Odbijen zahtev za Tačijevo privremeno puštanje na slobodu: Sudija ustanovio rizik od bekstva, opstrukcije i ponavljanja krivičnih dela

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća, Nikolas Giju, odbio je zahtev odbrane Hašima Tačija za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Sudija je u odluci od 22. januara zaključio da primeri saradnje Hašima Tačija sa sudom – to što se predao i nije pokušavao da se pozove na predsednički imunitet, umanjuju, ali ne uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva.

Tači, navodi sudija je, s jedne strane, optužen za teška krivična dela zbog kojih, ukoliko bude osuđen, može dobiti čak i doživotnu kaznu, dok s druge strane, ima raširenu mrežu podržavalaca, što unutar Udruženja ratnih veterana „OVK“, što saradnika iz vremena kada je bio kosovski premijer i predsednik a „koji su možda spremni da mu daju pristup sredstvima ili mu pomognu u bekstvu“.

Kada su optužbe Tužilaštva u vezi sa opstrukcijom istrage u pitanju, sudija je naveo da su u tom smislu bitni sledeći primeri pokušaja opstrukcije Specijalizovanih veća:

  1. Tačijevo pismo sekretaru SAD
  2. Zahtev koji je uputio (redigovano)
  3. Ublažavanje kazni bivšim pripadnicima „OVK“

„Pretpretresni sudija ističe da je to trenutak u kom je pismo poslato (nekoliko dana nakon što je Tači dobio poziv za saslušanje Specijalizovanog tužilaštva u svojstvu osumnjičenog), kao i trenutak u kome je on ublažio kazne, do čega je došlo malo pre nego je Tači podneo ostavku na mesto kosovskog predsednika i, delimično prekoračio preporuke vladine komisije za ovo pitanje“, stoji u odluci.

Ovi primeri, sagledani zajedno, idu u prilog argumentu da postoji opasnost da bi Tači mogao da vrši opstrukciju jer „pokazuju obrazac konstantnog podrivanja rada Specijalnih komora“.

Za navodne pokušaje ometanja procesa, sudija takođe smatra relevantnim i „šemu beneficija ponuđenih osobama pozvanim od strane Specijalnog tužilaštva, ali i njihovim porodicama“.

„Pretpretresni sudija smatra da ovaj obrazac događaja, i njihov tajming u odnosu na saslušanja Specijalnog tužilaštva, u najmanju ruku otkrivaju stepen uticaja i kontrole koji gospodin Tači ima“.

Poput odluke o odbijanju zahteva za privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Giju i u odluci o zahtevu Tačijeve odbrane ističe da sve navode Tužilaštva treba posmatrati u „kontekstu opšte, dobro-uspostavljene i trenutne klime zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv članova OVK“.

Najzad, sudija je izneo ocenu i da postoji rizik da Tači ponovi krivična dela slična onima za koja se tereti u optužnici, a protiv osoba za koje smatra da se protive „OVK“, uključujući i svedoke i žrtve spremne da pruže dokaze Specijalnim komorama u vezi sa ovim slučajem.

„Takva dela ne moraju biti materijalizovana kroz Tačijevo fizičko izvršenje zločina. Dovoljno je da Tači, svojim izjavama i delima, bilo javna ili u privatnosti, navede ili pomogne pojedincima u njegovoj mreži da počine zločine ili izvršenju zločina doprinesu na neki drugi način“.

Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je potvrđena optužnica u 10 tačaka. Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Njima, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret se stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999., stoji u optužnici.

Pročitajte još:

Sudija odbio zahtev Veseljijeve odbrane za privremeno puštanje na slobodu

Tužilaštvo: Sa nestrpljenjem očekujemo početak suđenja protiv Tačija i ostalih

Tužilaštvo: Spremni za suđenje u leto 2021, biće izvedeno oko 150 svedoka i 1.500 dokaza; Odbrana: Spremni za suđenje tek u leto 2022.

Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Krasnići se izjasnio da nije kriv

Veselji se izjasnio da nije kriv

Seljimi se pred sudom u Hagu izjasnio da nije kriv

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Tači četvrti dan za redom ispitivan, danas 8 sati

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja „pevao“ pred tužilaštvom u Hagu

Poslanik Samoopredeljenja putuje za Hag kao osumnjičeni

Seljimi: Nisam dao iskaz pred specijalnim tužilaštvom, autor te laži Hašim Tači

Ispitivanje Veseljija završeno nakon 3 sata

Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.