Koha: Tači ne poriče mogućnost razmene teritorija, nije govorio o Gazivodama

Hašim Tači danas pre medijima o podeli
Hašim Tači danas pred medijima o podeli

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Danas, kada je predsednik Kosova, Hašim Tači, položio venac na grob istaknutog aktiviste Adema Demaćija, govorio je pred medijima o dijalogu Kosovo-Srbija. Na pitanje novinara o nedavnim izjavama o čemu bi moglo da se razgovara u Briselu, Tači nije poricao mogućnost da će da se razgovara o razmeni teritorija.

Napise o tome da bi Leposavić mogao da bude razmenjen sa Preševom i jednim delom Bujanovca, kao i druge tekstove u medijima, Tači nije komentarisao.

„Ne govorim o pisanjima koja nemaju adresu, spekulacijama i lažnim vestima; ne želim da komentarišem,“ rekao je on.

Ali izvori Koha Ditore bliski ovim dešavanjima rekli su da postoji opcija da se opštine sa Severa Kosova – Leposavić sa Leškom – razmene za Preševo i deo Bujanovca.

Pročitajte još:

Koha: Kosovska strana planira da ‘pogura’ ideju razmene teritorija, deo Severa Kosova za deo „Preševske doline“

„Kosovo i Srbija su države koje imaju pravo da potpišu bilo koji sporazum, koji je najbolji za dve zemlje,“ rekao je Tači, prenosi KTV.

Tači je insistirao da će Kosovo i Srbija na kraju dijaloga da imaju recipročno priznanje.

Takođe se smatra da bi deo sporazuma moglo da bude jezero Gazivode, odnosno pronalaženje rešenja zasnovano na međunarodnim sporazumima za vode. Prema izvorima Koha Ditore, očekuje se da će doći do sukoba između strana zbog tvrdnji Srba da su vlasnici Gazivoda.

Sa druge strane, pitanje novinara KTV-a za jezero Gazivode Tači je odbio da odgovori.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.