Srpska lista: Umesto jedinstva kakvo je pokazano na protestu u Štrpcu, cirkuzanti u Mitrovici pljuvali svoju državu

FOTO: KoSSev

„Više hiljada Srba u Štrpcu danas je jasno poručilo dosta represivnom, diktatorskom režimu Aljbina Кurtija i pružilo podršku povređenom dečaku Stefanu Stojanoviću, ali i mladićima Milošu Stojanoviću i Stefanu Tomiću i našoj nepravedno uhapšenoj braći. Nažalost, umesto da sa Кosova i Metohije, drugog dana Božića ode slika jedinstva, kakvo je pokazano u Štrpcu, da se jednim glasom usprotivimo Кurtijevom planu da Srbi nestanu, političke secikese i cirkuzanti iz opozicionih stranaka Dveri Boška Obradovića, Narodne stranke Vuka Jeremića i kvazi patriotskih organizacija sakupili su 43 svoja poslušnika da pljuju sopstvenu državu, predsednika Aleksandra Vučić, predstavnike Srpske liste pa čak i da prozivaju patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve“.

Ovo je saopštila Srpska lista nakon dva protesta koja su se istovremeno održala na Severu i jugu.

Jedan u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ranije najavljen i zakazan, a nakon raspuštanja barikada i toga što nijedan od zahteva nije, kako je to i danas istaknuto na protestu – ispunjeno – puštanje uhapšenih Srba, te povlačenje policijskih snaga sa Severa, uključujući pre svega specijalne jedinice Kosovske policije sa svojim novoizgrađenim bazama. Drugi u Štrpcu – zbog napada na dečake S.S i M.S. iz Gotovuše na Badnji dan, te napada na S.T. iz Klokota na dan Božića, koji je prvi najavio funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić.

Oba mitinga održana su čak u isti sat istog dana, premda su oni koji su se odlučili da glasno iznesu nezadovoljstvo politikom aktuelne Srpske liste, vlasti u Beogradu i Prištini, zakazali znatno ranije od organizatora mitinga u Štrpcu.

Da će se miting u Štrpcu i održati prvi zvaničnik koji je to najavio je bivši dugogodišnji ministar u kosovskoj vladi i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Upravo je protest u Štrpcu i podržala Srpska lista.

„Dok Кurti sastavlja listu za hapšenje i odstrel predstavnika Srpske liste, preti im zatvorom i progonom, kvazi opozicionari, cirkuzanti i lažne patriote po nalogu Кurtija i po istoj matrici napadaju te iste predstavnike Srpske liste za koje glasa 95% Srba i koji su danas bili sa svojim narodom u Štrpcu“, navodi ova stranka u svom saopštenju i dodaje:

„Ovi cirkuzanti nemaju hrabrost da kažu reč protiv Кurtija, niti su smeli da podrže srpski narod na barikadama, niti da budu zajedno sa porodicama povređenih u Štrpcu, već žele da sebi prigrabe nekakve pozicije kod Кurtija, sledeći Radu Trajković i Nenada Rašića“.

Međutim, na skupu u Mitrovici jeste kritikovana politika Aljbina Kurtija, a među zahtevima sa skupa, izneti su i oni za kosovsku vlast: puštanje uhapšenih Srba i momentalno povlačenje kosovske policije, odnosno specijalnih jedinica sa Severa.

Postavljeno je i pitanje zašto su uklonjene barikade ako nijedan uslov nije ispunjen.

Ono što je posebno apostrofirano tokom skupa, jeste podrška za sunarodnike južno od Ibra, a posebni pozdravi upućeni su upravo povređenim srpskim mladićima. Za sve njih rečeno je da su „njihova braća i veći junaci“.

O mitinzima u Štrpcu i Kosovskoj Mitrovici, čitajte u posebnim vestima:

Protest Srba u Štrpcu: Želimo mir, bezbednost, sigurnost

U Mitrovici skup protiv postupanja Srpske liste i predsednika, zahtevaju da lokalni Srbi odlučuju o svojoj sudbini

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.