Tači: Ako postignemo dogovor, Preševska dolina se ujedinjuje sa Kosovom

Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO / Hašim Tači

Vest je ažurirana

Izvor: Koha/Klan Kosova (Delovi tekstova su izvorno prevedeni sa albanskog)

Predsednik Kosova Hašim Tači u četvrtak je elaborirao svoju ideju korekcije granica sa Srbijom, navodeći da je zahtev lidera Preševske doline za ujedinjenjem sa Kosovom institucionalizovan. 

Na konferenciji u Privrednoj komori Kosova, Tači je rekao da ako sporazum postignu dve strane, niko ne može da ih spreči, čak ni EU, ni NATO, ni SAD, KTV prenosi.

Demarkacija sa Srbijom će, rekao je, „biti i to će da bude korekcija granica“.

Iako je rekao da ne zna kada će da se dogodi sledeći sastanak dve delegacije u Briselu, on je najavio da se krajem avgusta i početkom septembra očekuje pojačana dinamika Evropske unije u tom pogledu.

„I u okviru korekcije granica, ponovo naglašavam, ni pod kojim okolnostima, ni po koju cenu, niko neće moći da nametne ostvarivanje težnji Srbije o podeli. Dok u okviru korekcije granica, verujem da je moguće, da je prihvatljivo za našu stranu institucionalizacija zahteva lidera Preševske doline za pripajanje Kosovu, ako postoji obostrana saglasnost ili usklađenost,“ rekao je Tači.

„Niko ne može i neće se usprotiviti dobrovoljnom sporazumu strana uključenih u dijalog, u ovom slučaju Kosovo i Srbija. Dakle, ni Evropska unija, niti NATO, niti Sjedinjene Američke Države.“

„Dakle, ponavljam da ni pod kojim okolnostima neće biti podele; korekcija granice mogla bi da uključi i Preševsku dolinu,“ zaključio je on.

Tači je ignorisao novinare KTV-a, tako što im nije pružio priliku da postavljaju pitanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.