Tači se do pre četiri meseca protivio bilo kakvoj ideji korekcije granica sa Srbijom

Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO / Hašim Tači
Foto: (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO) Hašim Tači

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Predsednik Hašim Tači do nedavno nije ni pristajao da razgovara o ideji korekcije granice sa Srbijom, ali je sada to glavna tema u svakom javnom obraćanju. Ideja predsednika o korekciji granica sa Srbijom ne uživa podršku ni unutar koalicionih partnera.

Pročitajte još:

Stranke protiv Tačijeve ideje o korekciji granica. Haradinaj: Promena granica jedino odgovara Putinu

Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova

Tači: Ako postignemo dogovor, Preševska dolina se ujedinjuje sa Kosovom

Ne tako davno, pre četiri meseca, Tači nije ni prihvatao da uđe u detalje o ideji korekcija granica sa Srbijom, piše Koha Ditore.

„Korekcija granica – rekao sam nekoliko puta da je to opcija koja sa sobom nosi mnogo rizika, što svi znamo, stoga ne želim da ulazim u detalje,“ ovo je rekao Tači na konferenciji 5. aprila, gde je predstavljen izveštaj „Veliko finale“ u dijalogu sa Srbijom na osnovu analize Istraživačkog instituta za evropska pitanja i razvoj (RIDEA) i grupe za istraživanje politika na Balkanu (BPRG).

Tači je insistirao pred predstavnicima Doline da je Kosovo ostvarilo sve bolne kompromise do sada kroz sveobuhvatan plan Martija Ahtisarija.

Ideji o teritorijalnoj razmeni, na istoj konferenciji, takođe su se suprotstavljali predstavnici Preševske doline.

Ceo tekst dostupan je u štampanom izdanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.