Međunarodni predstavnici osuđuju ranjavanje mladića kod Štrpca: Grozan i besmislen zločin, želimo im brz oporavak

štrpce dečak
FOTO: Printscreen/TVHerc

Jučerašnji incident kod Štrpca, u kom su ranjeni dečak i mladić srpske nacionalnosti – oštro osuđuju međunarodni zvaničnici. Pozivaju na kažnjavanje počinioca, ali i hvale brzu reakciju policije.

Dečak S.S.(11) i mladić M.S.(21) srpske nacionalnosti ranjeni su juče u selu kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Oni, kako je potvrđeno i iz srpskih i iz kosovskih izvora, nisu životno ugroženi i trenutno se nalaze u KBC-u Gračanica.

Neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A.K. sa Kosova koji je, kako je policija potvrdila, osumnjičen za pokušaj ubistva. Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio da je pripadnik KBS umešan u incident, izraživši najdublje žaljenje, naglašavajući da se radi o izolovanom slučaju i poželevši mladićima brz oporavak.

Odmah nakon incidenta usledile su osude najviših srpskih i kosovskih, ali i međunarodnih predstavnika.

„Osuđujem današnji napad na dva dečaka kod Štrpca i želim im brz oporavak. Pozdravljamo brzu reakciju Kosovske policije“, poručio je juče među prvima nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode.

Britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot, takođe je poručio da je zabrinut zbog napada na dečaka i mladića srpske nacionalnosti, poželevši im brz oporavak. Takođe je pozdravio brzo hapšenje osumnjičenog.

Osuda je stigla i od ambasadora SAD u Prištini, Džefrija Hovenijera.

On je danas prisustvovao božićnoj liturgiji u Gračanici. Potom je u obraćanju medijima osudio napad na mladiće kod Štrpca, dok se ujedno zahvalio na tome što su kosovske institucije vrlo brzo reagovale i uhapsile osumnjičenog.

U sličnom tonu oglasila se i misija OEBS-a na Kosovu.

„Najoštrije osuđujemo pucnjavu iz vozila u pokretu u blizini Štrpca, u kojoj su dve osobe povređene. Brza akcija Kosovske policije u hapšenju navodnog počinioca je dobrodošla i mora se pratiti tako da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde. Mora da postoji nulta tolerancija za takve akte nasilja“, poručili su iz OEBS-a.

Šef EULEX-a, Lars Gunar Vigemark, takođe je u ime svoje misije osudio, kako je naveo, besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu. Povređenima je poželeo brz oporavak.

„Naše misli su sa njihovim porodicama i lokalnom zajednicom“, poručio je.

On je takođe pohvalio Kosovsku policiju zbog brze reakcije i hapšenja osumnjičenog.

„U skladu sa svojim mandatom, EULEX će pažljivo pratiti istragu i svaki naredni pravni postupak u ovom nasilnom krivičnom slučaju“, naznačio je.

Danas se oglasila i Evropska unija. Portparol Peter Stano, oštro je osudio pucnjavu na maloletnog dečaka i mladića kod Štrpca.

„Važno je da će vlasti u potpunosti istražiti ovaj grozni zločin i da će pravda biti zadovoljena“, poručio je Stano a povređenima poželeo brz i potpun oporavak.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, kazao je da je šokiran napadom u Štrpcu.

On veruje da će Priština da sprovede potpunu istragu, ali i poručuje da ne može biti opravdanja za bilo kakvo nasilje.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, uz najoštriju osudu ali i želju za brz oporavak povređenih mladića poručio je da se sa mržnjom i nasiljem mora suočiti direktno, te da mora doći do kažnjavanja.

Oglasio se i nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel, koji je uz objavu vesti da su ranjena dva mladića poručio da nasilje moraju svi da osude.

Pročitajte još:

 

Jevtić najavio protest za sutra: Кurti politikom mržnje prema Srbima otvorio ‘lov’ na njih

 

Kurti čestitao Božić: Da naporno i pošteno radimo za suživot i razumevanje, pravdu i praštanje

Uklonjene barikade kod Štrpca

 

„Mir Božji – Hristos se rodi“, uz ranjavanje srpske dece i neslavan doček Petkovića u Kolašinu

 

Vučić uz fotografiju malog Stefana iz bolesničke postelje nakon ranjavanja: I u Hilandaru se molimo za tebe

 

Patrijarh ranjenim dečacima: Večeras se za vas mole sva postradala deca sa Kosova i Metohije

 

Mehaj potvrdio da je pripadnik KBS umešan u ranjavanje srpskih mladića kod Štrpca

 

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca: Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

 

Otac ranjenog mladića: Ne znam koga bih osudio

 

KP: Uhapšen osumnjičeni za današnju pucnjavu na dečaka i mladića kod Štrpca, pronađen i pištolj

 

Ranjeno dvoje Srba kod Štrpca, na dečaka i mladića pucano iz vatrenog oružja; Nisu životno ugroženiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.