„Kosovo u Briselu zahteva prava za Preševsku dolinu, ne ujedinjenje“

Tači i predstavnici Albanaca sa juga Srbije
Tači i predstavnici Albanaca sa juga Srbije

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Politički predstavnici Albanaca u Preševskoj dolini traže da se pitanje ovog albanskog područja uključi u dijalog Priština-Beograd, oni su čak zatražili da se Dolina pripoji Kosovu. Međutim, u Kancelariji Predsednik Tačija kažu da će u Briselu tražiti prava za Albance i tri albanske opštine u Srbiji, ali kažu i da neće da bude zatraženo njihovo ujedinjenje sa Kosovom, piše list „Zeri“.

Kosovsko predsedništvo još jednom je najavilo da će u Briselu razgovarati sa Srbijom o pitanju Preševske doline.

Zvaničnici iz Predsedništva rekli su za Zeri da će da se bave brojnim problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini – u rasponu od poštovanja osnovnih ljudskih prava do nacionalnih i političkih.

S druge strane, albanski lideri Preševa, Medveđe i Bujanovca ponovo su tražili da Dolina postane deo Republike Kosovo.

Predstavnici Albanaca „Istočnog Kosova“ saopštili su medijima da bi ovaj deo na kojem su nastanjeni Albanci trebalo da bude uključen u proces dijaloga Kosova i Srbije.

Poznavaoci političkih pitanja na Kosovu su ocenili da lider dijaloga (sa kosovske strane), Hašim Tači, može da postavi na sto pitanje Doline više kako bi pokazao da nije lako napraviti bilo kakav sporazum štetan za Kosovo, nego što je stvarno zainteresovan za rešavanje problema Doline.

Pročitajte još:

Tači siguran: Neće doći do podele. Mustafa: Preševska dolina želi ujedinjenje sa KosovomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.