Tači: Potpuno pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, izmenićemo i Ustav

Kosovski predsednik Hašim Tači
Kosovski predsednik Hašim Tači

„Korekcija granice predviđa potpuno pripajanje Preševa, Medveđa i Bujanovca Kosovu. To bi bio transparentan i odgovoran, mirovan proces između Kosova i Srbije. Ako se obe strane slože sa tim, niko neće moći da se tome usprotivi. Ako je potrebno, Kosovo će izmeniti i svoj Ustav u slučaju pripajanja Preševske doline“ – nova je poruka kosovskog predsednika, Hašima Tačija, sa još jedne u nizu konferencije za medije.

Zahtev albanskih predstavnika Medveđe, Preševa i Bujanovca da se pripoje Kosovu biće predstavljen u Briselu i korekcija granica sa Srbijom je jedino rešenje – ponovio je Tači.

Još jednom je naveo i da podele Kosova, kao ni razmene teritorija između Kosova i Srbije neće da bude.

Upravo je izmenu Ustava, kao jedan od preduslova za formiranje Zajednice srpskih opština, zvanična Priština odbijala, navodeći da Statut ZSO mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda Kosova o sporazumu za ZSO.


Na konferenciji za novinare,Tači je pomenuo i jezero Gazivode, rekavši da će „ostati u sastavu Republike Kosovo“, preneo je portal Kosovapress.

„Moramo da uložimo maksimalne napore da konačno dođe do definitivnog mirovnog sporazuma. Ja sam posvećen postizanju sporazuma i posle zahteva predstavnika Preševa, predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedinu opciju za legitimitet zahteva tamošnjih Albanaca. To znači nema podele za Kosovo, nema autonomije za Srbe,“ rekao je Tači, prenosi Kosovapress.

On je istakao i da je dijalog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine veoma težak ali neophodan proces, jer će samo postizanjem dogovora Kosovo moći da realizuje svoju evroatlansku perspektivu.

Hašim Tači je dan ranije najavio i referendum po pitanju „korekcije granica“.

Iz Beograda i dalje, uprkos ovakvim Tačijevim učestalim najavama, a osim od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića – nema reakcije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.