Marš „ujedinjenja albanskih zemalja“ – Od Čamerije do Doline

Marš Albanaca za ujedinjenje „albanskih zemalja“ u Prištini FOTO: Kosovapress

Danas je u Prištini održan i marš za ujedinjenje, kako kažu aktivisti kosovskog udruženja „Čameria“ (Çamëria) – Preševske doline, ili Istočnog Kosova sa Kosovom. U Grčkoj je naziv „Čameria“ nepoželjan. Vezuju ga za albanski iredentizam. Oni koriste izraz Epir. Čameria je današnja oblast juga Albanije i severozapadne Grčke. Ne radi se samo o ujedinjenju „doline sa Kosovom“, tu su i „druge albanske zemlje“, jedna je od poruka sa skupa. „Iako označen kao istorijsko okupljanje, marš nije naišao na odziv kosovskih Albanaca“ – javio je RTS, a prenosi RTV Kim. Srpski mediji danas su zaokupljeni spektaklom združene taktičke vežbe Vojske Srbije „Vek pobednika 1918-2018“ u čast stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu sa 8000 vojnika izvedenim na deset lokacija.

Od nerazjašnjene ideje do duhova prošlosti

„Oduvek sam se zalagao za (etničko) razgraničenje sa Albancima,“ saznala je letos srpska javnost od svog predsednika Vučića. Međutim, nije saznala i gde će biti linija razgraničenja, s obzirom na to da srpski i albanski narodi žive na teritoriji Kosova i Metohije, u Vranjskoj kotlini, ali i u susednoj državi, Crnoj Gori. Srba i Albanaca ima i u Makedoniji.

„Minorna (kozmetička) korekcija granica i pripajanje Preševske doline Kosovu,“ istovremeno kosovska javnost saznaje od Hašima Tačija, ne i gde je „minorna korekcija“.

Slične poruke stižu i od pojedinih međunarodnih aktera koji kažu da samo pomažu da se dođe do „finalnog dogovora Srbije i Kosova“, to jest, „pravno-obavezujućeg sporazuma“. Tu se ističu Austrijanci – bivši diplomata Volfgang Petrič i aktuelni kancelar Sebastijan Kurc, premda je letos suprotno govorio.

Takođe, uz etničko razgraničenje i „velika“, odnosno „etnička Albanija“ se vratila na velika vrata u političke narative; od prijateljske utakmice Albanija – Srbija pre četiri godine u Beogradu, u vreme, kako je opisivano, istorijski plodonosnih odnosa lidera dve zemlje – Edija Rame i Aleksandra Vučića, do čestih upozorenja dva ministra – diplomatije Ivice Dačića i vojnog Aleksandra Vulina. I sam predsednik je više puta razjašnjavao ovu temu.

U nastavku izveštaji o dva najnovija događaja o ujedinjenju Albanaca.

Albanci iz „Preševske doline“ traže političko jedinstvo za ujedinjenje

Marš Albanaca za ujedinjenje „albanskih zemalja“ u Prištini FOTO: Kosovapress

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predstavnici albanskog patriotskog udruženja Čameria (Çamëria), lideri iz Preševske doline i desetine građana zatražili su ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom, ne izostavljajući ni druge albanske zemlje.

Marš je počeo od Narodne biblioteke, sa zastavom i natpisom „Čameria“ na čelu kolone i nastavio do trga „Skenderbeg“, gde su organizatori održali govore. Predsednik udruženja „Čameria“ na Kosovu, Neđmi Mućići, izjavio je da su danas izašli kako bi pokazali da će se albanski narod ujediniti.

On je takođe rekao da ova udruženja nisu deo ni jedne stranke i pozdravio ideju predsednika Tačija za prisajedinjenje Istočnog Kosova sa Kosovom.
Mućići je rekao da albanski političari ne smeju da zapečate fragmentaciju albanskih zemalja.

Predstavnik Preševske doline Ragmi Mustafa rekao je da je za dolinu ovo veličanstveni dan. Rekao je da je došlo vreme da dolina ne bude nazvana Istočno Kosovo, već istok Kosova. On je takođe zatražio ukidanje poreza od 10 odsto za albanska preduzeća u dolini. Ali predsednik patriotskog udruženja “ Čameria“ u Albaniji, Driton Sejko rekao je da su danas došli da podrže stanovnike doline.

Građani su marširali noseći plakate na kojima su preneli poruku da su Albanija, Kosovo, Ilirida, Čamerija, Sandžak, Dijaspora i Malezija uz Dolinu.

Marš Albanaca za ujedinjenje "albanskih zemalja" u Prištini FOTO: Kosovapress
Marš Albanaca za ujedinjenje „albanskih zemalja“ u Prištini FOTO: Kosovapress

Arifi: Hoćemo ujedinjenje, tri su uslova, trajaće dugo

Istovremeno, gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi takođe je dao intervju za Kosovapress. Rekao je da građani opština Preševo, Medveđa i Bujanovac žele ujedinjenje sa Kosovom potvrđujući da je ta tema aktuelizovana u javnosti od trenutka kada je predsednik Kosova Hašim Tači izneo predlog o „korekciji granica“ u dijalogu sa Srbijom. Razgovor sa Arifijem prenele su i srpske agencije.

Postoje tri uslova za „ujedinjenje“ onoga što Albanci nazivaju Preševska dolina, a Srbi Vranjska kotlina sa Kosovom i to je proces koji će, kako je ocenio „dugo potrajati“:

„Jasno je da mi ne zahtevamo teritorijalnu razmenu, ne kažemo uzmite sever Kosova i pripojite ga Srbiji, a nas uvedite u Kosovo. Iz te perspektive, to je korekcija granica, iz naše perspektive to je pripajanje. Za nas je bitno da se ne razmenjuje teritorija, kao ni da se deli Preševska dolina, da se ne deli deonica autoputa ili železnice, to je bitno za nas, imamo naše uslove i podršku međunarodne zajednice.“

„Mislimo da ne smemo da izgubimo ovaj trenutak, jer ne znamo kada ćemo ga opet imati. Mi smo još jednom preneli Tačiju da to prihvatamo. Ja sam protiv teze gde se kaže da je Tači počeo da koristi Albance iz Preševske doline zbog politike. Čuo sam negde u emisijama da Tači pokušava da potroši Albance iz Preševske doline kao političku kartu u Briselu, a ja želim više političkog jedinstva po ovom pitanju,“ rekao je takođe Arifi.

Marš Albanaca za ujedinjenje "albanskih zemalja" u Prištini FOTO: Kosovapress
Marš Albanaca za ujedinjenje „albanskih zemalja“ u Prištini FOTO: Kosovapress

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.