Predsednik opštine Preševo: Za Albance neprihvatljiva razmena teritorija

 

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi
Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi rekao je u intervjuu za Glas Amerike da stav predsednika Srbije o razgraničenju i predsednika Kosova o korekciji granica vidi kao pokušaj pomirenja Prištine i Beograda i uspostavljanja osnove za budućnost. Međutim, po njegovim rečima, za Albance na jugu Srbije neprihvatljiva je bilo kakva razmena teritorija, već samo to da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi kaže da treba voditi računa kada se razgovara o granicama, posebno na Balkanu jer, kako kaže, do sada, kad god se pričalo o granicama bilo je problema i konflikta. On je kazao da je za Albance u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trenutno najvažnije da svi budu deo Kosova ili da svi ostanu u Srbiji.

“Sledeće što je važno jeste da ovim pitanjem granica nikako ne izazovemo i druge posledice po druge države – da Srbi u Republici Srpskoj mogu da kažu da i oni sada hoće da budu deo Srbije, Bošnjaci u Sandžaku da mogu da kažu da hoće da budu deo Bosne ili Kosova, a Mađari na severu Srbije da kažu da žele da budu deo Mađarske, Albanci u Makedoiji da mogu da kažu da žele da budu deo Albanije ili Kosova. Dakle, treba da budemo pažljivi oko ovoga, a Albanci žele samo mir u regionu. To je cilj svih Albanaca, i onih u Albaniji, i onih na Kosovu, i onih u Makedoniji i albanske manjine u Srbiji. Hoćemo mir i stabilnost.”

Arifi kaže da je za Albance sa juga Srbije neprihvatljivo da Sever Kosova pripadne Srbiji, čak i po cenu da Preševo, Bujanovac i Medveđa ostanu deo Srbije.

“Mi smo protiv bilo kakve razmene teritorija. Mi smo imali referendum 1992. i na tom referendumu Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca tražili su široku teritorijalnu i političku autonomiju i pravo da budemo deo Kosova. Predsednik Tači uzima u obzir ovaj referendum i on se ne osvrće na Preševo u odnosu na Sever Kosova. Ako sam ga ja dobro razumeo, on je protiv teritorijalne razmene, ali se on osvrće na taj referendum kada priča o Preševu, i to je u redu. U redu je o tome pričati i pregovarati, jer je to demokratski čin Albanaca iz Preševske doline. Ali, mi kažemo da hoćemo da svi Albanci, ponavljam, iz Preševa, Bujanovca i Medveđe budemo deo Republike Kosovo, a ako ne može tako, ostaćemo svi ovde da se borimo za svoja prava.”

Arifi je istakao da je želja Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, da budu deo Kosova jer su i oni, kako je rekao, investirali u Kosovo.

“Mi smo dali doprinos da postoji Kosovo, odnosno da Kosovo bude realnost. Većina ljudi je sada skeptično, pita da li je to moguće?! Mi o ovome pričamo tri decenije, ništa se ne dešava, a što bi se sada desilo, a i uplašeni su zato što misle da će nas podeliti i da će deo pripasti Kosovu, a da će deo ostati u Srbiji i to utiče na naše planove. To navodi ljude da misle o tome šta će se dogovoriti i kako da ulažu u svoje kuće, biznise itd., jer ne znaju šta će da se dogodi. Tako misle moji građani ovde, ali u principu, oni vole da budu deo Kosova, ali ne na štetu Kosova, posebno ako to znači da će Sever Kosova postati deo Srbije. To bi bila šteta za Kosovo i zato mi Albanci iz Preševske doline kažemo – ‘stanite, ne želimo da je iko oštecen zbog nas’. Mi želimo Republiku Kosovo koju će da prizna Srbija i koja će postati deo međunarodne zajednice, odnosno Ujedinjenih nacija, želimo jaku republiku. To je primarno, a sekundarno je da budemo deo te republike, ukoliko to nije loše za region,” rekao je Šćiprim Arifi u intervjuu za Glas Amerike.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.