„Američki vojnici su dobro obavili posao na Kosovu i došao sam ovde da se zahvalim američkim vojnicima zbog njihovog doprinosa,“ rekao je Haradinaj.

Nik Dučić, komandant kampa Bondstil, govorio je o saradnji KFOR-a sa Kosovskim snagama bezbednosti.

Američki komandant je takođe rekao da je poseta Haradinaja Bondstilu prva poseta kosovskog premijera ovom kampu.

Takođe je komentarisao odlazak Srba iz KBS-a i istovremeno pozvao Srbe da ostanu u kosovskim institucijama.

Sa druge strane, Dučić je odbio da se izjasni o objavi dečanskog sveštenika Save Janjića na društvenoj mreži, koji je naveo da postoji rizik od podele Kosova i da se na severu pripremaju orkestrirani napadi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.