Miljaim Zeka protiv pritvaranja pripadnika KBS: Slučajno, potpuno nenamerno i nažalost ranjeno dvoje

miljaim zeka
FOTO: Euronews Albania

Nekadašnji poslanik, sada, kako ga predstavljaju, analitičar – Miljaim Zeka, odnosno kako se na mrežama potpisuje kao novinar, jedan je od onih koji izražavaju nezadovoljstvo pritvorom za pripadnika KBS – A.K. koji se tereti za tri krivična dela, uključujući i pokušaj ubistva srpskog dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu.

Navodi da je pripadniku KBS određen jednomesečni pritvor, „bez ikakvih činjenica i dokaza“, samo zato da bi se „ubila pravda“.

Citirajući zemlje koje štite pravdu na konkretnim primerima, poput Švedske koja i po cenu da ne uđe u NATO ne želi da Turskoj izruči Erdoganove protivnike ili Francuske, koja nije htela da Srbiji izruči Ramuša Haradinaja, on je naveo da mu „nije žao vojnika, već pravde“.

„Sramota za ovu državu koja ima sudske tužioce, koji ne štite pravdu, već politiku!“ – napisao je Zeka u svojoj objavi.

Sudiju koji je doneo odluku o pritvoru opisao je kao „beležnika beskičmenog tužioca“ i „bez dostojanstva“ – „onaj koji ubija pravdu postao je protočnik nepravde“.

Za Srbe „koji su držali govore u Štrpcu“, naveo je da su „mladi fašisti“, „prljavi govornici“, kojima je, kao i Beogradu, uputio psovku, uz dodatak: „Konačno, zatvori dečaka, jer tako i treba“.

Nasuprot njima: „Vojnik je imao lično oružje sa dozvolom. Jedan hitac u vazduh, jedan u zemlju. Slučajno, potpuno nenamerno, nažalost, povređena su dva građanina. Bez ikakvog predumišljaja, bez ikakve namere“.

Osnovni sud u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva u ovom gradu, određujući meru pritvora u trajanju od 30 dana A. K, osumnjičenom da je pucao na 11-godišnjeg S. S. i 21-godišnjeg M. S, srpske nacionalnosti u Štrpcu na Badnji dan.

On se tereti za tri krivična dela: „Teško ubistvo u pokušaju“, „Upotreba opasnog oružja ili oruđa“ i „Izazivanje opšte opasnosti“. Prema informacijama iz suda i tužilaštva, on je pucao u više navrata i vremenskih razdoblja tog dana, prvo na putu ka skijalištu na Brezovici, ne mogavši da prođe, usled gužve na putu – pet hitaca u vazduh, a potom i sat vremena kasnije, kada se vraćao. Prvo je ušao u verbalnu raspravu, a potom i pucao na dečake.

A. K. je manje od dva sata nakon ranjavanja srpske dece uhapšen. Zvaničnici – međunarodni, kosovski i srpski su to osudili, pohvaljujući istovremeno brzu reakciju kosovskih organa, ali se u međuvremenu sa jedne strane u kosovskoj javnosti otvorila relativizacija slučaja, a sa srpske, zloupotreba ranjenih dečaka.

Miljaim Zeka, inače bivši poslanik NISMA-e u Skupštini Kosova, poznat je po kontraverznim i teškim izjavama u sličnom tonu i od ranije.

U fokus lokalne srpske javnosti Zeka je dospeo pre četiri godine, kada je u kosovskoj skupštini izrazio žaljenje što tokom rata „nije ubijeno više Srba i od njih napravljen sudžuk“.

„Previše je provokativno i previše uvredljivo za Albance koji žive na Kosovu kada vaši sunarodnici dođu iz Beograda sa slikama Miloševića i Mladića, koji su vršili masakre, ubijali ljude – i Albanci su ubijali, to je bio rat. Vi ste ubili 14.000 nas, mi smo ubili 1.400 vas, nismo mogli više, ali bismo od vas napravili sudžuk,“ rekao je tokom plenarne sednice odbora Skupštine Kosova krajem 2018. Obratio se tadašnjoj srpskoj poslanici tokom rasprave o tome da se 15. februar (dan državnosti Srbije), 28. jun (Vidovdan) i 24. jun (Dan Egipćana) uvrste u državne praznike na Kosovu, izražavajući svoje protivljenje predlogu.

Te godine bio je i uhapšen zbog pretnji specijalnom tužiocu Kosova, Afrimu Šefkiu (Afrim Shefkiu), a u vezi sa slučajem navodne prevare o radnim vizama za Nemačku koji je vodio protiv njega.

O ranjavanju dečaka u Štrpcu podsetite se u: 

 

Jedan od ranjenih mladića u Štrpcu pušten na kućno lečenje

 

Veljković: Mladići ranjeni na Kosovu zloupotrebljeni od strane političara

 

Jednomesečni pritvor za pripadnika KBS-a osumnjičenog da je ranio dečaka i mladića u Štrpcu

 

Srpska lista: Umesto jedinstva kakvo je pokazano na protestu u Štrpcu, cirkuzanti u Mitrovici

 

Kallxo: Kamenovan autobus prevoznika sa Kosova u Srbiji

 

Protest Srba u Štrpcu: Želimo mir, bezbednost, sigurnost

 

U Mitrovici skup protiv postupanja Srpske liste i predsednika, zahtevaju da lokalni Srbi odlučuju o svojoj sudbini

 

Vučić: Prvo da se ispuni sve potpisano ranije, pa onda da pričamo o drugom

 

Dva protesta u isto vreme: U KM protiv SL i Vučićeve „veleizdaje“, u Štrpcu zbog ranjavanja mladića

 

Tužilaštvo traži 30 dana pritvora zbog ranjavanja mladića, tereti A. K. za teško ubistvo u pokušaju

 

Kancelarija za KiM SL i Novi DSS: Napali srpskog mladića u Klokotu; KP se ne oglašava

 

Opozicija u BG o ranjavanju: Odraz Kurtijeve politike, osudom hoće da „zabašuri“ stvar, šta bi se desilo da je obrnuta situacija?

 

Prištinski zvaničnici osuđuju ranjavanje mladića – Neprihvatljivo, zao i kukavički čin, nulta tolerancija za zločine

 

Međunarodni predstavnici osuđuju ranjavanje mladića kod Štrpca: Grozan i besmislen zločin, želimo im brz oporavak

 

Jevtić najavio protest za sutra: Кurti politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov’ na njih

 

Kurti čestitao Božić: Da naporno i pošteno radimo za suživot i razumevanje, pravdu i praštanje

 

Uklonjene barikade kod Štrpca

 

„Mir Božji – Hristos se rodi“, uz ranjavanje srpske dece i neslavan doček Petkovića u Kolašinu

 

Vučić uz fotografiju malog Stefana iz bolesničke postelje nakon ranjavanja: I u Hilandaru se molimo za tebe

 

Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

 

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

 

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

 

Otac ranjenog mladića: Ne znam koga bih osudio

 

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

 

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.