Kamberi Tačiju: Ako u razmenu ne bude uključena cela Preševska dolina biće ozbiljnih posledica

Kosovski predsednik i Kamberi, Foto: Rokum TV
Kosovski predsednik i Kamberi, Foto: Rokum TV

Protekle nedelje u više navrata je kosovski predsednik, Hašim Tači, iznosio predlog o „korekciji granica“ između Kosova i Srbije, odnosno, kako su kosovski mediji preneli, pripajanju opština južne Srbije – Medveđe, Preševa i Bujanovca – Kosovu. On tvrdi i da neće biti podele Kosova, ali nijednom nije pojasnio i šta konkretno podrazumeva spajanje „Preševske doline“ i Kosova. Detalji „kozmetičkih korekcija granica“, „ako ih uopšte i bude“, dostupni su u jednom komentaru nekada uticajnog diplomate Volfganga Petriča. Po Petriču, korekcija granice se odnosi na „mali broj sela u okolini Bujanovca i Mitrovice“. Međutim, ovakvom predlogu se protivi prvi čovek Bujanovca. „Dolina“ je nerazdvojiva – ocenio je, pomenuvši i mogućnost razmene teritorija. U nastavku pročitajte njegovu reakciju, koju je prenela prištinska Koha. Tekst je izvorno preveden sa albanskog.

Pročitajte još:

Analitičar iz Prištine: Tači i Vučić prevazišli ideju stvaranja ZSO, prešli na fazu razmene teritorija

Tači se do pre četiri meseca protivio bilo kakvoj ideji korekcije granica sa Srbijom

Stranke protiv Tačijeve ideje o korekciji granica. Haradinaj: Promena granica jedino odgovara Putinu

Politički faktori u opštini Bujanovac su za ideju o pridruživanju Kosovu, ali žele da kosovski predsednik, Hašim Tači, bude pažljiv sa terminima koje koristi.

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi kaže za „Vision Plus“ da bi prema sudbini Doline trebalo da se odnosi kao prema jednoj, nerazdvojivoj – Bujanovac sa Medveđom – i ovaj zahtev je predstavljen šefu kosovske države.

Kamberi upozorava da će, ako Kosovo sedne za pregovarački sto i prihvati razmenu teritorije, uzimajući samo deo doline, to da ima ozbiljne posledice.

Nakon što je Tači objavio svoju ponudu za korekciju granice, jasno je da će u septembru biti na pregovaračkom stolu, dok albanski faktor u Preševskoj dolini ima česte kontakte sa zvaničnom Prištinom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.