Tači na konferenciji za medije: Nema podele Kosova, takve izjave su „lažne vesti“ ali: „Ima korekcije granice sa Srbijom“

Kosovski predsednik Hašim Tači upravo je održao iznenadnu konferenciju za medije. Nema podele Kosova, radi se o, kako je rekao „dugovremenskoj ideji Srbije“, jedna grupa kosovskih medija javlja. Međutim: Nema podele Kosova, ali ima korekcije granice sa Srbijom, javlja Koha. „Kosovo pregovara sa Srbijom preko tri decenije i nema razloga za strah“, odnosno „da okleva u dijalogu“, naveo je takođe dok je govorio o potrebnom političkom jedinstvu svih partija u Prištini za razgovore sa Beogradom. Ponovio je da je lider za kojeg se do sada „najviše puta glasalo“. U nastavku dajemo pregled delova kosovske štampe sa ove konferencije. Konferencija za medije Tačija u prištini usledila je, kako RTK javlja, nakon jučerašnje rasprave da kosovskoj Skupštini, u kojoj se veliki broj poslanika izjasnio protiv Tačija koji je predvodi dijalog između Kosova i Srbije. A u Leposaviću je počela konferencija za medije komandanta KFOR-a, generala Salvatore Kuočija i admirala NATO snaga, Džejmsa Foga. Konferenciju prati naša ekipa a video prenos uživo možete pogledati ovde.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Tači: Nema podele Kosova, već korekcija granica sa Srbijom

Predsednik Kosova, Hašim Tači, iako je kategorički demantovao da će biti podele Kosova, potvrdio je da će biti korekcija granica.

Na pitanje novinara KTV-a šta znači stavljanje pitanja Preševske doline na pregovarački sto u Briselu, Tači je rekao:

„Verujem da ovo predstavlja korekciju granica između Kosova i Srbije,“ a nakon što Kosovo prizna Srbiju, prenosi Koha.net.

„Imaćemo korekciju granica. Kao što radimo sa svim zemljama regiona, uspeli smo da postignemo sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i Makedonijom, u slučaju uzajamnog priznanja, dve zemlje će imati državnu granicu, a to je oko 400 km granice sa Srbijom,“ rekao je Tači i izrazio ubeđenje da će NATO pomoći Kosovu u tom pogledu.

On je rekao da se o pitanju podele Kosova nikada neće razgovarati i nazvao je to „lažnom vešću“.

Pročitajte još: Koha: Tači ne poriče mogućnost razmene teritorija, nije govorio o Gazivodama

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, ponovio je još jednom da se u kontekstu završne faze dijaloga sa Srbijom neće raspravljati o podeli Kosova, prenosi „Zeri.info“.

Tači je na konferenciji za novinare, rekao da je malo verovatno da se raspravlja, a kamoli da se tako nešto ostvari.

„Nema podele Kosova, takve izjave su lažne vesti. U finalnoj fazi nema razgovora o podeli. Kao predsednik zemlje uveravam vas da nećemo da dozvolimo da se o tome razgovara, a kamoli da se neko složi sa podelom Kosova. Uznemirujući su glasovi koji govore o takvim stvarima. Ponavljam da kad god se govori o takvim stvarima, i oni koji šire takve vesti, sa punom odgovornošću kažem da, sa ili bez znanja, to pokazuje dugovremensku ideju Srbije o podeli Kosova. Ponavljam da nećemo dozvoliti da se o tome razgovara, a kamoli da se to postigne,“ rekao je.

Tači je dalje procenio da se „lažne vesti“ šire oko ovog pitanja.

„Takođe smo svedoci lažnih vesti, i kao predsednik zemlje još jednom želim da uverim građane Kosova da neće biti te snage koja će da natera Kosovo da razgovara o podeli,“ naglasio je.

Konačni sporazum, sa Tačijem, postići će se obezbeđivanjem priznanja između dve zemlje i sa rezultatom Kosova kao članicom UN.

„Postoje glasine da kažu da nije vreme za razgovor, nije vreme za sporazum, mislim da je suprotno. Moramo, što je pre moguće da postignemo sporazum, tako da dođe do recipročnog priznanja, rekao je Tači.

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa engleskog)

Tači nema komentara o ideji razmene teritorija između Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači u obraćanju medijima u ponedeljak nije komentarisao pitanje da li su podela ili razmena teritorija jedne od mogućnosti za postizanje konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma sa Srbijom. Nazvao je medijske izveštaje o ovoj temi kao „lažne vesti“, navodeći da takvi izveštaji zbunjuju javno mnjenje.

Na pitanje novinara da li će razmena teritorija biti na pregovaračkom stolu dijaloga sa Srbijom, Tači je rekao da ima mnogo vesti o dijalogu koji, kako je rekao, zbunjuju javno mnjenje.

„Ja ne komentarišem medijske izveštaje, mišljenja koja nemaju adresu. Kosovske institucije bi trebalo da rade kako bi postigle široki konsenzus i nastavile dijalog „

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je konferenciju za novinare, sa posebnim fokusom na završnu fazu dijaloga Kosova i Srbije. Prvo se zahvalio političkim partijama i civilnom društvu za završnu fazu dijaloga, a zatim je ponovio da neće biti podele Kosova. Rekao je da se o ovakvim stvarima neće čak ni diskutovati, niti da će dozvoliti da neko pokuša da realizuje podelu.

Danima ranije, dok je tražio podršku političkih stranaka za dijalog, javnost je uplašio da nema crvenih linija ali i nije delovao odlučno protiv podele. Danas je, međutim, govorio drugačije.

„Kao predsednik države, uveravam vas da neće biti te sile koja će nas primorati na raspravu o podeli Kosova,“ rekao je Tači na konferenciji, prenosi Gazeta Express.

Dalje je rekao da će raditi kako bi se osiguralo da konačni sporazum bude u skladu sa ustavnim i zakonskim pravima. On je rekao da će se dijalog zaključiti uzajamnim priznavanjem i mogućnošću da se Kosovo priključi UN, NATO i EU.

„Zatvoriti sa uzajamnim priznanjem i mogućnošću članstva Kosova u svim svetskim organizacijama“, rekao je on.

Tači je spomenuo konferenciju u Rambujeu i dolazak slobode nakon konferencije u Beču i postizanja nezavisnosti. Prema njegovim rečima, kada su se ujedinili stavovi vladajućih stranka i opozicije, tako su se uvek postizali dobri rezultati.

„Gde smo doneli zajedničke, sa kojima smo izašli, kao i u Rambujeu i sa čim smo osvojili slobodu i nezavisnost u Beču,“ rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.