Tači: Korekcija granica podrazumeva pripajanje Preševske doline

Hašim Tači na konferenciji za novinare VOA

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je zahtev Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca postao institucionalizovan i da će ga predstaviti međunarodnoj zajednici i u briselskom dijalogu. On je ponovio da korekcija granice Kosova ne podrazumeva „ni podelu, ni razgraničenje, ni autonomiju, već pripajanje Preševske doline Kosovu“.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare da su „veoma male šanse da Srbija i Kosovo postignu konačan sporazum o normalizaciji odnosa“, ali treba iskoristiti svaku mogućnost. Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedno od najvažnijih pitanja u okviru budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa biti pitanje imovine – privatne, društvene, imovine crkve i privrednih subjekata koji su registrovani izvan Kosova, Tači je kazao da o pitanju imovine do sada nije bilo nikakvih razgovora.

“Imovina Kosova je kosovska. Sva prava koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Kosova i njegovim dokumentima u najafirmativnijem mogućem smislu će se poštovati, ali poštujem legitimno interesovanje Srbije za srpske građane Republike Kosovo, rekao je Tači.

Prema Tačijevim rečima ključni cilj dijaloga u Briselu je postizanje „međudržavnog sporazuma o normalizaciji, recipročnom priznavanju i pomirenju mirnim putem“. Njegov najnoviji predlog je – kako kaže – korekcija granice sa Srbijom u skladu sa zahtevom Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, da se ova mesta pripoje Kosovu.

Preševo/Foto: VOA/P. Walter Wellman

„Moja težnja nije promena granice, nego je korekcija granice. Imamo oko 400 km dužinu granice koja treba da se reši demarkacijom između Kosova i Srbije. Korekcija granice podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Republici Kosovo. To treba da bude regularan, transparentan i miran proces, između Kosova i Srbije, i ukoliko budemo imali obostranu saglasnost, onda niko neće moći da bude protiv toga,“ poručio je predsednik Kosova.

Tači je istakao da korekcija granice ne podrazumeva podelu Kosova, razmenu teritorija, niti autonomiju za Srbe. On će – kako je kazao – zahtev Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, koji je, kako kaže, sada institucionalizovan, predstaviti međunarodnoj zajednici, ali i tokom briselskog dijaloga.

Pripajanje Albanaca iz Preševa Kosovu ne donosi strah već nove mogućnosti

„Albanci iz Preševske doline treba da uživaju svoja prava u potpunosti, a što da ne i pripajanje Kosovu. To ne donosi strah nego nove mogućnosti. Oko 12.000 ljudi se iselilo odatle, a mogu da zamislim šta može da se dogodi posle jedne decenije. Sve će biti manje građana ili maksimalnog smanjenja broja Albanaca koji žive tamo, a zatim će biti veoma kasno. Ono što me raduje jeste da imamo volju građana Kosova, 91 odsto građana Kosova podržava pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, a 98 odsto građana iz Preševske doline izražava volju o pripajanju Kosovu. Treba samo da poštujemo volju građana Kosova i Preševske doline,“ kazao je Hašim Tači.

Na pitanje novinara VOA da li bi po principu volje građana i Srbi sa Kosova, posebno oni na severu, mogli da podnesu zahtev njemu ili predsedniku Srbije da se Sever Kosova pripoji Srbiji, Tači nije konkretno odgovorio rekavši da Kosovo ima svoj Ustav i zakone i da je svoju, kako je kazao, širokogrudost pokazalo dokumentom Martija Ahtisarija i da on ne može da govori ni u čije ime, već da su njegovi napori usmereni ka „konsolidaciji i jačanju države Kosovo“.

VOA

Read more:

 Tači: Potpuno pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, izmenićemo i Ustav

 I Tači najavio referendum, građani da se izjasne o pripajanju „Preševske doline“ Kosovu

 Tači se do pre četiri meseca protivio bilo kakvoj ideji korekcije granica sa Srbijom

 Kamberi Tačiju: Ako u razmenu ne bude uključena cela Preševska dolina biće ozbiljnih posledica

 Stranke protiv Tačijeve ideje o korekciji granica. Haradinaj: Promena granica jedino odgovara Putinu

 Tači: Predložiću ujedinjenje Preševske doline i Kosova, šanse za konačni sporazum male, Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova

 Tači: Ako postignemo dogovor, Preševska dolina se ujedinjuje sa Kosovom

 Tači: Kroz dijalog o zahtevu za ujedinjenje Kosova i „Preševske doline“. Haradinaj: Izjave o podeli su samo spekulacije

 Tači na konferenciji za medije: Nema podele Kosova, takve izjave su „lažne vesti“ ali: „Ima korekcije granice sa Srbijom“

 „Kosovo u Briselu zahteva prava za Preševsku dolinu, ne ujedinjenje“

 Koha: Tači ne poriče mogućnost razmene teritorija, nije govorio o Gazivodama

 Tači siguran: Neće doći do podele. Mustafa: Preševska dolina želi ujedinjenje sa KosovomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.